Inflația încetinește, dar există încă multe riscuri pentru piețele financiare  

Date:

Cele mai recente date privind inflația au dat mai multă încredere investitorilor pentru a trece la o abordare mai riscantă. Ca urmare, piețele globale au recuperat o parte din pierderile de anul trecut. Dar anul 2023 prezintă încă unele riscuri legate de situația economică și geopolitică generate de ceea ce s-a întâmplat în anul precedent.

Cele mai recente date privind inflația anuală din luna decembrie 2022 în România indică o  ușoară decelerare la 16,4%. Dar prețurile au crescut totuși cu 0,4% de la o lună la alta. Anul 2022 a fost un an cu inflație ridicată, creșterea medie lunară a prețurilor fiind de 1,3%, față de 0,7% în 2021. Dacă ne uităm la modul în care au evoluat diferitele categorii, putem observa că prețul alimentelor a crescut cu 22% față de decembrie 2021, cel al bunurilor nealimentare a crescut cu aproape 15%, iar cel al serviciilor a crescut cu aproape 10%. Campionul creșterilor de prețuri a fost zahărul cu aproape 63%, urmat de unt cu 45% și ulei comestibil cu peste 37%. Cele mai mici creșteri de prețuri au fost la băuturile alcoolice precum țuica, rachiul și alte băuturi cu doar 9%. În categoria produselor nealimentare, campionii au fost energia electrică cu 45%, gazele naturale cu 36% și transportul feroviar cu 21%. Cu toate acestea, prețurile au scăzut pentru serviciile de telefonie.

La nivel european, datele privind inflația din decembrie au adus o încetinire pentru majoritatea țărilor care au raportat, inclusiv pentru zona euro, cu câteva excepții. Cele mai mari creșteri ale inflației anuale au fost în Ungaria, care a înregistrat o creștere cu 2%, până la 24,5%, și în Suedia, cu 0,8%, până la 12,3%.

În Statele Unite, inflația din decembrie a încetinit considerabil până la 6,5%, ceea ce arată că economia își revine ajungând la un echilibru fără a afecta grav piața muncii. Acest lucru pare să se încadreze în definiția unei „aterizări ușoare” și se adaugă la restul dovezilor ce ar putea determina Fed să renunțe la politica agresivă de majorare a ratelor dobânzii. Dar există încă riscuri, serviciile încă nu au atins vârful inflației, iar acesta este genul de inflație pe care Fed dorește să o țină sub control.

La nivel global, săptămâna trecută, piețele bursiere au recuperat 3,3 trilioane de dolari în capitalizare de piață. Varianta unei „aterizări ușoare” în loc de recesiune capătă greutate în rândul investitorilor. Cu toate acestea, există încă o mulțime de riscuri în acest an, cele mai multe dintre ele venite din 2022, cum ar fi conflictul din Ucraina și influența acestuia asupra energiei și a prețurilor. Cel mai recent raport de risc al Forumului Economic Mondial vede criza costului vieții ca fiind principalul risc pentru următorii 2 ani, urmat de dezastrele naturale și fenomenele meteorologice extreme, precum și confruntarea geoeconomică. Toate acestea au un impact negativ asupra economiilor globale.

Pentru investitori, inflația continuă să fie principalul risc, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Și ultimele date pozitive privind inflația pot face cu ușurință ca piețele să devină euforice, dar investitorii trebuie să fie atenți, deoarece inflația nu este încă pe deplin gestionată. Există încă prea multe necunoscute pentru perioada următoare.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

O nouă provocare pentru Green Deal  

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Studiu: 38% din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia nu își monitorizează plățile

38% dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul...

Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030

Energy Policy Group a publicat un raport numit „Consolidarea...