Investitorii devin optimiști, indicii bursieri americani ating niveluri recordĀ 

Date:

Indicii bursieri din SUA Ć®nregistrează noi maxime istorice, Ć®n condițiile Ć®n care sezonul de raportări financiare din primul trimestru a validat redresarea extinsă a profiturilor. Reducerea inflației a dus S&P 500 și Dow Jones la nivele maxime istorice, randamentul obligațiunilor trezoreriei americane pe zece ani a coborĆ¢t la 4,35%, indicele dolarului a scăzut, iar indicele VIX al volatilității piețelor de acțiuni a revenit la un nivel aproape minim. AvĆ¢nd Ć®n vedere că Fed păstrează ușa deschisă pentru reduceri ale ratelor dobĆ¢nzilor Ć®n cursul acestui an, există un optimism reĆ®nnoit al investitorilor pentru un an pozitiv pe piețele bursiere.Ā Ā 

Sentimentul optimist al investitorilor individuali din SUA, adică așteptările că prețurile acțiunilor vor crește Ć®n următoarele șase luni, a crescut la 40,9% Ć®n cel mai recent sondaj AAII Sentiment Survey. Sentimentul optimist este peste media sa istorică de 37,5% pentru a 27-a oară Ć®n 28 de săptămĆ¢ni. Ǝntre timp, indicatorul de pesimism privind perspectivele pe termen scurt ale acțiunilor este sub medie. De asemenea, indicatorul dezvoltat de eToro privind sentimentul investitorilor, care urmărește VIX, fluxurile de fonduri, sentimentul investitorilor individuali și raportul dintre opțiunile put și call, arată o scădere față de valorile sale cele mai ridicate, ceea ce reprezintă o tendință optimistă, arătĆ¢nd că mai mulți investitori așteaptă să intre pe piețe, ceea ce ar putea duce la aprecierea acestora.

Unul dintre elementele care stimulează optimismul investitorilor este sezonul de raportări financiare pentru acțiunile americane, cu așteptări de creșteri ale profiturilor. Iar pĆ¢nă acum, rezultatele au fost bune după ce 93% dintre companiile din indicele S&P 500 au raportat, creșterea medie a profiturilor se situează la aproape 8%, cu o majorare mai modestă a veniturilor de doar 4%. Dar cĆ¢nd vine vorba de surprize pozitive, 77% dintre companii au raportat cifre peste așteptările analiștilor, mult mai mult decĆ¢t media pe termen lung de 66%. Privind Ć®n perspectivă, Ć®n cursul lunii aprilie, analiștii au crescut de fapt estimările profitului mediu pe acțiune (EPS) pentru al doilea trimestru cu 0,7,  fiind prima dată cĆ¢nd estimarea EPS a crescut Ć®n prima lună a unui trimestru de la T4 2021 (+0,3%). 

Dar afișarea unor rezultate bune nu garantează neapărat o creștere a prețului acțiunilor. Acțiunile Meta și Netflix au scăzut Ć®n ciuda profiturilor bune postate, Ć®n timp ce cele ale Microsoft și Amazon au fost aproape plate – cu o creștere de 1,8% și, respectiv, 3,4%. Alphabet a ieșit Ć®n evidență prin raliul său de 10,2% Ć®ntr-o singură zi, dar acest cĆ¢Č™tig a fost ajustat la doar 4,2% cĆ¢teva zile mai tĆ¢rziu. Apple și Tesla s-au redresat Ć®n urma raportărilor financiare, dar pĆ¢nă acum acțiunile lor sunt Ć®ncă Ć®n scădere Ć®n acest an. 

Walmart, gigantul american al comerțului ā€œclasicā€ cu amănuntul, a raportat joi o surpriză pozitivă, depășind așteptările atĆ¢t Ć®n ceea ce privește profitul pe acțiune, cĆ¢t și veniturile, iar acțiunile au crescut cu aproape 7%. Gigantul chinez al comerțului online JD.com a Ć®nregistrat, de asemenea, rezultate peste așteptări atĆ¢t Ć®n ceea ce privește profitul, cĆ¢t și veniturile, iar acțiunile sale au crescut cu 2%. Ǝnsă lanțul de magazine DIY Home Depot a Ć®nregistrat rezultate mixte, acțiunile sale scăzĆ¢nd ușor Ć®nainte de a-și reveni și de a atinge noi maxime ale săptămĆ¢nii, Ć®n contextul optimismului general al pieței indus de cele mai recente date macroeconomice.   

Un raport mai slab privind vĆ¢nzările cu amănuntul din SUA și un indice lunar al prețurilor de consum ușor mai mic, care indică o Ć®ncetinire așteptată a inflației, au dus indicele S&P 500 la cea de-a 23-a zi din acest an cu o nouă valoare maximă istorică, depășind de această dată nivelul de 5300. Indicele Dow Jones a depășit și el pentru prima dată Ć®n istorie 40.000 de puncte. 

Investitorii individuali au așteptări mari de la acest an. Peste 77% dintre investitorii individuali la nivel global se așteaptă la un randament pozitiv al investițiilor lor Ć®n acest an, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Investitorii individuali romĆ¢ni sunt mai optimiști, 91% dintre ei așteptĆ¢ndu-se la un randament pozitiv Ć®n acest an, peste 58% dintre ei așteptĆ¢nd profituri de peste 10%. 

PĆ¢nă Ć®n prezent, anul 2024 pare să răsplătească Ć®ncrederea investitorilor, cu bursele de valori atingĆ¢nd noi maxime, cu acțiuni din domeniul tehnologiei Ć®n plină expansiune și cu un sentiment general de creștere pe piețe. Investitorii așteaptă acum cu nerăbdare ca reducerile de dobĆ¢ndă promise să vină pentru a impulsiona unele dintre sectoarele care s-au confruntat cu dificultăți Ć®n ultima vreme, cum ar fi sectorul imobiliar și industriile mai tradiționale.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență Ć®n domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid Ć®n jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere Ć®n Corporate Banking Ć®n cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță Ć®n afaceri, lucrĆ¢nd pentru mai multe companii printre care și IBM RomĆ¢nia. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul tehnologic Ʈși propune să transforme potențialul inteligenței artificiale Ć®n realitate Ć®n 2025

RegĆ¢ndirea și reinventarea modelelor și proceselor de afaceri pentru...

RomĆ¢nia Ć®ncotro?

| de Bogdan Petre, Vicepreşedinte al AsociaÅ£iei pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

Ā Accenture Technology Vision 2025: 69% dintre lideri cred că AI va schimba radical modul de funcționare al companiilor

Cea de-a 25-a ediție anuală a raportului Accenture Technology...