Investitorii împing bursele în sus din teama de a nu rata revenirea piețelor  

Date:

Noul an a adus un optimism reînnoit, iar bursele au crescut în ciuda perspectivelor că băncile centrale vor continua majorările de dobânzi pentru a reduce inflația. S&P 500 a crescut cu 8% în acest an, Nasdaq a recuperat peste 14% după pierderile de anul trecut, în timp ce indicii europeni au crescut și ei – Dax, indicele german, și CAC 40, cel francez, cu peste 10%.

Nici măcar ultimele date pozitive privind forța de muncă din SUA nu au reușit să zdruncine revenirea pieței bursiere americane, ceea ce arată că investitorii sunt în modul de cumpărare, după ce unii au ieșit de pe piață anul trecut și acum au lichidități pregătite pentru a fi investite. Ar putea să fie vorba de „FOMO” – fear of missing out, teama de a nu rămâne pe dinafară – astfel se poate explica comportamentul unor investitori care încearcă să nu fie excluși în această perioadă de revenire a pieței, influențați de rapoartele încă bune privind câștigurile din T4 al anului trecut și de reziliența arătată de prețurile acțiunilor.

Economia americană nu arată că se află în recesiune, dacă ne uităm la cel mai recent raport privind crearea de locuri de muncă în alte industrii decât agricultura. Recrutările sunt încă puternice, iar numărul locurilor de muncă vacante este și el în creștere, în timp ce rata șomajului a atins cea mai mică valoare din 1969 încoace. S-ar putea ca Rezerva Federală (Fed) să nu fie mulțumită de aceste date din perspectiva luptei sale cu inflația, dar investitorii iau cu asalt piața americană.

Astfel, cel mai recent raport privind salariații din alte domenii decât agricultura arată că în ianuarie 2023 au fost adăugate încă 517.000 de noi locuri de muncă în SUA, în timp ce creșterea salariilor s-a mai domolit și a fost conform așteptărilor analiștilor. Între timp, rata șomajului a ajuns la 3,4%, cea mai mică valoare din ultimii 53 de ani. Angajările au depășit așteptările analiștilor, care estimau o creștere de 188.000 de noi locuri de muncă și o rată a șomajului în creștere la 3,6%. Piața forței de muncă dă dovadă de reziliență în ciuda creșterii prețurilor care a dus la o repliere a consumatorilor și la creșterea costurilor de credit. Un alt element arată că piața forței de muncă are potențialul de a rămâne fierbinte pentru o vreme. Numărul locurilor de muncă vacante a crescut la peste 11 milioane în decembrie 2022, de la 10,44 milioane în luna precedentă. În ciuda concedierilor recente efectuate de Amazon și de alți giganți din domeniul tehnologiei precum Google, Microsoft, IBM etc, estimate la un total de 107.000 de persoane în ianuarie, piața muncii rămâne foarte puternică.

Piața pariază implicit pe o „aterizare ușoară”, pe câștiguri mai puțin slabe în viitor și ar putea deveni sensibilă la o poziție mai dură a Fed. De asemenea, revenirea ar putea oferi investitorilor mari posibilitatea de a marca unele profituri creând o retragere pentru a reintra pe piață la prețuri mai bune.

În cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat despre investitorii din România rezultă că proporția celor care dețin active în numerar a sărit de la 61% în trimestrul al treilea la 78% la sfârșitul trimestrului al patrulea. În ceea ce privește modul în care investitorii percep piața muncii din România, 68% consideră că locul lor de muncă este sigur. Ultimele date privind șomajul în România arată o ușoară creștere a șomajului la 5,6%, iar în UE acesta este în medie aproape de 6%, ceea ce arată o piață a muncii puternică.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica gata de start!

La FoodINTELForum, ne bucurăm să avem alături Aqua Carpatica,...

Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor

Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea”...

„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut...

Parlamentul European a adoptat directiva privind așa-numitul „drept la reparare”

Noile norme consolidează dreptul la reparare, urmăresc reducerea deșeurilor...