Investitorii își pierd apetitul pentru acțiunile vegane: Acțiunile alternativelor la carne și la produse lactate se prăbușesc, în timp ce producătorii de carne își revin

Date:

 

  • eToro a întreprins o analiză pentru a crea coșuri vegane și de carne pentru acțiunile listate la bursă
  • Șase dintre acțiunile vegane din coș au fost recent lansate la bursă, cu o scădere medie a valorii de 77% de la listare
  • Pe parcursul a doi ani, acțiunile producătorilor de carne au avut un randament de 7% față de -36% pentru acțiunile vegane
  • Producătorul de băuturi vegane Celsius Holdings este liderul categoriei, datorită unei creșteri fenomenale

Investitorii și-au pierdut apetitul pentru așa-numitele „acțiuni vegane” în ultimele 12 luni, în timp ce acțiunile producătorilor de carne au avut o evoluție mult mai bună.

În timp ce lumea marchează Ziua Mondială a Veganilor (1 noiembrie), datele colectate de platforma socială de investiții eToro arată că un coș de 10 dintre cele mai mari acțiuni vegane și-ar fi văzut valoarea scăzând cu 51% în ultimele 12 luni și cu 36% în ultimii doi ani. Un coș echivalent de acțiuni ale celor mai renumite companii producătoare de carne ar fi pierdut pentru investitori doar 12% în ultimul an și ar fi câștigat 7% în ultimii doi ani, în dolari americani.

Aceasta este o inversare a tendinței observate în anii anteriori, când prețul acțiunilor vegane a crescut vertiginos. Pe o perioadă mai îndelungată, coșul vegan ar fi fost în continuare o investiție mai bună decât coșul de carne, cu un randament de 38% față de -10% pe o perioadă de trei ani și de 20% față de 5% pe o perioadă de cinci ani. Acest lucru se datorează însă exclusiv creșterii fenomenale a producătorului de băuturi vegane Celsius Holdings, al cărui preț al acțiunilor a înregistrat un salt de peste 1500% în cinci ani.

Pe o perioadă de cinci ani, niciunul dintre cele două coșuri nu ar eclipsa randamentele oferite de Nasdaq, care a crescut cu 67%, dar ambele au avut o performanță mult mai bună decât FTSE100 în acest interval de timp, în scădere cu 5%.

 

Timpul investiției Coș acțiuni carne Coș acțiuni vegane Nasdaq FTSE100 Carne vs vegan
1 an -12% -51% -28% -3% 39%
2 ani 7% -36% -4% 22% 44%
3 ani -10% 38% 35% -3% -47%
5 ani 5% 20% 67% -5% -15%


Datele privind prețul acțiunilor au fost obținute la închiderea pieței din 26/10/2022. Performanța indicelui a fost calculată în USD

Pe lângă Celsius Holdings, coșul acțiunilor vegane a inclus companii bine cunoscute de înlocuire a cărnii și a produselor lactate, precum Beyond Meat și Oatly, care și-au văzut prețul acțiunilor prăbușindu-se în 2022, la scurt timp după ce s-au listat pe Nasdaq. Coșul a fost compus și din mărci vegane din alte sectoare, de exemplu, compania de cosmetice ELF Beauty. Coșul cu acțiuni din industria cărnii a inclus producători de carne giganți, cum ar fi compania braziliană JBS, cea mai mare companie de procesare a cărnii din lume, și producătorul american de carne Tyson Foods.

Comentând, Ben Laidler, strategul pentru piețe globale al eToro, a declarat:  „Multe dintre așa-numitele acțiuni vegane au crescut vertiginos în timpul boom-ului tehnologiei și al capitalului de risc din ultimii ani, dar acum se prăbușesc pe fondul condițiilor dificile de pe piață, al ratelor ridicate ale dobânzilor și al riscurilor de recesiune. Multe dintre aceste acțiuni au avut performanțe îngrozitoare după listări relativ recente, deși succese precum Celsius arată că există cu siguranță oportunități în acest spațiu.

În timp ce adoptarea acțiunilor vegane continuă să crească, ceea ce determină tendințele recente, există și operatori tradiționali din domeniul proteinelor și giganți alimentari consacrați care se extind, adăugând noi linii de produse non-carne, valorificându-și astfel avantajele de scară și de distribuție. Performanța acțiunilor tradiționale din industria cărnii a fost lentă și constantă și este probabil ca aceste companii să beneficieze acum de pe urma consumatorilor care se orientează către surse de proteine mai ieftine, în contextul crizei costului vieții, în timp ce investitorii se orientează mai mult către acțiunile de valoare de bază în contextul actual.

 

Acțiuni vegane Preț acțiuni în 2022 Performanța 5 ani Acțiuni carne Preț acțiuni în 2022 Performanțe în 5 ani
Beyond Meat -79% N/A Tyson -22% -5%
Oatly -73% N/A Hormel -6% 51%
Local bounti -54% N/A BRF* -40% -83%
Tattooed chef -73% N/A Pilgrims Pride -20% -27%
AppHarvest -57% N/A Archer Daniels 40% 115%
Ingredion -12% -31% JBS* -31% 88%
Olaplex Holdings -84% N/A WH Group* -16% -46%
ELF Beauty 35% 96% Marfrig* -50% 0%
Celsius Holdings 21% 1,561% Minerva* 34% -29%
National Beverage -4% -8% NH Foods* -32% -56%

*Toate datele privind prețul acțiunilor sunt exacte la închiderea pieței din 26/10/2022. *Performanța în dolari SUA.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...