Investitorii români rămân sceptici în privința economiei țării 

Date:

Investitorii individuali din România se așteaptă la un 2023 profitabil, dar încrederea lor în economia locală rămâne scăzută, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. În timp ce politicienii discută pe larg despre deficitul bugetar și datoria suverană în creștere a României, investitorii sunt mai preocupați de inflație și situația geopolitică.

Încrederea investitorilor români în economia locală s-a îmbunătățit ușor în 2023, dar este în continuare scăzută. Dacă în prezent 62% dintre investitorii chestionați nu sunt încrezători în modul în care evoluează economia românească în acest an, în martie 2022 acest procent era de 69%. Întrebați despre piața imobiliară, majoritatea investitorilor (52%) au menționat că nu au încredere în evoluția pozitivă a acesteia. Acest sentiment înregistrează, de asemenea, o ușoară îmbunătățire față de acum un an când era de 57%.

În ciuda sentimentului negativ cu privire la economia României, marea majoritate a investitorilor sunt încrezători în ceea ce privește locurile lor de muncă (78%) și în ceea ce privește veniturile și standardul de viață (76%). Acest lucru este firesc dacă luăm în considerare faptul că piața forței de muncă din România este rezilientă, cele mai recente date arătând că șomajul ajustat sezonier a scăzut ușor la 5,5% în februarie 2023, de la 5,6% în luna precedentă, ajungând la cel mai scăzut nivel din septembrie anul trecut.

Întrebați despre riscurile care îi preocupă în acest an, investitorii români au indicat că sunt cel mai îngrijorați de creșterea inflației, de conflictele internaționale și de o potențială recesiune a economiei globale. O recesiune a economiei românești se află abia pe locul patru în topul îngrijorărilor investitorilor dar la mica distanță de primele trei. În ciuda discuțiilor aprinse despre creșterea abruptă a datoriei suverane a României, acest subiect îi îngrijorează doar pe 5% dintre investitori, în timp ce 10% sunt îngrijorați de o potențială creștere a taxelor și impozitelor.

În general, sondajul relevă o atitudine foarte pozitivă în ceea ce privește așteptările investitorilor privind randamentul portofoliilor de investiții în 2023, 90% dintre aceștia declarând că va fi un an profitabil, în timp ce doar 6% spun că se așteaptă la pierderi. Femeile și bărbații, în egală măsură, consideră că acesta va fi un an profitabil. Deși rezultatele sondajului sunt apropiate în toate regiunile geografice ale României, există totuși unele diferențe ușoare. Cei mai mulți pesimiști în privința rezultatelor anticipate pentru 2023 provin din Nord-Vest, în timp ce  optimiștii se află în sud-estul României.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...