Investitorii români se așteaptă la randamente pozitive în 2023

Date:

Creșterile de pe piețele bursiere de la începutul anului continuă, în condițiile în care acțiunile Rezervei Federale a SUA par să confirme că finalul ciclului de majorare a ratelor dobânzii este foarte aproape. Aseară, Fed nu a surprins piața, majorând din nou dobânda cu încă 0,25%. Deși datele economice arată o decelerare a inflației, președintele Fed, Jerome Powell, consideră că este prea devreme pentru a declara victoria, deoarece economia americană se află încă în primele etape ale dezinflației. Cel mai probabil, creșterile de dobânzi vor mai continua o vreme, Powell menționând două majorări înainte de o pauză, adăugând că mai sunt multe de făcut pentru a reduce inflația.

Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, 28% dintre investitorii individuali români consideră în continuare inflația ca fiind cel mai mare risc pentru portofoliul lor în primele trei luni ale acestui an. Inflația este urmată în clasamentul riscurilor de o posibilă recesiune a economiei globale, de conflictele internaționale și de îngrijorările legate de starea economiei românești. În contextul în care în societatea românească se discută în prezent despre o eventuala creștere a impozitelor, doar 9% dintre investitori se tem de această posibilitate. Întrebați despre riscurile pentru întregul an 2023, cifrele se schimbă: 23% dintre investitori se tem de o recesiune globală, 21% se tem de inflație și 18% de un conflict internațional. 

Pentru acest an, 26% dintre investitorii români se așteaptă la randamente de până la 10%, 22% anticipează câștiguri cuprinse între 10 și 20%, în timp ce 12% prevăd randamente cuprinse între 20 și 30%, iar 11% se așteaptă la câștiguri de peste 30%. Întrebați care sunt piețele care oferă cele mai bune oportunități în acest trimestru, 36% din respondenți au indicat Europa, 30% SUA și doar 11% privesc spre China. Clasamentul se menține și în ceea ce privește perspectivele de investiții pentru întregul an. Doar un sfert dintre investitorii români se așteaptă la pierderi în 2023. 

Scăderile burselor de valori din 2022 nu i-au speriat pe 72% dintre investitorii români, mai arată sondajul eToro Retail Investor Beat. O treime dintre acești investitori (33%) consideră că piețele vor avea rezultate mai bune în acest an, 31% afirmă că piețele sunt ciclice, 29% că piețele fluctuează și spun că sunt investitori pe termen lung iar 29% s-au bucurat să cumpere active de calitate la prețuri mai mici. 

Până în prezent, piețele confirmă așteptările pozitive ale investitorilor, indicele american S&P 500 înregistrând o creștere de 7,72% de la începutul anului până în prezent, indicele german DAX a crescut cu 10%, iar indicele chinezesc Shanghai a crescut cu 6,39%.

Pentru următoarele trei luni, doar 21,4% dintre investitori au declarat că vor investi mai puțin decât de obicei. Motivul principal pentru 41% dintre ei este necesitatea de a folosi acești bani pentru a acoperi costurile crescânde ale gospodăriei. Un sfert dintre respondenți folosesc banii de investiții pentru a crea un fond de urgență pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute sau pierderea veniturilor, iar aproape 20% acumulează bani în plus pentru a investi atunci când piețele vor arăta mai bine. În ceea ce privește regiunile istorice, 31% dintre investitori sunt din Muntenia, 21% din Transilvania și 20,6% din Moldova. De asemenea, sondajul arată că există o disparitate de gen atunci când vine vorba de investiții – două treimi dintre investitori fiind bărbați (67%), în timp ce doar 33% dintre investitori sunt femei. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...