Investitorul român crede în veniturile sale, dar nu și în economia locală

Date:

Creșterea inflației, care s-a înregistrat în perioada de redresare economică după terminarea restricțiilor legate de pandemie, a subminat încrederea în economiile occidentale, băncile centrale acționând timid de teama de a nu înăbuși creșterea economică și așteptând să vadă dacă inflația este tranzitorie. Însă, în această săptămână, Banca Centrală – Fed – din Statele Unite a acționat mai agresiv, urmărind să încetinească creșterea galopantă a prețurilor și să restabilească încrederea în piețe.

Fed a majorat ieri seară rata dobânzii cu 0,5%, așa cum se aștepta piața. Aceasta este cea mai mare creștere din ultimii 22 de ani. Însă veștile despre inflația din Statele Unite nu sunt foarte bune. „Inflația este mult prea mare, înțelegem dificultățile pe care le provoacă și ne mișcăm cu rapiditate pentru a o reduce”, a declarat președintele Fed, Jerome Powell. El a adăugat că există „sentimentul în cadrul comitetului că majorările suplimentare, de încă 50 de puncte procentuale  ar trebui să fie luate în discuție pentru următoarele două ședințe”. Aceste remarci au declanșat o revenire a titlurilor de trezorerie și a acțiunilor, piețele temându-se inițial că sunt în discuție creșteri mai agresive de 0,75% ale dobânzii cheie. 

Inflația produce deja efecte în Statele Unite. Cel mai recent sondaj Financial Health Index arată că, pentru 93% dintre respondenți, creșterea prețurilor a avut deja un impact asupra stilului de viață, în timp ce 40% descriu impactul ca fiind semnificativ. 19% dintre respondenți au declarat că au și-au redus sumele cheltuite pe alimente, 31% pe benzina sau transportul, 33% pe divertisment, în timp ce doar 12% au declarat că nu au redus nimic. De asemenea, mai mult de 50% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în economia SUA. 

În mod similar, potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, 66% dintre investitorii individuali din Statele Unite au declarat că nu au încredere în economia țării lor, o creștere de 11% față de luna decembrie a anului trecut. 

Acest tip de neîncredere în economia locală se manifestă și în cazul a 69% dintre investitorii români, dar aceștia sunt cu 5% mai puțini decât la sfârșitul anului trecut. Deși nu au încredere în economie, investitorii individuali din România nu văd probleme în ceea ce privește veniturile și nivelul de trai, două treimi dintre ei fiind încrezători în stabilitatea veniturilor lor, în scădere cu 8% față de decembrie anul trecut. De asemenea, datele eToro Retail Investor Beat arată că 73% au încredere în investițiile pe care le fac. De menționat că 61% dintre investitorii români au copii, iar 4% așteaptă un copil. 

Piața imobiliară, care necesită investiții pe termen lung, ar putea resimți efectele acestei încrederi scăzute. Doar 30% dintre americani consideră că acum este un moment bun pentru a cumpăra o casă, potrivit ultimului sondaj Gallup. Acest procent este în scădere cu 23% față de cifrele de anul trecut și este pentru prima dată din 1978, când Gallup a început acest sondaj, când acest procent a scăzut sub 50%. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 70% dintre americani cred că prețurile locuințelor vor continua să crească și anul viitor. Ratele ipotecare fixe pe 30 de ani din SUA sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, de 5,1%, în creștere cu 2% în acest an, ceea ce arată puterea estimărilor legate de economie ale Fed-ului, în ciuda creșterii mici a ratei dobânzii, care a fost de numai 0,25% până ieri. 

Românii sunt la fel de neîncrezători în ceea ce privește perspectivele pieței imobiliare. Doar 23% dintre investitorii români consideră că imobiliarele reprezintă o investiție cu potențial ridicat în următoarele trei luni, în scădere cu 8% față de sfârșitul anului trecut. 57% dintre români nu se arată încrezători în piața imobiliară locală. Procentul este cu 3% mai mare decât în urmă cu patru luni. Sondajul eToro Retail Investor Beat mai arată că, după conflictul militar, investitorii români se tem cel mai mult de inflație. În acest an, aproape jumătate dintre investitori intenționează să investească în active cripto, o treime în acțiuni naționale și internaționale, un sfert în obligațiuni, dar doar 18% intenționează să investească în active alternative, inclusiv imobiliare o scădere de la cei 25% care au deja investiți în acest domeniu. Incertitudinea de pe piețe face ca 42% dintre investitorii români să estimeze că vor investi în următoarele 12 luni aceeași sumă ca anul trecut, 36% declarând că vor investi mai puțin și doar 22% fiind cei care intenționează să investească mai mult.   

 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...