Mai multe companii peste 1 milion de euro pentru creșterea PIB  – axe de acțiune

Date:

 

Ioana Arsenie,
strateg financiar Trusted Advisor

 

Putem creste numărul firmelor peste 1 milion de euro? Unde trebuie actionat?

Care sunt cauzele acestui blocaj?

O axa de actiune pentru cresterea PIB este dezvoltarea companiilor mici.

Aceasta, in contextul in care 95% din  firme au cifra de afaceri sub 1 milion de euro (in jur de 70% sub 100 000 de euro). Ca reper, in Polonia, numarul companiilor peste 1 million de euro raportat la mia de locuitori este de 2-3 ori mai mare decat in Romania (reprezentand 33% din numarul de firme).

Polarizarea economica in Romania este un factor de extrema importanta si se reflecta si in veniturile populatiei.

Care sunt motivele si totodata parghiile de actiune pentru a debloca situatia ?

Analiza aceasta este realizata din pe baza raspusurilor a peste 50 de antreprenori si contine cateva recomandari, rezultate din practica de consultanta cu companii care sunt in proces de scalare.

  • Oferta/Produs nescalabil este o cauza marcata cu 15% din raspunsuri in cadrul sondajului nostru.

Context: companiile din aceasta categorie nu au un focus foarte mare pentru scalare si sunt orientate sa ofere amprenta creatorului, fie ca vorbim de servicii (consultanta, de exemplu), sau produse (realizate in sistem artizanal).

Recomandar :

  • In aceasta categorie se afla freelancerii si firmele mici, cu max 3-5 angajati, si cu resurse limitate, de aceea focusul principal este optimizarea structurii financiare si fiscale pentru un castig net cat mai bun.
  • Totusi, avand in vedere erolutia tehnologica si mecanismele de e-commerce, recomandam acestor antreprenori sa reanalizeze nisa in care activeaza si sa repozitioneze produsul, cu o componenta digitala, care le poate asigura multiplicarea mai rapida.
  •  Management neexperimentat28% din raspunsuri

Context: O parte din companii sunt conduse de fost manageri, corporatisti, cu experienta solida in managementul proiectelor, strategie, marketing sau finante. In acest caz, cu expertiza pe care o, stiu sa analizeze contextul de piata si economic, sa ia decizii corecte si sa angajeze specialisti pe arii de expertiza complementare.

Insa foarte multe startup-uri nu au acest atuu si la un moment intervine blocajul si structura nu este redimensionata corect.

Exista si situatia in care nu sunt resurse financiare pentru a angaja manageri experimentati sau afacerea este prea mica pentru a avea un joburi full-time.

Recomandari :

  • Din practica observam cat este de greu sa existe o viziune integrata care sa contina toate ariile afacerii. Aceasta este cea mai mare dificultate. Antreprenorii sunt la momentul la care invata sa lucreze cu un Board, cu o echipa multidisciplinata. De multe ori, pentru o etapa intermediara, este nevoie de facilitarea acestei activitati.
  • Desi se cheltuie bani pentru a angaja consultanti, acestia nu sunt adusi la aceeasi masa, cu un obiectiv comun si se lucreaza dispersat, pe departamente. Recomandam ca macar din cand in cand sa existe obisnuinta de a unifica subiectele, pentru ca dezvoltarea afacerii presupune lucrul in echipa la nivel inalt si apoi, desigur, implementare.
  • Daca partea de mai sus se face bine, exista multe alte situatii in care sunt probleme la implementare si exista un decalaj prea mare intre echipe si manageri. In acest caz lucram cu un plan de actiune departamental si kpi, pentru ca standardele de performanța sa fie definite si implementate la un nivel uniform in companie.
  • Procese / Sisteme ineficiente 37% din raspunsuri, fapt care confirma ideea ca performanta depinde de calitatea structurii implementate in organizatie.

Context: companiile din aceasta categorie se afla in mai multe etape : fie au crescut prea repede, fie nu au acordat din diferite motive suficienta atentie acestui aspect si devin atente abia cand sunt observate erori repetate, pierderi si deficiente care genereaza un consum de energie urias din partea managerilor.

Recomandari :

  • Analiza fluxurilor  si realizarea diagrame de proces
  • Definirea rolurilor principale si activitatilor
  • Alegerea unor sisteme suple si solide care sa permita implementarea fluxurilor. In practica, vedem ca fluxurile si procesele sunt adaptate sistemelor limitate, fapt cu totul ilogic si ineficient.
  • Sistemele utilizate sa fie integrate, cu alerte si sisteme de aprobare si control.
  • Capital insuficient – 21%

Context: in aceasta categorie se afla start-up care au nevoie de un timp mare pentru realizarea produsului si punerea lui pe piata, de companiile cu marje relativ mici sau decapitalizate si care nu au un fond de rulment / finantari curente pentru a sustine rulaje tot mai mari de stocuri si creante, dar si firmele cu pierderi si o structura financiara nebancabila.

Recomandari: Recomandam realizarea unei strategii financiare pe baza strategiei de dezvoltare, care sa contina o structura si actiuni pentru stabilizarea unui capital de lucru sau un plan de atragere a unui investitor.

Concluzii

În practica, aceste axe de ineficienta și blocaj în calea scalarii IMM-urilor acționează simultan. Provocarea este sa identificam care este zona cea mai sensibila si sa lucram cu prioritate acolo, in timp ce pregătim si celelalte acțiuni pentru ca progresul sa fie uniform.

Pentru capital se pot gasi optiuni, dar este impozibil de realizat acest obiectiv daca celelalte elemente nu sunt puse la punct.

Coordonarea proiectului de scalare solicita abilitati de management de program (proiecte multiple sincronizate) si recomandam sa se aloce un responsabil de proiect care nu este implicat in operatiunile zilnice si care poate fi intern/extern.

 


Ioana Arsenie este profesionist în finanțe cu experiență de peste 20 de ani în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicația de raportare financiarăși bugetare digitalizată pentru IMM-uri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...