NVIDIA: Inteligența artificială a transformat limbajul uman într-unul de programare

Date:

Ascensiunea noilor aplicații de inteligență artificială (IA), precum ChatGPT, stimulează cererea de hardware necesar pentru a procesa cererile din ce în ce mai mari ale milioanelor de noi utilizatori din aproape toate domeniile care apelează la IA pentru a fi ajutați în proiectele lor. Investitorii au remarcat acest  trend și acționează în consecință.

Prețul acțiunilor producătorului de chipuri Nvidia (NVDA) a crescut cu peste 8% după ce compania a publicat miercuri seară rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea, depășind așteptările. Acțiunile companiei au crescut cu aproape 45% în acest an, deoarece investitorii sunt încrezători în oportunitățile de afaceri oferite de expansiunea și evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale. Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, a menționat că înainte de apariția Chat GPT și a inteligenței artificiale generative nimeni nu se gândea că limbajul uman poate fi unul de programare. Acest tip de inteligență artificială democratizează programarea pentru toată lumea, deoarece are capacitatea de a transforma cererile specifice făcute în limbaj uman conversațional într-un program de calculator. Este un program care scrie un program pentru un alt program, a spus Huang.

Nvidia creează cipuri grafice special gândite pentru a face față cererilor complicate de calcul necesare și pentru funcționarea aplicațiilor de inteligență artificială. Pe măsură ce utilizarea ChatGPT crește, OpenAI – proprietarul platformei – are nevoie de o putere de calcul mai mare pentru a genera răspunsuri la numărul mare de interogări pe care le primește. Iar interogările variază de la elevi care încearcă să scurteze timpul alocat pentru temele pentru acasă până la programatori care își optimizează codul. Pe măsură ce IA își găsește locul în aproape toate mediile de afaceri, crește nevoia de hardware capabil să facă față unor sarcini de calcul complexe.

Inteligența artificială se află acum într-un punct de inflexiune, pregătindu-se pentru o adoptare pe scară largă în toate industriile, consideră Huang. În timpul conferinței legate de rezultatele financiare, acesta nu a lăsat nicio îndoială că IA este direcția de dezvoltare viitoare a companiei. Nvidia ia măsuri pentru a ajuta companiile să intre în domeniul IA prin colaborarea cu mai mulți furnizori importanți de servicii cloud pentru a oferi inteligența artificială ca un serviciu, accesibil prin intermediul platformei IA a Nvidia. În prezent, compania a oferit acces la supercomputerul Nvidia DGX AI prin intermediul Cloud, care este găzduit pe infrastructura Oracle Cloud (ORCL). În plus, compania intenționează să își extindă ofertele prin includerea pe lista sa, în viitorul apropiat, a Microsoft (MSFT) Azure și a platformei Google (GOOG) Cloud. Prin utilizarea tehnologiei IA de la Nvidia, aceste companii vor avea posibilitatea de a antrena și implementa modele lingvistice de mare complexitate, împreună cu alte „sarcini de lucru” specifice IA.

Nvidia a anunțat un profit pe acțiune (EPS) de 0,88 dolari în T4, depășind așteptările cu 8 cenți. În timp ce veniturile trimestriale au scăzut cu 21% față de anul trecut, cifra de afaceri de 6,05 miliarde de dolari anunțată de companie a depășit așteptările cu 30 de milioane de dolari. Veniturile anuale au rămas stabile, la 27 miliarde de dolari. Pentru primul trimestru al acestui an, Nvidia se așteaptă la venituri de 6,5 miliarde de dolari, nu departe de cifra raportată  pentru trimestrul 4 din 2022.

Nvidia este una dintre acțiunile preferate de investitorii individuali români și globali, fiind a noua cea mai deținută acțiune pe platforma socială de investiții eToro la sfârșitul anului 2022. Concurentul său direct, Advanced Micro Devices (AMD), s-a clasat pe locul 14 în rândul investitorilor români și pe 16 în rândul celor globali în topul celor mai deținute acțiuni de pe platformă. Iar aceste preferințe se reflectă și în evoluția acțiunilor, Nvidia înregistrând o creștere de 43% în acest an, în timp ce AMD a crescut cu 20%.

 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...