Nvidia, lider global în industria semiconductorilor, și-a publicat rezultatele financiare, foarte așteptate de investitori, pentru al treilea trimestru al acestui an, depășind din nou estimările analiștilor. Cu toate acestea, piețele par îngrijorate de încetinirea creșterii companiei iar investitorii au avut reacții amestecate, prețul acțiunilor scăzând după publicarea rezultatelor. Creșterea vânzărilor din ultimul trimestru a fost determinată în principal de boom-ul tehnologiilor de inteligență artificială. Cu toate acestea, a devenit evident că ritmul de creștere al companiei este în scădere.
Compania a raportat venituri record de 35,1 miliarde de dolari, o creștere anuală de 94%. Deși expansiunea dă semne de încetinire, merită menționat că majoritatea companiilor de pe piață și-ar dori să crească la fel de rapid cum a făcut-o Nvidia până acum. La sfârșitul primului trimestru al acestui an, rata anuală de creștere a veniturilor companiei a fost impresionantă, de 208,2%; la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, aceasta a fost de 194,74%; iar în trimestrul al treilea, rata de creștere a încetinit la 152,36%. O astfel de încetinire este o consecință firească a faptului că veniturile ating niveluri ridicate, iar menținerea aceluiași ritm de creștere devine din ce în ce mai dificilă.
Principalul motor al succesului Nvidia rămâne segmentul centrelor de date, care a generat venituri de 30,8 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, reprezentând o creștere de 112% de la an la an. Acestea reprezintă 88% din veniturile totale, iar în ultimii patru ani segmentul a crescut de 16 ori, trecând de la 1,9 miliarde de dolari (puțin peste 40% din venituri) la valoarea actuală. Un factor cheie de creștere este cererea de cipuri bazate pe arhitectura Hopper și dezvoltarea infrastructurii AI de generație următoare. Companiile de tehnologie investesc miliarde de dolari în extinderea centrelor de date, permițând instruirea și implementarea modelelor avansate de inteligență artificială.
Viitorul acestui segment este legat de procesoarele Blackwell, succesoarele cipurilor Hopper, care se așteaptă să fie mai eficiente și să economisească energie. Cu toate acestea, știrile privind problemele de supraîncălzire și potențialele dificultăți ale procesului de producție pot afecta performanța viitoare a companiei. În ciuda acestui fapt, Nvidia a declarat că vede cererea de cipuri Blackwell depășind oferta pentru următoarele câteva trimestre. De asemenea, se așteaptă la „anumite constrângeri de aprovizionare” pentru livrările care vor urma. În plus, Nvidia rămâne dependentă de cererea din partea altor mari companii de tehnologie, deși pare să reducă această dependență în ultimele trimestre.
De la începutul anului, acțiunile Nvidia au crescut cu 195%, iar capitalizarea sa de piață a ajuns la 3,61 trilioane de dolari, mai mult decât capitalizarea de piață combinată a altor 11 companii producătoare de cipuri cum ar fi Intel, AMD, Micron, Broadcom, ARM, Qualcomm și de asemenea, cei doi lideri în domeniul tehnologiilor de fabricare a cipurilor – ASML și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. De asemenea, Nvidia reprezintă aproximativ 25% din câștigurile din acest an ale indicelui S&P 500. Reacția inițială a pieței la ultimele rezultate a fost negativă, acțiunile scăzând cu peste 2% în timpul tranzacțiilor după închiderea ședinței.Acest lucru sugerează că unii investitori sunt îngrijorați de faptul că evaluarea companiei ar putea fi prea mare în raport cu rata sa potențială de creștere în trimestrele următoare. Totuși, acest lucru nu schimbă în niciun fel perspectivele pe termen lung, iar compania pare să depășească îngrijorările investitorilor în fiecare trimestru. De asemenea, se pare că există în continuare apetit investițional pentru companiile implicate în zona de AI. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 30% dintre investitorii individuali la nivel global intervievați au investit deja în zona AI și 32% au declarat că nu au investit încă, dar intenționează să o facă. În cazul investitorilor români procentele sunt și mai mari, cu 35% deja investiți și 47% interesați pentru viitor.