O săptămână dură pentru cripto

Date:

Criptoactivele majore, cum ar fi bitcoin și ethereum, au scăzut puternic în ultima săptămână, pe fondul unor evenimente negative majore care au afectat piața. 

Bitcoin a început săptămâna aproape de 21.000 de dolari, dar pe măsură ce piața a digerat evenimentele de presă majore, prețul a ajuns sub 15.600 de dolari pe platforma eToro – cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Prețul s-a stabilizat oarecum în weekend la peste 16.000 de dolari, bitcoin tranzacționându-se acum în jurul valorii de 16.400 de dolari.  

Între timp, Ether a înregistrat evoluții similare, începând săptămâna aproape de 1.600 de dolari înainte de a se prăbuși sub 1.100 de dolari. De atunci, prețul s-a stabilizat, menținându-se în jurul valorii de 1.200 de dolari în weekend. 

Climatul negativ al pieței afectează bitcoin

Actualul climat negativ de pe piață a afectat puternic majoritatea criptoactivelor, dar unii factori specifici afectează acum bitcoin, deoarece deținătorii caută să-și protejeze pozițiile de volatilitatea pieței. 

Scăderea nivelurilor de preț este remarcabil de asemănătoare cu cea a pieței bear din 2018, bitcoin scăzând la noi minime aproape exact la un an de când a atins un nou maxim istoric. Datele pozitive privind inflația au stabilizat într-o oarecare măsură prețul, dar cu o oarecare întârziere față de revenirea observată în cazul acțiunilor. 

JPMorgan a făcut o nouă predicție privind prețul celui mai mare criptoactiv din lume, afirmând că bitcoin ar putea scădea cu încă 25% – până la 13.000 de dolari, făcând comparații cu precedenta cădere a pieței din luna mai, odată cu prăbușirea terra.

Consumul de energie pentru Bitcoin crește accelerat – raport


Un nou raport global privind mineritul Bitcoin, realizat de Bitcoin Mining Council, a arătat că utilizarea de energie a criptoactivului a crescut în ultimul an. Potrivit raportului, consumul de energie pentru mineritul bitcoin a crescut cu 41%, dar eficiența a crescut cu aproximativ 23%, în special datorită utilizării tot mai mari a surselor de energie verde. 

Utilizarea de energie de către minerii de bitcoin pentru validarea blocurilor a fost foarte criticată în ultimele luni, în special odată cu apariția proiectului The Merge al rețelei Ethereum, care are ca scop reducerea consumului de energie cu peste 99%. 

Raportul susține însă că Bitcoin utilizează în continuare doar aproximativ 0,16% din resursele energetice ale globului, emițând doar 0,1% din emisiile de carbon, ceea ce reprezintă o cantitate „neglijabilă”. Deși ar putea fi așa, rețeaua continuă să atragă critici, iar aceasta este acum una dintre liniile clare de demarcație dintre ea și cel mai mare concurent al său. 

FIFA lansează jocuri pe blockchain înainte de Cupa Mondială

Consiliul de conducere al fotbalului mondial, FIFA, a lansat un set de patru jocuri bazate pe blockchain înainte de Cupa Mondială de fotbal masculin, care va începe duminică. Lansarea include un joc de inteligență artificială, un joc axat pe metavers numit Uplandme, bazat pe metaversul deja existent Upland, și alte două jocuri.

Sporturile electronice reprezintă unul dintre sectoarele tech cu cea mai rapidă creștere din lume, jucătorii și jocurile având acum audiențe și generând venituri mari. Cu toate că aceste patru jocuri FIFA sunt oarecum excentrice, este o oportunitate pentru fotbalul mondial de a profita de piața în creștere în timpul unui mare eveniment sportiv internațional live. 

Pentru mulți tineri, accesul la sporturi precum fotbalul este mai întâi online. Acești nativi digitali se simt confortabil să interacționeze cu sportul prin intermediul jocurilor. În ceea ce privește aplicațiile blockchain ale jocurilor, unul dintre acestea include fațete de tip NFT care permit jucătorilor să își construiască propria bucată de imagini și momente de la Cupa Mondială FIFA, în timp ce jocul de metaverse Upland oferă proprietatea reală a drepturilor de proprietate digitală. 

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...