PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

Date:

_________________

de Mircea Bozga,
Partener PwC România

Managementul companiilor își dorește ca departamentul de audit intern să se implice mai rapid și proactiv în identificarea și evaluarea riscurilor (68%), dar și în trasarea strategiei de management și planificare (50%), având în vedere complexitatea riscurilor și incertitudinilor pe care organizațiile le experimentează de câțiva ani, potrivit celui mai recent raport PwC Global Internal Audit Study 2023. 

Conflictele geopolitice, pandemia, criza energetică, inflația ridicată, noile tehnologii, perturbarea lanțurilor de aprovizionare sau reglementările mai stricte expun companiile la riscuri tot mai complexe, la care trebuie să găsească soluții rapide pentru a nu le vulnerabiliza. Altfel spus, organizațiile sunt puse în fața unui ”multivers al riscului”. 

Organizațiile sunt nevoite, în aceste condiții, să crească ritmul transformărilor sau să își schimbe complet strategiile. Acest lucru se reflectă și în opiniile directorilor generali intervievați în cadrul sondajului PwC CEO Survey 2024, 37% dintre directorii generali din România cred că organizațiile lor nu vor supraviețui peste un deceniu dacă nu iau decizii de transformare. Apare însă întrebarea dacă riscurile pot fi ținute sub control la asemenea viteză și scară a transformării. 

Astfel, rolul auditului intern devine din ce în ce mai important, așteptările liderilor de la auditorii interni fiind o mai bună identificare a riscurilor acestor transformări, controale interne robuste și eficiente, cu mai puține erori, și date pe care își pot baza strategiile.

O implicare mai mare și utilizarea tehnologiei

În prezent, organizațiile clasifică maturitatea departamentului lor de audit intern într-una dintre categoriile: rezolvare a problemelor – 30%, verificarea soluțiilor – 23% și identificarea problemelor – 12%, dar  în următorii ani așteptările sunt ca auditul intern să devină un consilier de încredere – 35%. Acest lucru presupune proactivitate și noi tipuri de consultare legate de riscuri emergente, inițiativele strategice ale companiilor și gradul de încredere în folosirea tehnologiilor pentru găsirea de soluții. 

Spre exemplu, departamentele de audit intern își pot folosi rolul în organizație pentru a verifica dacă lanțurile de aprovizionare sunt durabile, dacă reziliența și continuitatea lor sunt robuste și dacă managerii au certitudinea că nu pot apărea vulnerabilități, cum ar fi dependența de un furnizor. Potrivit raportului PwC, 47% dintre respondenți spun că auditurile interne primite au inclus observații despre perturbări ale lanțurilor de aprovizionare, iar 34% și-au propus să includă acest subiect în următorii trei ani. 

Și pentru inițiativele de transformare din organizații, cum ar fi introducerea inteligenței artificiale, este nevoie de o analiză pentru a găsi metodele și persoanele cele mai bune care să producă o aliniere a strategiei de afaceri, a obiectivelor de dezvoltare, a activităților care urmează să fie implementate și a indicatorilor care vor măsura rezultatele. Mai multe tipuri de riscuri sunt deja vizibile, iar auditul intern joacă un rol important pentru ca organizațiile să se asigure că investițiile vor avea rezultatele estimate. Toți cei implicați în aceste procese trebuie să poată avea încredere în cadrul de implementare al aplicațiilor de inteligență artificială și în faptul că se aplică controalele de siguranță adecvate. Acest lucru poate presupune ca departamentul de audit intern să fie implicat mai devreme în procesul de evaluare a strategiei organizației în privința folosirii inteligenței artificiale și identificarea riscurilor și impactului acestora. 

În paralel, departamentul de audit intern trebuie să învețe la rândul lui să folosească potențialul oferit de inteligența artificială sau de alte tipuri de tehnologii, cum ar fi RPA (automatizarea proceselor cu roboți software), pentru a își dezvolta propria capacitate de a aduce rezultate. În multe dintre situații, auditul intern încă are dificultăți în adoptarea unor tehnologii relativ mai simple, cum ar fi fluxurile de auditare sau instrumentele de analiză de date, așa că răspândirea aplicațiilor de inteligență artificială îi face pe mulți lideri din audit să își pună problema găsirii celei mai bune abordări.  

Auditorul viitorului

Scepticismul profesional, o evaluare atentă a riscurilor și obiectivitatea sunt calitățile pentru care sunt recunoscuți cei care fac parte din departamentele de audit intern. Sondajul PwC arată că organizațiile caută pentru departamentul lor de audit intern oameni cu gândire strategică și abilitatea de a analiza critic informațiile primite. În același timp, abilitățile tehnice vor rămâne foarte importante și vor continua să fie din ce în ce mai cerute, dar trebuie ca ele să fie echilibrate cu competente precum creativitatea, agilitatea, flexibilitatea și empatia. Acestea vor fi cu atât mai necesare cu cât schimbările produse de inteligența artificială și alte tehnologii emergente vor da companiilor acces la date pe care nu le dețineau înainte sau pe care nu le puteau procesa manual. Dacă nu există specialiștii capabili să interpreteze aceste date, să le transforme în informații utile, pe care să le vadă dintr-o perspectivă a riscurilor și garanțiilor de siguranță, toate transformările prin care trec companiile se pot dovedi inutile. 

Ediția din 2023 a PwC Internal Audit Study include opiniile a 4.680 de manageri de audit intern (41%), membri ai consiliilor de administrație și lideri de organizații (31%), șefi de departamente de risc (11%) și conformitate (11%), din 81 de țări și industrii foarte variate. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...

Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin

Mișcările de pe piața cripto au fost destul de...

Finanțarea companiilor

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)