Recuperare eficientă a contribuțiilor sociale pentru un caz de detașare internațională. Un exemplu de coordonare și conformitate fiscală transfrontalieră

Date:

În contextul complex al reglementărilor fiscale internaționale, un caz recent de detașare a unui angajat din Marea Britanie în România a evidențiat importanța unei abordări atente și conforme cu legislația în vigoare. Prin eforturile coordonate ale echipei implicate, s-a realizat recuperarea sumei de aproximativ 888.000 RON, reprezentând contribuții sociale inițial achitate la bugetul de stat român.

Detalii ale cazului

Angajatul în cauză, în lipsa unui document portabil A1 la momentul detașării inițiale, a fost înregistrat pentru contribuții sociale în România. Situația s-a schimbat odată cu pandemia de coronavirus, când angajatul s-a întors în Marea Britanie, continuând să lucreze la distanță. În ciuda schimbării locației de muncă, contribuțiile sociale au fost plătite în continuare în România până în iunie 2022.

Procesul de recuperare

Echipa responsabilă a urmat procedurile legale pentru corectarea situației, inclusiv:

  • Rectificarea declarațiilor fiscale relevante;
  • Ajustarea declarațiilor de impozit pe venit conform legislației;
  • Solicitarea rambursării contribuțiilor sociale prin intermediul unor documente legalizate;
  • Prezentarea detaliată a situației către autoritățile fiscale competente.

Rezultatul

Ca urmare a demersurilor efectuate, autoritățile fiscale au procedat la restituirea sumelor respective, confirmând că acestea nu erau datorate în România pentru perioada specificată.

Contribuția echipei

Colaborarea cu reprezentanții clientului, atât cei din România, cât și cei din Marea Britanie, a fost esențială pentru finalizarea cu succes a proiectului. Sprijinul primit din partea lor pentru pregătirea documentației necesare și susținerea în discuțiile cu autoritățile competente au avut un rol determinant.

Proiectul a fost gestionat de o echipă formată din profesioniști cu experiență în domeniul fiscal, care au colaborat pentru a asigura respectarea normelor de securitate socială și fiscalitate internațională. 

Echipa de proiect: Claudia Sofianu, Partener, lider al departamentului Impozit pe venit și contribuții sociale, Dorina Marcu, Manager, Ruxandra Luca, Senior HUB, Anca Atanasiu, Avocat, Senior Managing Associate, și Ana Flueran – Avocat, Senior Associate, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, cu ajutorul Adelinei Iancu, Avocat, și Călin Stan, Avocat, Partener, Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL, pe partea de împuternicire specială pentru angajator. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rata şomajului în județul Ilfov în iunie 2024

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov...

Fonduri prin platforma Seedblink, pentru elevi din școli și licee

Platforma educațională digitală Spark Generation, din Cluj-Napoca, anunță că...

Împrumut Garanti BBVA Leasing de la BERD, în sprijinul IMM-urilor

Garanti BBVA Leasing, parte a Grupului Garanti BBVA...