SCRISOARE DESCHISĂ

Date:

adresată
Președintelui României KLAUS WERNER IOHANNIS și
Primului Ministru al Guvernului României MARCEL CIOLACU

Stimate Domnule Președinte al României și Stimate Domnule Prim Ministru al Guvernului României,

O știre difuzată de către Agerpres, care sunt convins că a ajuns și la Domniile Voastre și la grupurile de Consilieri, mă îndeamnă să o reiau pe site-ul revistei ECONOMISTUL și să vin către Președinția și Guvernul României și cu un comentariu.

Stirea Agerpres:
 „Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă pentru o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia se va întâlni cu președintele Xi Jinping, după doua opriri în orașele Chongqing și Shanghai, relatează dpa.”

Comentariu:

În afară de agendă politică a Cancelarului referitoare la conflictul Rusia-Ucraina, pe care eu îl socotesc un vizibil pretext, figurează un evident interes economic, China fiind cel mai important partener comercial al Germaniei și, acest lucru, este dovedit de faptul că Olaf Scholz este însoțit de o delegație importantă de oameni de afaceri de la principalele firme germane printre care Mercedez-Benz, BMW, BASF si altele.

Privind retrospectiv, Olaf Scholz a mai făcut o vizită în China în noiembrie 2022, iar dacă ne uităm mai atent, Cancelarul care i-a precedat, Angela Merkel, a făcut în cei 16 ani de guvernare 12 călătorii diplomatice și comerciale în China.

Aceasta continuitate în relațiile Germania-China este normală dacă mai precizăm încă odată: China este cel mai important partener comercial al Germaniei și a doua putere economică a lumii.
Mai mult ar trebui să amintim în context ca și Președintele Franței, Emmanuel Macron, împreună cu Președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen au făcut o vizită în China în aprilie 2023, vizită pe care presa vremii a calificat-o ca „un semi-succes diplomatic, dar cu rezultate economice remarcabile”, ceea ce mă face să cred că și vizita lui Macron declarată ca având scop conflictul Rusia-Ucraina, în fapt viza în primul rând interesele economico-comerciale ale Franței.

Și atunci eu, ca director general al revistei ECONOMISTUL (fondată în iunie 1990 și cu continuitate până azi), ca președinte al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale și vicepreședinte al Asociației Generale a Economiștilor din România, asistând de mai mulți ani la o scădere evidentă a interesului diplomatic al României fata de China (deși China a manifestat și a declarat consecvent prietenie și apropiere față de România) și, ceea ce este și mai de neînțeles este blocajul economic și comercial manifestat de autoritățile romane față de relațiile economice și comerciale cu China, invocând-se respectarea de către România a politicii Uniunii Europene față de China.

Sunt derutat total: Păi, Germania, Franța, dar și alte țări (vezi Polonia, Italia, Ungaria și altele ) nu sunt membre ale Uniunii Europene, iar președintele Comisiei Europene nu a mers în vizită diplomatică în China?!?
Actuală vizită repetată a Cancelarului Germaniei în China mă încurajează să vă sugerez Domnule Președinte Klaus Iohannis și Domnule Prim-ministru Marcel Ciolacu să realizați o consultație cu Cancelarul Germaniei după reîntoarcerea din China (așa cum o faceți de multe ori și în alte situații, unele dezavantajoase României) și să încercați să reconsiderați atât relațiile diplomatice cu China (și România are mare nevoie de un dialog diplomatic cu China pentru că, spre deosebire de Germania, România are graniță cu Ucraina, deci este în „bătaia puștii”), dar și să fie reconsiderate politicile economice și comerciale între China și România, așa cum procedează, repet, Germania, Franța, Polonia, Italia, Ungaria etc.

Cred că nu greșesc Domnule Președinte Klaus Iohannis dacă îmi îngădui să vă sugerez, în calitatea mea de cetățean român neafiliat politic, dar care își iubește țara și poporul, ca încă în perioadă cât mai sunteți Președinte al României și având în vedere responsabilitățile constituționale privind politica externă, să cereți Guvernului țării să reconsidere politicile economice și comerciale româno-chineze și să procedeze în interesul statului și poporului român, așa cum o fac și alte guverne ale altor țări membre ale Uniunii Europene.

Cu deosebită considerație,
Dr. ec. Constantin Boștină.
Director General revista ECONOMISTUL
Președinte Asociația pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES )
Vicepreședinte al Asociației Generale a Economiștilor din Romania (AGER)
Coordonatorul proiectului: „SĂ GÂNDIM DINCOLO DE AZI. MODELUL ECONOMIC ROMÂNESC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI NU NUMAI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. ROMÂNIA-ORIZONT 2040”.


Constantin Boștină
Constantin Boștină
Domnul dr. ec. Constantin Boştină este preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...