Sectorul tehnologic trage piața în jos

Date:

Într-o economie caracterizată de inflație ridicată și de creșterea ratelor dobânzilor, sectorul tehnologic nu mai reușește să producă rezultate financiare bune. Însă nu toate industriile au aceleași probleme. Săptămâna aceasta, companiile din sectorul bunurilor de consum de bază au depășit așteptările, arătând că acest sector poate fi un refugiu pentru investitori.  

Cele mai recente raportări financiare ale Coca Cola Company (KO) susțin teza investițională conform căreia, într-un mediu cu inflație ridicată și dobânzi mari, industria produselor de consum de bază poate acționa ca o zonă de refugiu, protejând investitorii de volatilitate. Raportul financiar a arătat o creștere de 11% a veniturilor. Vânzările organice au crescut cu 16% pe parcursul trimestrului, față de previziunile analiștilor de 9,8%, datorită unui salt de 20% în Europa, Orientul Mijlociu și Africa și de 18% în America Latină. Vânzările organice au crescut cu 14% în America de Nord. Compania a arătat o ușoară scădere de 0,5% a marjei operaționale care se situează acum la 29,5%. Estimările pentru perioada următoare sunt solide, Coca Cola așteptându-se să obțină o creștere organică a veniturilor de 14 până la 15%. Aceste rezultate vin după ce rivalul său PepsiCo Inc. (PEP) a înregistrat rezultate bune similare, cu o creștere de aproape 9% a veniturilor și o revizuire a previziunilor de creștere a veniturilor organice la 12% față de 10% anterior.  

În sectorul tehnologic situația continuă să fie dificilă. Acțiunile Meta Platforms (META) au pierdut 19% aseară, după închiderea pieței, în urma unui amestec de vești bune și rele privind rezultatele financiare din trimestrul al treilea. Deși compania a depășit așteptările privind veniturile, le-a ratat pe cele privind profiturile. Veniturile din trimestrul al treilea au scăzut cu 4%, ajungând la 27,71 miliarde de dolari, dar costurile și cheltuielile au crescut cu 19%, astfel că venitul operațional a scăzut cu 46%, la 5,66 miliarde de dolari. Marja operațională a scăzut drastic la 20% față de 36% în urmă cu un an. Mark Zuckerberg a avertizat asupra provocărilor pe termen scurt în ceea ce privește veniturile Meta, dar este încrezător că firma are „fundamente solide” pentru a reveni la creștere. Numărul de utilizatori a crescut cu 3% la 1,98 miliarde pentru Facebook și cu 4% la 2,93 miliarde pentru celelalte aplicații, inclusiv Instagram și WhatsApp.

Meta, împreună cu Microsoft (MSFT) și Alphabet (GOOG) – compania mamă a Google – au făcut ca Nasdaq și S&P 500 să scadă în urma unor raportări mixte privind rezultatele și a unor estimări mai mici legate de rezultatele viitoare. Sectorul tehnologic a terminat cu peste 2% mai jos și a întrerupt cele trei zile de creștere a S&P 500. Pe lângă rezultatele Meta, unii dintre factorii care au determinat această mișcare s-au datorat îngrijorărilor exprimate de Google, care a înregistrat în trimestrul al doilea o scădere a cheltuielilor cu reclamele pe Youtube și a menționat că această tendință s-a accentuat în trimestrul al treilea. De asemenea, Microsoft a înregistrat și ea cea mai slabă creștere trimestrială a vânzărilor din ultimii cinci ani și estimează că, pe termen scurt, cererea de PC-uri va scădea, ceea ce va duce la încetinirea vânzărilor de software. 

Sectorul tehnologic se va confrunta cu multe obstacole în perioada următoare, unele provenind din prețurile ridicate ale energiei, care duc la creșterea costurilor pentru centrele de date, altele din scăderea activității economice, ceea ce duce la încetinirea vânzărilor de software și de reclame. Dolarul puternic face ca produsele să fie mai scumpe pentru cumpărătorii de peste hotare și afectează, de asemenea, vânzările. 

Conform ultimul sondaj eToro Retail Investor Beat privind preferințele investitorilor individuali, aproape 69% dintre investitorii români au în portofoliu acțiuni din domeniul tehnologiei, iar acest număr este așteptat să crească la 71% în următoarele trei luni. Tehnologia este a doua cea mai deținută industrie de către investitori, după sectorul financiar. În partea inferioară a topului preferințelor investitorilor găsim bunurile de consum discreționar – 31%, cele industriale – 32%, comunicațiile – 41% și bunurile de consum de bază – 41%. Deși se află în coada preferințelor investitorilor, acțiunile din zona bunurilor de consum de bază au avut o performanță mai bună în acest an, pierzând doar 7,39% din valoare, comparativ cu o scădere de 20,14% pentru indicele S&P 500. 

 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...