Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Date:

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele cripto, în ciuda unor cifre privind inflația din SUA peste așteptări.

Cu toate acestea, având în vedere că toată atenția se concentrează acum asupra halving-ului bitcoin, care va avea loc sâmbătă, 20 aprilie (informație valabilă la momentul redactării acestui articol), am asistat la o scădere semnificativă a prețului criptoactivului. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, tranzacționat 24/7, bitcoin a devenit un indicator al tensiunilor geopolitice în creștere și al scăderii piețelor bursiere mondiale.

Procesul de “halving” este un eveniment care reduce la jumătate recompensa pentru minarea cu succes a unui bloc. Halving-ul Bitcoin are loc la fiecare 210.000 de blocuri minate și, având în vedere că noile blocuri sunt adăugate pe blockchain în aproximativ 10 minute, o înjumătățire are loc aproximativ la fiecare patru ani. Cel mai recent halving a avut loc în mai 2020, iar ultimul halving care va avea loc vreodată se va întâmpla cândva în anul 2140, conform estimărilor.

În urma acestei înjumătățiri, recompensa pe bloc va scădea de la 6,25 de bitcoin la 3,125 de bitcoin pe bloc minat, iar rata anuală de inflație a ofertei va scădea efectiv de la aproximativ 1,70% la 0,84%. Atunci când oferta scade, prețul tinde să crească, iar din punct de vedere istoric acesta a fost cazul bitcoin.

Bitcoin halving este un eveniment extrem de așteptat în lumea cripto, deoarece a marcat, în general, începutul următoarei evoluții bursiere a bitcoin, prețul depășind maximul istoric anterior în termen de șase până la opt luni, vârful pieței bursiere fiind atins la 12 până la 18 luni după înjumătățire. Cu toate acestea, de data aceasta este pentru prima dată când prețul bitcoin depășește maximul istoric anterior înainte ca înjumătățirea recompensei pe blocuri să aibă loc, deși a avut loc și o depreciere în ultimele zile.

Întrebarea la care se gândesc acum toți investitorii în bitcoin este dacă vom asista la o nouă creștere a prețului până la noi maxime istorice, având în vedere impactul imediat al reducerii ofertei datorată halving-ului, sau dacă prețul va scădea și mai mult, halving-ul devenind, după atâta agitație, un eveniment de tip „sell-the-news” similar aprobării ETF-ului Bitcoin de tip spot de la începutul acestui an.

NOUTĂȚI CARE NE-AU ATRAS ATENȚIA 

Dificultatea mineritului Bitcoin atinge un nou maxim istoric la cea mai recentă ajustare

La ultima ajustare înainte de înjumătățirea recompensei pe bloc, „dificultatea” privind mineritul (în esență, cât de greu este pentru un miner să atingă hash-ul dorit și să adauge un nou bloc la blockchain-ul Bitcoin) a atins un nou maxim istoric.

Ajustarea acestei dificultăți a avut loc la înălțimea blocului 838.656, atingând un record de 86,39 trilioane.

Dificultatea mineritului Bitcoin se ajustează la fiecare 2016 blocuri, aproximativ la fiecare două săptămâni, pentru a se asigura că timpul dintre blocurile adăugate la blockchain-ul Bitcoin rămâne în jur de 10 minute, indiferent de puterea de calcul globală (hashrate) sau de numărul de mineri activi în rețea.


Cu cât dificultatea este mai mare, cu atât este nevoie de mai multă putere de calcul pentru a atinge hash-ul dorit.

Având în vedere că dificultatea (și, în același timp, hashrate-ul) se află la cele mai ridicate niveluri din toate timpurile, acest lucru sugerează că minerii au investit în noi echipamente de calcul pentru a se pregăti pentru viitorul halving și pentru scăderea recompensei pe bloc.


Hong Kong aprobă ETF-urile bitcoin de tip spot

Ieri, autoritățile de reglementare din Hong Kong au aprobat primele ETF-uri bitcoin și ether de tip spot, deschizând astfel calea pentru ca orașul să devină primul din Asia care acceptă criptoactivele ca un instrument de investiție convențional, relatează Reuters.

De asemenea, această aprobare pregătește terenul pentru ca și alte țări și jurisdicții vecine să îi urmeze exemplul lansând propriile ETF-uri.

Mai mulți investitori potențiali și mai multe posibilități de integrare în sistemul financiar tradițional ar putea fi de bun augur pentru prețul bitcoin.

Simon Peters
Simon Peters
Simon Peters este analist în domeniul pieței criptoactivelor al platformei de investiții eToro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...