Tripla criză care scutură lumea

Date:

BERLIN – Pandemia COVID-19 intră în cea de-a doua etapă, întrucât țările își redeschid treptat economiile și slăbesc sau chiar revocă măsuri stricte de distanțare socială. Cu toate acestea, cu excepția sosirii unei terapii sau a unui vaccin efectiv, universal disponibile, trecerea la „normal” va fi mai aspirațională decât reală. Mai rău, riscă să declanșeze un al doilea val de infecții la nivel local și regional și, probabil, la o scară mult mai mare.

Adevărat, factorii de decizie politici, furnizorii de servicii medicale, oamenii de știință și publicul larg au învățat foarte multe din experiența primului val. Deși un al doilea val de infecții pare foarte probabil, acesta va juca diferit de primul val. În loc de o blocare la scară completă, care să atragă viața economică și socială, răspunsul se va baza în principal pe reguli stricte, dar direcționate pentru distanțarea socială, măștile de față, telecomunicații, conferințe video etc. Dar, în funcție de intensitatea următoarei valuri, blocajele locale sau regionale pot fi considerate necesare în cazurile cele mai extreme.

La fel ca primul val al pandemiei, faza următoare va implica un trio de crize simultane. La riscul ca noile infecții să se elimine de sub control și să se răspândească la nivel global, trebuie adăugate încă o dată recesiunea economică și socială continuă precum și o creștere a tensiunilor geopolitice. Economia globală este deja într-o recesiune profundă care nu va fi depășită rapid sau ușor. Iar acest lucru, împreună cu pandemia, vor contribui la intensificarea rivalității sino-americane, în special în lunile premergătoare alegerilor prezidențiale ale Statelor Unite din noiembrie.

Ca și cum această combinație de tulburări de sănătate, socioeconomice și geopolitice nu ar fi destabilizatoare, nu se poate ignora, de asemenea, factorul Trump. Dacă președintele american Donald Trump ar câștiga un al doilea mandat de patru ani, actualul haos global ar crește dramatic, în timp ce o victorie pentru adversarul său democrat, Joe Biden, ar aduce cel puțin o stabilitate mai mare.

Miza la alegerile prezidențiale din SUA ar putea fi mai mare. Având în vedere crizele crescânde ale lumii, nu este exagerat să spunem că umanitatea se apropie de o răscruce istorică. Întregul impact al recesiunii economice, probabil, nu va deveni evident decât în această toamnă și iarnă, când cel mai probabil va veni ca un alt șoc, deoarece lumea nu mai este obișnuită cu astfel de contracții dramatice. Atât psihologic, cât și în termeni reali, suntem obișnuiți cu o creștere continuă.

Țările mai bogate din Occident și Asia vor putea face față unei recesiuni profunde, răspândite, prelungite sau chiar a unei depresii? Chiar dacă miliarde de dolari ce sunt alocate în cheltuieli drept stimulent economic se dovedesc suficiente pentru a compensa o prăbușire completă, întrebarea va fi ce urmează.

În cel mai rău scenariu (ceea ce nu este imposibil), Trump este reales, cel de-al doilea val al pandemiei este global, economiile continuă să se prăbușească, iar noul război rece din Asia de Est devine fierbinte. Dar chiar dacă nu ne asumăm ce este mai rău, tripla criză se va deschide într-o nouă eră, necesitând reconstrucția sistemelor politice și economice naționale și a instituțiilor multilaterale. Chiar și în cel mai bun caz, nu se poate reveni la status quo ante. Trecutul a trecut; numai viitorul contează acum.

Nu ar trebui să ne adăugăm iluzii cu privire la ce ar putea și ar trebui să vină în continuare. Crizele declanșate de pandemie sunt atât de profunde și de anvergură încât inevitabil vor duce la o redistribuire radicală a puterii și a bogăției la nivel global. Societățile care s-au pregătit pentru acest rezultat prin reunirea energiei, a know-how-ului și a investițiilor necesare vor fi printre câștigători; cei care nu reușesc să vadă ce urmează se vor găsi printre învinși.

La urma urmei, cu mult înainte de pandemie, lumea a trecut deja printr-o tranziție către era digitală, cu implicații de anvergură pentru valoarea tehnologiilor tradiționale, a industriilor moștenite și a distribuției puterii și a bogăției globale. Mai mult, o criză globală și mai mare este deja pe deplin vizibilă la orizont. Consecințele schimbărilor climatice scăpate vor fi mult mai grave decât orice am văzut până acum și nu va exista nicio șansă ca un vaccin să rezolve această problemă.

Pandemia COVID-19 marchează astfel un adevărat moment de cotitură. Timp de secole, ne-am bazat pe un sistem de economie politică cuprinzând state naționale egoiste, industrii (atât sub capitalism, cât și socialism) care se bazează pe combustibili fosili și pe consumul de resurse naturale finite. Acest sistem își atinge rapid limitele, făcând inevitabilă schimbarea fundamentală.

Sarcina de acum este să învățăm cât putem de la primul val al triplelor crize. Pentru Europa, care părea să fi rămas mult în urmă din punct de vedere economic și geopolitic, acest moment reprezintă o oportunitate neașteptată de a aborda deficiențele sale evidente. Europa are valorile politice (democrația, statul de drept și egalitatea socială), cunoștințele tehnice și puterea dea realiza investiții pentru a acționa decisiv în interesul propriilor principii și obiective, precum și al umanității în general. Singura întrebare este ce așteaptă europenii.


Joschka Fischer, ministrul de externe al Germaniei și vice-cancelar din 1998 până în 2005, a fost liderul Partidului Verde German aproape 20 de ani.

Joschka Fischer
Joschka Fischer
Joschka Fischer a fost ministru de externe și vicecancelar al Germaniei din 1998 până în 2005, perioadă marcată de sprijinul puternic al Germaniei pentru intervenția NATO în Kosovo în 1999, urmată de opoziția sa față de războiul din Irak. Fischer a intrat în politică după ce a participat la protestele anti-establishment din anii 1960 și 1970 și a jucat un rol cheie în înființarea Partidului Verzilor al Germaniei, pe care l-a condus aproape două decenii.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...