UiPath își îmbunătățește rezultatele financiare, dar se confruntă cu litigii 

Date:

Rezultatele financiare ale UiPath (PATH) au depășit așteptările Wall Street, iar acțiunile au crescut cu 11,47%, la peste 18 dolari. Veștile bune au fost umbrite însă de litigii de tip acțiune colectivă intentate în ultimele zile în SUA, în care compania este acuzată că ar fi indus în eroare investitorii cu privire la perspectivele de creștere ale afacerilor sale. 

Rezultatele financiare ale UiPath pentru al doilea trimestru fiscal 2024, încheiat la 31 iulie 2023, arată că veniturile au crescut la 287,3 milioane de dolari, în urcare cu 19% față de anul precedent. UiPath a raportat o pierdere în al doilea trimestru de 77,6 milioane de dolari, în scadere cu 35% față de pierderea de 120,4 milioane de dolari din perioada similară a anului trecut. Privind în perspectivă, UiPath a anunțat că se așteaptă la venituri pentru al treilea trimestru fiscal cuprinse între 313 și 318 milioane de dolari. Compania și-a mărit ușor estimările privind veniturile pentru întregul an, care se situează acum la 1,28 miliarde de dolari în medie. Consiliul de administrație al UiPath a autorizat, de asemenea, răscumpărarea de acțiuni în valoare de 500 de milioane de dolari. 

UiPath furnizează o platformă de automatizare end-to-end care oferă o gamă de procese robotizate (RPA), inclusiv utilizarea inteligenței artificiale prin intermediul unei suite de programe interconectate. Compania a început într-un apartament din București și a crescut până a devenit primul „unicorn” (un startup cu o valoare de peste 1 miliard de dolari) născut în România de pe bursa de la New York. Este foarte populară printre investitorii români, fiind a treia cea mai deținută acțiune de către românii care au conturi pe platforma socială de investiții eToro. 

Însă veștile bune din raportările financiare au fost umbrite de anunțuri privind deschiderea unor litigii colective împotriva companiei.  UiPath a fost dată în judecată de mai multe firme de avocatură din SUA, care afirmă că aceasta ar fi indus în eroare investitorii cu privire la perspectivele sale de crestere, ceea ce ar fi dus la pierderi pentru investitori, se menționează în plângeri. UiPath nu a răspuns la acuzațiile firmelor de avocatură până la momentul redactării acestui articol.

Potrivit companiei de consultanță Gartner, UiPath este plasată pe cea mai înaltă poziție în secțiunea Lideri a Cadranului Magic al RPA. Alte companii de acolo sunt Automation Anywhere, Blue Prism și, foarte aproape de UiPath, Microsoft. Gigantul american Microsoft a avut cea mai spectaculoasă ascensiune în domeniul RPA, deoarece în 2020 nu se afla nici măcar în acest cadran, ci mult mai jos, în cadranul Vizionarilor. 

Pentru investitori, raportul financiar al UiPath este o veste bună. Dar impactul acestor litigii colective este dificil de evaluat în acest stadiu foarte timpuriu. Datele financiare ale UiPath arată o scădere a pierderilor și, de asemenea, o poziție de numerar foarte puternică. Compania a menționat că răscumpărarea de acțiuni în valoare de 500 de milioane de dolari arată încrederea pe care o au în afacere, generarea continuă de fluxuri de numerar, soliditatea bilanțului și în viitorul acesteia.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Angajații potriviți sunt tot mai greu de găsit, cu impact direct în economie. Ce soluții sunt

de Daniel Anghel, Partener și Lider al Departamentului de...

Sondaj CEC Bank: 3 din 4 români susțin că își vor petrece acasă vacanța de iarnă   

   4 din 5 români au alocat un buget de sub...

Magnetico Sibiu 2023: „Un studiu indică faptul că ar trebui să avem 3 specialiști de HR la fiecare 200 de angajați”

Specialiști din domeniul resurselor umane s-au reunit, pe 22...