Unul din patru investitori de retail își va reduce investițiile în „Cei 7 magnifici” în acest an, conform sondajului eToro’s Retail Investor Beat

Date:

  • 27% dintre investitorii individuali spun că își vor retrage profiturile sau ca își vor reduce investițiile viitoare în șapte mari acțiuni de tehnologie
  • Majoritatea (53%) intenționează să-și reechilibreze portofoliile în acest an, anticipând reducerile de dobânzi care se preconizează
  • Cele mai frecvente modificări ale activelor vor fi creșterea alocării în acțiuni și reducerea numerarului.
  • Investitorii tineri sunt cei mai predispuși să își adapteze strategiile – 71% își vor reechilibra portofoliul față de 37% dintre cei cu vârsta de peste 55 de ani


Mai mult de unul din patru investitori individuali (27%) intenționează să-și reducă investițiile în așa-numiții „7 magnifici” – giganții din sectorul tehnologic – în 2024, potrivit datelor din cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) al platformei de tranzacționare și investiții sociale eToro.

În cadrul studiului realizat pe 10.000 de investitori de retail din 13 țări, la nivel global, 11% au declarat că intenționează să vândă o parte din deținerile lor în cei „7 magnifici” în acest an (care includ Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Nvidia și Alphabet) iar 12% dintre investitorii români spun că își vor retrage profiturile și vor reduce alocarea către aceste acțiuni care domină piața. Alți 16% (20% dintre investitorii români) au declarat că vor reduce volumul de capital nou pe care îl investesc în aceste companii în lunile următoare.

Rezultatele sondajului RIB vin după 14 luni de succes pentru aceste șapte companii, cu o creștere colectivă a prețului acțiunilor lor de 90% începând din ianuarie 2023. Constatările vin, de asemenea, înaintea mai multor reduceri de rate de dobânzi preconizate pentru 2024 de către băncile centrale, care ar trebui să susțină o revenire a altor sectoare mai ciclice de pe piața de acțiuni.

Comentând aceste date, Ben Laidler, strategul eToro Global Markets, spune: Reducerile mult așteptate ale ratelor dobânzilor la nivel mondial vor trece de la speranță la realitate în timpul verii, pe măsură ce Fed, BCE și Banca Angliei vor lua măsuri. Acest lucru va contribui la susținerea economiilor, a creșterii profiturilor și a evaluărilor bursiere, conducând în același timp la o rotație majoră dinspre SUA și marile acțiuni din zona de tehnologie către zone mai sensibile din punct de vedere economic și mai ieftine, cum ar fi sectorul imobiliar, companii cu capitalizare de piață mică (small cap), către Europa și piețele emergente.

„După cum arată cele mai recente date ale noastre din sondajul Retail Investor Beat, un număr semnificativ de investitori individuali doresc să devanseze această tendință, adaptându-și portofoliile în mod corespunzător și, în același timp, să marcheze unele profituri de pe urma companiilor ce formează cei 7 magnifici.”

Potrivit datelor RIB, majoritatea investitorilor individuali de la nivel mondial își vor adapta strategia în funcție de contextul economic în schimbare, 53% dintre aceștia plănuind să își reechilibreze portofoliile înainte de reducerile de rate preconizate și de o potențială rotație a pieței. Românii sunt și mai dornici să facă acest lucru, 65% dintre respondenții din țara noastră declarând fie că și-au reechilibrat deja portofoliile, fie se pregătesc să facă acest lucru.

Investitorii mai tineri sunt cei care conduc în această privință, 71% dintre investitorii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani declarând că și-au reechilibrat deja sau își vor reechilibra portofoliul înainte de reducerea ratelor, față de doar 37% dintre cei cu vârste de peste 55 de ani.  Investitorii români prezintă aceleași caracteristici, 76% dintre cei tineri având această intenție, însă diferențele, pe măsură ce crește vârsta, sunt mai mici decât în cazul mediilor globale. Peste 50% dintre investitorii de peste 55 de ani fac, de asemenea, rebalansări, demonstrând o mai mare flexibilitate în lucrul cu portofoliile lor decât media globală pentru aceasta categorie de vârstă. 

Dintre cei care plănuiesc să-și reechilibreze portofoliile, cea mai frecventă modificare a alocării activelor o reprezintă creșterea investițiilor în acțiuni (48%), urmată de o reducere a fondurilor în numerar (36%), investitorii români manifestând același comportament.

Comentând aceste date, analistul de piață eToro pentru România, Bogdan Maioreanu, notează: „Generația Millenials și cea Z au trebuit să treacă prin câteva experiențe turbulente în primii lor ani ca adulți, cum ar fi repercusiunile crizei financiare globale și o pandemie globală. Acest lucru ar putea explica de ce investitorii mai tineri sunt cei mai flexibili, demonstrând un nivel sporit de sofisticare în setul lor de abilități de investiții prin identificarea momentelor de oportunitate și luarea de măsuri din timp. Dar într-o țară cu o populație mică de investitori, gradul de sofisticare se întinde pe mai multe generații, ceea ce face ca diferențele dintre ele să fie mai puțin evidente decât în țările mai dezvoltate.”

În timp ce unul din patru investitori plănuiește să reducă investițiile în big tech în 2024, datele arată, de asemenea, că mulți rămân ferm ancorati în acest sector, 23% dintre ei declarând că vor investi mai mult în cei “7 magnifici” decât au făcut-o anul trecut, iar 34% plănuiesc să își mențină alocarea actuală pentru aceste acțiuni. În plus, întrebați ce sector vor prioritiza în 2024, investitorii de retail la nivel mondial au răspuns cel mai probabil că va fi cel de tehnologie (18%), urmat de serviciile financiare (12%), în timp ce numărul investitorilor care dețin acțiuni legate de inteligența artificială continuă să crească, urcând de la 27% la 31% în primul trimestru din 2024.

 Sondajul arată, de asemenea, că investitorii români sunt mai atrași de tehnologie, 22% dintre ei considerând acest sector ca fiind prioritar pentru acest an, urmat de serviciile financiare și energie (14%). În ceea ce privește inteligența artificială, numărul investitorilor care investesc sau plănuiesc să investească a crescut de la 26% la sfârșitul anului 2023 la 35% în primul trimestru al anului 2024. 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...