XTB: Facebook – „prima victimă”

Date:

Rezultatele Meta Platforms (aka Facebook) nu au îndeplinit așteptările analiștilor. În anii precedenți, compania a înregistrat o creștere constantă a veniturilor, iar mulți investitori se așteptau ca această tendință să continue și în trimestrul al doilea.

De aceea, Wall Street a fost surprins când Meta a anunțat o scădere a veniturilor de la an la an pentru prima dată în istorie. Având în vedere deteriorarea economiei SUA, acesta este primul cui din sicriu sau este doar o scădere singulară a veniturilor?

Tunete pe cerul întunecat

Mark Zuckerberg a menționat într-o conferință recentă citată de Reuters că se aștepta la o încetinire semnificativă a performanței Meta Platforms. Prin urmare, s-ar putea părea că toate știrile potențiale negative au fost „deja incluse”, așa că investitorii ar trebui să acționeze într-o manieră calmă în urma rezultatelor trimestriale slabe așteptate. Cu toate acestea, după publicare, calmul și încrederea speculatorilor au fost puse sub semnul întrebării, deoarece acțiunile au scăzut cu peste 5,0%. Așa cum se întâmplă de obicei, investitorii „au votat cu picioarele” și au decis să părăsească consiliul de administrație al USS Zuckerberg.

A fost o decizie prematură, sau investitorii au simțit că firma are probleme serioase?

Prima victimă

Prognozele unei încetiniri semnificative în a doua jumătate a anului și scăderea EPS cu 36% YoY s-au dovedit a fi deosebit de dureroase pentru investitori. Mai mult, compania a raportat o scădere a veniturilor cu 0,9% YoY. Deși este încă departe de rezultatele nesatisfăcătoare ale Snap, acest incident nu trebuie luat în considerare doar în chestiuni cantitative. Prima scădere anuală a veniturilor ar putea crea un precedent periculos – o zicală binecunoscută spune că „dacă vrei să detronezi o zeitate, arată mulțimii că și ea poate sângera”. Și fie că este doar o zgârietură sau o tăietură, acest aspect este de o importanță secundară.

Realitatea ireală

Compania încearcă să treacă printr-o transformare profundă și costisitoare din liderul platformelor sociale într-o companie axată pe tehnologia VR/AR în cadrul tendinței Metaverse. Monetizarea tehnologiilor VR și AR este o provocare pentru companie ca parte a tendinței Metaverse care necesită o investiție financiară uriașă în care Meta se implică din ce în ce mai mult. Compania intenționează să introducă modificări semnificative VR în platforma Horizon Worlds, iar în august va crește prețul căștilor AR ‘Quest 2’. Meta a anunțat o premieră semnificativă prin noul set AR „Project Cambria” la sfârșitul acestui an.

Publicitatea stimulează comerțul… pe Wall Street

Rezultatele companiei au confirmat că sectorul de publicitate digitală se confruntă cu o încetinire semnificativă. Creșterea ratelor dobânzilor și inflația obligă companiile să reducă cheltuielile, motiv pentru care modelul de afaceri Meta Platforms are de suferit. Compania a anunțat că prețul mediu pe anunț a scăzut cu 14% pe parcursul anului. Dar asta nu este singura problemă.

Confidențialitatea în primul rând

Cea mai mare provocare pentru Meta Platforms este încă ocolirea blocajelor de confidențialitate și actualizarea modelului de venituri din reclame. Aplicațiile de blocare introduse de Apple pe iOS le oferă utilizatorilor posibilitatea de a renunța la publicitatea personalizată, ceea ce afectează profitabilitatea Meta și a altor companii al căror model se bazează în mare parte pe publicitate (inclusiv Snap care a primit recent o lovitură masivă din acest motiv). Analiștii vor acorda o atenție deosebită veniturilor din această sursă, care poate fi un factor de risc deosebit în fața încetinirii economice așteptate.

O surpriză așteptată

Cu toate acestea, se pare că articolele, scrise pe un ton apocaliptic, care anunță sfârșitul iminent al Meta Platforms sunt mult exagerate. Compania se concentrează pe diversificarea surselor de venit și este conștientă de potențialele probleme care pot afecta piața de publicitate în trimestrele următoare. Probabil vom afla în curând dacă Meta va reuși să facă față problemelor actuale.

Sursa: xStation5

Acțiunile META (META.US) se tranzacționează cu aproximativ 55,0% sub maximul istoric din septembrie 2021. Cumpărătorii reușesc să apere suportul situat în jurul valorii de 154,00 USD, nivel care coincide cu limita inferioară a triunghiului. Cu toate acestea, doar depășirea rezistenței de la 189,70 USD, care este marcată cu retragerea Fibonacci de 78,6% a mișcării ascendente lansate în martie 2020, poate duce la o schimbare a sentimentului.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...