XTB Polonia: Piața semiconductorilor versus tensiunile geopolitice

Date:

 

SUA și-au dat seama prea târziu că au nevoie de producția internă de semiconductori mai mult ca niciodată, deoarece Taiwanul este încă un loc incert. Globalizarea în avans din ultimele decenii le-a permis americanilor să uite asta pentru o vreme. Confruntați cu o penurie de cipuri pentru navigație, motoare și electronice, producătorii auto vor pierde aproximativ 20 de miliarde de dolari în acest an, se arată într-o analiza a XTB Polonia, casă de brokeraj pe burse internaționale.

Potrivit analiștilor Deutsche Bank, „războiul rece tehnologic” global va costa lumea peste 3,5 mii de miliarde de dolari numai în următorii cinci ani. 

De asemenea, ar putea implica o scădere de până la 4% a PIB-ului unor economii precum China, Coreea de Sud și țările Uniunii Europene. 

Permiterea Chinei să controleze Taiwanul ar anunța dominația și monopolul Chinei pe piața cipurilor, ceea ce, în practică, ar însemna o pârghie puternică chineză asupra economiei globale și a producătorilor de tehnologie din SUA. 

Infrastructura industrială a pieței de producție de precizie din Taiwan este atât de puternică, încât lumea ar trebui probabil să aștepte mai mult de un deceniu pentru a-și reconstrui capacitățile. 

SUA lucrează la un proiect de lege de închiriere a terenurilor pentru Taiwanul aliat, care ar ajuta insula să închirieze echipamente militare de la americani în condițiile de rambursare propuse pe 10 ani.

Sursa: Bloomberg

Piața producătorilor de cipuri înregistrează o încetinire masivă în fața unei posibile recesiuni globale, care, înconjurată de inflație ridicată, rate ale dobânzilor și costuri de producție în creștere, ar putea anunța distrugerea cererii de noi tehnologii. 

Este piața de cipuri în pericol de a face implozie?

Problemele cu cipurile au fost anunțate de pandemie, când producătorii au redus capacitatea de producție datorită blocajelor și o  scădere a consumului, în așteptarea unei încetiniri, după care nu au reușit să acopere creșterea cererii pentru dispozitive.

Producătorii de automobile au început să se plângă de prelungirea termenelor limită pentru semiconductori din cauza politicii anterioare de comenzi „doar la timp” care vizează reducerea creării de rezerve inutile. 

Piața a fost afectată și de un val de incendii în infrastructura cheie, precum cele de la fabrica ASL de lângă Berlin sau de la fabrica japoneză Nittobo.

Toate acestea s-au tradus în lipsuri esențiale, timpi de nefuncționare și timpi de așteptare prelungiți pentru livrare. 

Un război teoretic între China și Statele Unite asupra Taiwanului, în timpul căruia infrastructura insulei ar fi distrusă, ar avea ca rezultat o implozie a pieței semiconductorilor de care ar suferi companiile de tehnologie occidentală precum Intel, AMD, dar și cumpărătorii de cipuri precum Apple și Tesla (din moment ce China este practic deja deconectată de la lanțurile de aprovizionare ale Taiwanului). 

Piața de valori include în prețul curent un viitor pesimist pentru producătorii de cipuri. 

Odată cu recesiunea globală și fricțiunile geopolitice dintre Beijing și Washington, colapsul pare mai probabil astăzi decât oricând. 

Statele Unite, totuși, în mod clar nu sunt pe cale să renunțe și indică o cooperare sporită și o prezență mai mare pe insulă.

De ce este de interes Taiwanul?

O companie din Taiwan, Taiwan Semiconductors este responsabilă pentru aproximativ 65% din producția totală de semiconductori din lume și 90% din producția modelelor lor de ultimă generație. 

Aproape 60% din veniturile globale din semiconductori sunt consolidate în Taiwan. 

Având capacitatea de a scala producția de cipuri în 5 nm și cipuri mai mici, Taiwan s-a dovedit a fi un loc de pelerinaj pentru giganții tehnologiei. 

Datorită tendinței de a introduce semiconductori în cele mai mici și mai eficiente cipuri posibile și a accesului la forță de muncă din Taiwan mai ieftină și eficientă, companiile din SUA au fost dornice să redirecționeze producția concentrându-se pe design și proprietate intelectuală. 

Bazându-se pe producția ieftină din Taiwan, giganți precum Intel, AMD și Apple au reușit să câștige marje mai mari din vânzările de produse. 

Din cauza  capacității sale masive de producție, Taiwan a devenit epicentrul global al fricțiunilor geopolitice. 

Afacerea cu semiconductori este extrem de dificilă. Construcția unei fabrici de semiconductori durează până la 2 ani (cu lipsuri actuale, poate dura mai mult), iar din cauza costurilor enorme și a coordonării lanțurilor de aprovizionare, costul investiției nu este recuperat decât în ​​alți 5 ani. 

China consideră Taiwanul o parte integrantă a propriului său teritoriu, cauzând noi probleme în lanțurile de aprovizionare și amenințând să închidă strâmtoarea Taiwan, cea mai circulată rută de marfă din lume. 

În prezent, producția de semiconductori a Chinei reprezintă doar 5% din cererea globală, cu produse care încă de obicei imită inutil tehnologia occidentală. 

De exemplu, producătorii din Uniunea Europeană dețin încă de două ori cota de 10% a Chinei pe piața globală de cipuri. 

Beijingul, însă, nu vrea să accepte cu blândețe o poziție de dependență. 

În 2020, China a cheltuit 350 de miliarde de dolari pe importurile de semiconductori, o sumă care a depășit cheltuielile pentru importurile de petrol. 

Chinezii lucrează la o metodă alternativă de producere a cipurilor de a treia generație, prin amestecarea nitrurii de galiu cu carbură de siliciu, ceea ce ar putea implica o scalare mai ușoară a producției și o performanță mai bună a cipului. 

Până în 2025, cheltuielile chineze pentru progresele tehnologice ar putea ajunge până la 1,5 mii de miliarde de dolari, cea mai mare parte din acestea fiind destinată pieței semiconductorilor. 

Până în 2025, China intenționează, de asemenea, să crească producția internă suficient pentru a-și acoperi complet propriile nevoi.

Între timp, Taiwan a recunoscut că, datorită fricțiunilor geopolitice, ambuteiajelor din lanțurile de aprovizionare și narațiunii țărilor privind creșterea capacităților proprii de producție, rolul său de monopol se poate diminua în timp. 

Uniunea Europeană, care își propune să dețină o cotă de 20% din piața globală a cipurilor până în 2030, a decis, de asemenea, să-și extindă capacitatea de producție de semiconductori. 

Dragonul chinezesc nu răsuflă foc?

Cel mai mare importator de chipsuri taiwaneze până în prezent a fost, desigur, China. 

Astăzi, exporturile către China s-au deteriorat, iar China însăși, pe lângă o criză economică profundă, este amenințată de colapsul tehnologic. 

Fabricile de cipuri din China sunt capabile să producă cipuri în tehnologie de 14 nm care le permite să fie instalate în mașini de spălat, mașini de spălat vase și mașini, dar nu în laptop-uri sau smartphone-uri. 

În același timp, SUA blochează importurile din China, făcând presiuni pe producători să nu vândă componente Chinei.

În trecut, China a experimentat producția avansată de cipuri, dar nu a avut succes în acest domeniu. 

Companiile mari, precum SMIC, încă nu au făcut față cerințelor noilor tehnologii și, potrivit analiștilor, sunt cu 5 până la 6 ani în urmă față de industria de precizie din Taiwan. 

China este împovărată de lipsa proprietății intelectuale, iar mediul economic actual nu este propice dezvoltării tehnologice și comerțului liber. 

Probleme cu piața PC-urilor

De parcă nu ar fi suficient, producătorii americani de semiconductori AMD și Intel au recunoscut că cererea de computere desktop se deteriorează. 

Problema este că rata decelerării cererii este mai mare decât și-au asumat ambele companii în previziunile pesimiste din această vară. 

Directorul financiar al Intel, David Zinsner, a indicat că cererea de computere s-a deteriorat chiar mai mult decât indicau estimările, care au inclus o scădere de 10% de la an la an. 

Această prognoză pe care compania a făcut-o în timpul sezonului de câștiguri din iulie a accelerat vânzările de acțiuni. 

Zinser a subliniat că motivele slăbirii pieței sunt în principal vânzările mai scăzute din China și mediul macroeconomic dificil prin care cererea de noi tehnologii încetinește. Directorul nu a fost însă tentat să actualizeze prognoza. 

Reamintim că, de curând, în aprilie, Intel a prognozat o revenire a pieței PC-urilor, în a doua jumătate a anului, pe care a retras-o după rezultatele pentru Q2. 

Potrivit estimărilor IDC Technologies, livrările de PC-uri la nivel mondial au scăzut cu 15%, începând cu 2021.

Dan McNamara, directorul diviziei de afaceri a AMD, a confirmat, de asemenea, că cererea actuală de PC-uri este în scădere și că perspectivele de creștere sunt chiar mai slabe decât se aștepta. 

AMD a estimat în mod optimist o scădere cu 1,5% a cererii de componente de computere personale anul trecut. Directorul producătorului de cipuri a dezvăluit că declinul va fi mai mare. 

Privind la Intel, situația nu ar trebui să surprindă. Ambele companii, la unison, spun că piața PC-urilor este chiar mai slabă decât se presupuneau așteptările lor deja „pesimiste”.

Succes cu orice preț

În ciuda tulburărilor de pe piața globală, Intel a indicat o dată pentru lansarea procesorului „Raptor Lake” de generația a 13-a, care a fost anunțat de aproape 2 ani. 

Prezentarea va avea loc pe 27 septembrie, ca parte a conferinței „Intel Innovation”, care va fi lansată de CEO-ul companiei, Pat Glesinger.

Odată cu lansarea, Intel și-a confirmat capacitatea de a furniza cele mai eficiente unități din punct de vedere tehnologic, depășind puterea rivalului Ryzen 7000 de la AMD. 

Recent, afacerea Intel a fost afectată și de lovitura masivă din partea Apple, care a abandonat aprovizionarea cu produsele companiei și și-a schimbat furnizorul de semiconductori folosind produsele ARM din Marea Britanie, care a fost achiziționat de Apple în 2020 pentru 40 de miliarde de dolari. 

Compania începe acum să concureze cu Apple pe piața de minicalculatoare și a lansat un model NUC 12 Enthusiast echipat cu propriile componente de ultimă generație, la prețul de două ori mai mare decât un Mac Studio. 

Cu toate acestea, probabil că acest lucru nu va fi suficient pentru a preveni o perioadă de tulburări pe piața cipurilor.

Deteriorarea pieței desktop și problemele cu restricțiile de export către China, care a fost cel mai mare importator de cipuri până în prezent, afectează în mod evident din acțiunile Advanced Micro Devices (AMD.US), Micron Technology (MU.US) și Taiwan Semiconductor (TSMC).

Graficul acțiunilor Intel (INTC.US), interval W1. 
Sursa: xStation5

 

Acțiunile companiei au inversat o tendință ascendentă de mai mulți ani în 2022, iar prețul în ianuarie a scăzut brusc sub media mobilă de 200 de sesiuni, care a reprezentat limita inferioară a scăderilor de mai bine de un deceniu. 

Cumpărarea de acțiuni la media de 200 de sesiuni s-a dovedit a fi o decizie de investiție excelentă de fiecare dată. De data aceasta, oferta nu a cedat, iar incertitudinea și frământările de pe piața semiconductoarelor, pe care le-am văzut de facto din 2020, au provocat o slăbire permanentă a evaluării Intel. 

Viziunea unui conflict în strâmtoarea Taiwan și îngreunarea cererii de dispozitive au afectat profitabilitatea companiei. Evaluarea pierde cu 65% față de vârfurile de preț din 2020. 

În ciuda condițiilor economice dificile, Intel a anunțat pe 16 septembrie un dividend pentru acționari de 0,365 USD pe acțiune trimestrial, care se va traduce în 1,36 USD pe o bază anuală. La evaluarea curentă a acțiunilor, dividendul este de aproximativ 2,5% din valoarea acestora. 

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Pădurea de Miere Nestlé, extinsă printr-o campanie națională cu premii 

NESCAFÉ® anunță că „premiază în această toamnă consumatorii printr-o...

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare!

În momentul în care merg la supermarket, mulți dintre...

ING – numărul clienților, creditarea și economisirea, în creștere pe semestrul întâi 2023

ING Bank România anunță că pe semestrul întâi din...