Cum poți strânge bani pentru educația copilului tău

Date:

Educația reprezintă una dintre cele mai importante investiții pe care un părinte le poate face pentru copilul său. În cadrul cursurilor de la Școala de bani, profesorii de la BCR le predau celor interesați o serie de tehnici ce-i pot ajuta pe părinți să dispună de fondurile necesare.

 

Mulți părinți observă că rămân cu bani în plus în fiecare lună odată ce copilul lor intră în clasa 0, adică în sistemul public de educație. Asta se întâmplă deoarece nu mai există costuri asociate bonelor, grădinițelor sau deficitului de venit dat de faptul că unul dintre parteneri stă acasă cu copilul. În loc să redistribui acești bani în alte părți, pune surplusul într-un cont de economii pentru a-i asigura copilului banii necesari pentru facultate.

Cum îți înveți copilul să își gestioneze banii

Pe măsură ce crește, copilul tău va începe să cheltuiască repede banii. Fie ai tăi, fie din propria alocație. Și va ajunge să-ți ceară din ce în ce mai mult. Dacă nu vei regla această creștere exponențială, vei alimenta mentalitatea de „cumpăr acum, plătesc mai târziu” care i-a condus pe mulți adulți către situații neplăcute pe plan financiar. Îți va mulțumi mai târziu.
Îl poți ajuta pe copilul tău să își gestioneze bine banii doar dacă și tu, la rândul tău, poți face acest lucru. Indiferent că vrem sau nu, copiii învață despre bani de la părinți. Și, la fel ca părinții lor, și copiii sunt tentați de către reclame. Discuțiile despre bani cu copilul tău depind, în general, de vârsta și capacitatea acestuia de a înțelege informații. Majoritatea părinților aleg să înceapă aceste discuții când copilul este preșcolar și să îi ajute să asimileze informații noi despre bani până la vârsta majoratului sau până când se angajează pentru prima dată.
Dat fiind progresul tehnologic din ultimii ani, părinții pot apela la diverse jocuri sau programe educaționale care îi învață pe copii despre bani într-un mod distractiv.
Poți să le dai copiilor o alocație săptămânală sau lunară pentru a-i responsabiliza financiar. Astfel, copilul va învăța că e bine să economisească de azi pentru lucrurile importante pe care le vrea mâine. De asemenea, copilul se va simți mai integrat în viața familiei și va contribui și el la stabilirea de obiective financiare sau la rezolvarea anumitor situații.

Cum alegi o școală „bună”

O școală „bună” poate însemna un lucru pentru tine și alt lucru pentru copilul tău. Dacă alegeți împreună o școală bazându-vă doar pe imaginea acesteia sau doar pe faptul că alții spun că e bună, s-ar putea să nu faceți o alegere tocmai potrivită. Informați-vă foarte bine pentru a găsi o școală care să îi ofere copilului o educație conformă cu obiectivele și abilitățile acestuia.

Cum alegi un liceu sau o facultate

Discută cu copilul tău pentru a face o listă cu liceele sau facultățile care se potrivesc cu ceea ce își dorește și de unde poate ieși cu niște abilități și competențe adaptate realității de pe piața muncii.
Vezi câți bani poți să aloci pentru acest demers din surse precum bugetul de economii, salariul membrilor familiei sau joburi part-time (în cazul în care sunt necesare fonduri suplimentare). Totodată, caută să vezi ce burse poate accesa copilul tău sau ce sponsorizări poți obține pentru el (programe ONG, fonduri de stat, sponsorizări private etc.)
Unii părinți optează pentru cumpărarea unui apartament pentru copilul lor odată ce acesta merge la facultate. Ei aleg să investească banii într-un apartament, fiindcă astfel copilul va avea o casă asigurată, iar apartamentul devine proprietatea lui, având posibilitatea să-l folosească și după terminarea studiilor. Banii care ar fi dați în mod normal pe chirie pot rambursa, lunar, creditul imobiliar. În plus, este posibil ca valoarea apartamentului să crească în timp, iar apartamentele cu mai multe camere pot fi subînchiriate pentru a genera profit.

Importanta alocației pentru copilul tău

  • Oferă-i copilului o alocație de îndată ce acesta înțelege cum se dau banii la schimb pe lucruri de care avem nevoie.
  • Discută cu copilul tău despre tipurile de produse pe care le poate cumpăra din alocație. Neînțelegerile de natură financiară apar și între adulți atunci când nu există o comunicare clară.
  • Învață-l pe copil că o parte din alocație trebuie pusă deoparte într-o pușculiță.
  • Reevaluează periodic alocația copilului tău. Pe măsură ce copiii cresc, nevoile acestora se schimbă și, prin urmare, și suma de care au nevoie crește.
  • Învață copilul să scrie, la final de lună, cât a cheltuit și cât a economisit.
  • Când este la vârsta adolescenței, învață copilul cum să folosească un cont și un card bancar.
  • Învață-l pe copil despre credite și la ce folosesc acestea pentru a-l ajuta să ia decizii financiare mai informate pe viitor.
  • Încurajează-ți copilul să facă economii pentru educația sa. Asigură-te că are acces la informații relevante referitoare la cursuri, ateliere sau programe de dezvoltare personală. Ghidează-l să investească constant în oportunități de autocunoaștere, de autodescoperire și care îi facilitează dezvoltarea.
  • Încurajează-l să pună bani deoparte pentru hobby-urile sale. Va putea călători, își va putea achiziționa echipamentele dorite, va putea să-și gestioneze singur numerarul.

În oricare dintre situații, pentru a fi sigur că vei putea acoperi taxele de școlarizare, cazare și banii de buzunar necesari copilului tău pe perioada facultății (sau a liceului), este bine să creezi un fond de economii din timp. De asemenea, a începe din timp înseamnă și să analizezi starea curentă a economiilor tale și să determini care sunt factorii care vor afecta, pe viitor, bugetul tău pentru educația copilului. Iată întrebările pe care ar trebuie să ți le pui:

  • Cât de sigur este locul tău de muncă?
  • Crezi că vei munci același număr de ore/zile ca acum?
  • Dacă ești căsătorit, crezi că tu/partenerul tău veți lucra în afara casei?
  • Dacă ești divorțat, ce variații va suferi valoarea pensiei alimentare?
  • Cât de mult crezi că te vei putea baza pe venituri din burse sau de la rude?
  • Îți vei schimba domiciliul?
  • Crezi că vei face renovări/reparații de anvergură?
  • Îți vei cumpăra o mașină nouă?
  • Vei vrea să meargă copiii tăi la o școală privată?
  • Va trebui să finanțezi educația a mai mult de un copil?
  • Ai un fond de investiții pentru pensie?

 

Pentru mai multe informații, vă puteți înscrie, până pe 18 octombrie, la
cursurile gratuite Școala de bani organizate de BCR în fiecare joi. Detalii și înscrieri, pe www.scoaladebani.ro

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Precizări Hidroelectrica privind îngrijorările despre creșterea debitului Dunării

În contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public cu privire...

CCIR se implică în revitalizarea relațiilor economice cu Muntenegru

Secretarul General al Camerei de Comerț și Industrie a...

INSCOP – două treimi dintre români cred că imigranții ajută economia

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda...

Soluții neaplicate – riscuri neglijate. Capcana venitului mediu. Ce fel de model economic?

de prof. Adrian Ciocănea (foto) Soluția optimă pentru asigurarea creșterii susținute a...