Investește în tine și în 2019

Date:

Interviu cu Gheorghe Lăpădat, directorul general al FNGCIMM

Care sunt noutățile de început de an pentru IMM?
În primul rând vreau să menționez faptul că instituția pe care o reprezint, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mari și Mijlocii, are în portofoliu oportunități de susținere a accesului la finanțare dedicate atât mediului antreprenorial, persoanelor fizice, cât și altor categorii de aplicanți. Și mă refer aici la unități administrativ-teritoriale, asociații de dezvoltare intercomunitară, organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigat și alte categorii de aplicanți care își desfășoară activitatea în zona rurală. Pentru anul 2019 de maximă actualitate este faptul că la 4 martie a devenit operațional plafonul de garantare alocat pentru programul Prima casă. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mari și Mijlocii a repartizat plafonul de 1,97 miliarde lei pentru programul Prima casă pe cei 15 finanțatori participanți în program. Și de asemenea tot de actualitate și interes pentru cei care ne urmăresc este faptul că a fost alocat și plafonul pentru programul Investește în tine, program destinat susținerii la finanțare pentru persoanele fizice.

Investește în tine este un program guvernamental care are ca scop în primul rând reducerea șomajului în zona tineretului.
Vine în întâmpinarea acelor tineri și nu numai tineri care doresc să-și îmbunătățească pregătirea profesională, să urmeze cursuri de formare și de specializare în diferite domenii de activitate.

Câți bani sunt alocați anul acesta pentru Investește în tine?
Anul acesta s-a alocat un plafon de 1 miliard de lei, iar Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mari și Mijlocii a primit într-o primă etapă suma de 375 de milioane de lei, distribuită pe cei doi finanțatori care au semnat convenții de colaborare atât cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cât și cu instituția care suportă costurile financiare, respectiv Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

În aceste 300 de milioane ce estimare am putea face? Cam câți beneficiari ar putea să se regăsească sub umbrela programului?
Pentru a da cu exactitate numărul de beneficiari trebuie să menționez faptul că într-o primă etapă finanțarea maximă de care pot beneficia persoanele fizice este pentru cei care sunt cu limita de vârstă până la 26 de ani este de 40.000 de lei. Și această finanțare se poate suplimenta cu 20.000 de lei în cazul în care aplicantul se angajează. Iar o a doua categorie de beneficiari sunt persoanele fizice cuprinse între 26 și 55 de ani, care pot primi o finanțare de 35.000 de lei.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate