În intervalul ianuarie-februarie 2024, dinamica anuală a prețurilor producției industriale pentru piața internă și-a continuat parcursul descendent, până la -8,5 la sută (-2,3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul IV 2023), graficul 1. Diminuarea ritmului anual în cazul majorității grupelor de bunuri poate fi corelată cu detensionarea piețelor gazelor naturale și energiei electrice, dar și a piețelor materiilor prime nonenergetice. Tendințele se vor regăsi și în perioada următoare, în condițiile în care rezultatele sondajului DG ECFIN din luna martie indică o nouă diminuare a soldului conjunctural vizând evoluția viitoare a prețurilor de producție.
Graficul 1. Prețurile producției industriale pentru piața internă
În structură, cea mai vizibilă atenuare de ritm în perioada ianuarie-februarie 2024 au înregistrat prețurile de producție ale bunurilor energetice (-4,4 puncte procentuale, până la -17,6 la sută), exclusiv pe seama ramurii de producție și furnizare de energie electrică, termică și gaze (-20,2 la sută). Cotațiile spot pe piețele interne en gros ale gazelor și energiei electrice au înregistrat diminuări consistente față de perioada similară a anului anterior, în linie cu tendințele externe. Pe plan intern, raportul cerere/ofertă este favorabil. Pe de o parte, consumul din economie rămâne scăzut, inclusiv pe fondul redresării incomplete a industriilor energofage, iar pe de altă parte, oferta a beneficiat de producția mai însemnată de energie din surse hidro (debitul Dunării s-a situat peste media multianuală în lunile ianuarie-februarie) și de nivelul confortabil al depozitelor de gaze naturale. În plus, se resimte efectul dezvoltării altor segmente de energie regenerabilă, respectiv cea eoliană și solară (unde au intrat recent sau urmează să intre în funcțiune în viitorul apropiat noi capacități de producție, inclusiv prin creșterea rapidă a numărului de prosumatori). O influență marginală în sens contrar asupra prețurilor a avut-o majorarea tarifelor de distribuție și de transport pentru energia electrică, precum și a contribuției pentru cogenerare, începând cu 1 ianuarie 2024.
În același timp, ramura de prelucrare a țițeiului a consemnat o creștere pronunțată a variației anuale a prețurilor (+19,4 puncte procentuale, până la 1,1 la sută), situația tensionată din Orientul Mijlociu și menținerea acordului de reducere voluntară a producției OPEC+ plasând cotațiile țițeiului pe o traiectorie ascendentă.
Dinamici anuale negative au continuat să înregistreze bunurile intermediare: -6,5 la sută (valoare similară celei din trimestrul IV 2023), cu un aport consistent din partea industriei materialelor de construcții și a celei chimice, costurile reduse cu energia conducând, în cel de-al doilea caz, la majorarea ofertei interne, prin reluarea graduală a activității unui important producător de îngrășăminte.
O temperare de ritm a consemnat rata anuală a prețurilor bunurilor de consum (-1,1 puncte procentuale, până la 5,1 la sută), evoluția încorporând însă efecte de bază favorabile, mai ales pe segmentul bunurilor de folosință îndelungată (majorări ale prețurilor produselor electrocasnice în perioada similară a anului 2023, pe fondul prelungirii crizei semiconductorilor). În industria alimentară, presiunile din partea costurilor cu materiile prime agricole au rămas limitate, prețurile de producție fiind relativ stabile în perioada curentă; creșterea ușoară a ratei anuale (până la 0,8 la sută) s-a datorat și în acest caz unui efect de bază, însă de sens contrar (declin amplu al cotațiilor cerealelor și oleaginoaselor în urmă cu un an, acordul privind coridorul de transport al cerealelor pe Marea Neagră asigurând fluiditatea exporturilor ucrainene).
În cazul bunurilor de capital, dinamica anuală a prețurilor de producție a crescut ușor (cu 1 punct procentual, până la 8 la sută), cu o contribuție din partea segmentului mașini, utilaje și echipamente, o posibilă cauză a accelerării de ritm fiind reprezentată de evoluția favorabilă a cererii interne, investițiile de profil consemnând un parcurs robust în 2023.
În perioada ianuarie-februarie 2024, prețurile producției agricole au continuat să înregistreze ritmuri anuale negative, ușor mai accentuate comparativ cu perioada anterioară (-18,9 la sută, față de -16,6 la sută în trimestrul IV 2023), graficul 2. Similar intervalului precedent, contribuția importantă a revenit componentei vegetale (-24,7 la sută), ca urmare a reducerilor pronunțate de prețuri în cazul cerealelor și în cel al plantelor tehnice (până la -36 la sută), inclusiv pe fondul manifestării unor efecte de bază. În cazul legumelor, ritmurile anuale de creștere au consemnat o intensificare mai ales la ceapă, posibil în contextul lipsei spațiilor de depozitare, precum și al unui deficit de ofertă pe piața externă. Totodată, costurile de producție mai reduse (furaje, utilități) au favorizat diminuarea variației anuale a prețurilor produselor animale (-3,2 puncte procentuale, până la 1,7 la sută).
Graficul 2. Prețurile producției agricole