Rezultatele Alpha Bank România pentru anul 2020

Date:

Alpha Bank România raportează o performanță financiară robustă în pofida unui an plin de provocări:

  • Profitul înainte de impozitare (PBT) a ajuns la 21,3 milioane de euro la sfârșitul lunii decembrie 2020, reflectând o performanță operațională puternică ca urmare a unui proces solid de colectare și management al creditelor neperformante, în ciuda provocărilor datorate instabilității mediului macroeconomic.
  • Profitul operațional (PPI) s-a ridicat la 32,8 milioane euro, marcând o creștere anuală de 13%.
  • Portofoliul de credite s-a dovedit solid, în timp ce capitalul și lichiditatea au rămas ridicate.

2020 a fost un an provocator, plin de incertitudini cauzate de pandemia de COVID-19, ale cărei efecte s-au făcut simțite atât la nivelul persoanelor fizice, cât și la nivelul companiilor și economiei în general.
În ciuda mediului macroeconomic agitat, Alpha Bank România a reușit să reacționeze cu promptitudine și să-și valorifice flexibilitatea, spiritul inovator și deschiderea față de toți stakeholderii, pentru a fi alături de clienții săi în această perioadă de criză, pentru a asigura deplina protecție a angajaților săi, pentru a asigura soliditatea bilanțul și pentru a menține angajamentul față de acționari.

În ciuda adversităților, am răspuns cu rapiditate gestionând adecvat resursele, venind proactiv în întâmpinarea nevoilor clienților noștri și oferind măsuri de sprijin, fie sub forma amânărilor la plată, fie sub formă de acces la finanțare și lichiditate. Am participat activ la programul IMM Invest, facilitând accesul la capital pentru clienții noștri, susținând astfel revenirea economică.

Mai mult, ne-am adaptat rapid la noul context, accelerând dezvoltarea în zona de transformare digitală pentru a putea oferi clienților noștri soluții și servicii îmbunătățite. Am extins rețeaua de ATM 24 Banking, implementând tehnologii de tip self-service cu acces la servicii 24/7. Ne-am consolidat poziția pe piața soluțiilor de e-commerce, înregistrând o creștere de 85% a volumelor față de anul precedent. Am dezvoltat ecosistemul de plăți pus la dispoziția clienților noștri prin accesul la portofele digitale cu posibilitatea înrolării cardurilor Alpha Bank România în aplicațiile Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay și Fitbit Pay. Totodată, rămânând fideli valorilor și strategiei noastre, am continuat să fim deschizători de drumuri, lansând cu succes prima aplicație Tap-to-Phone, sub numele de Alpha phonePOS. În același timp, consolidarea relațiilor cu partenerii noștri ne-a permis să devenim prima bancă pe piața locală care acceptă carduri UnionPayInternational în rețeaua sa de bancomate și POS-uri.
Întrucât promovăm responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică, Alpha Bank România a fost printre primele bănci locale care s-au alăturat schemei pilot din cadrul inițiativei Europene Energy Efficient Mortgage, un proiect paneuropean ce vizează crearea unui mecanism prin care instituțiile de credit sunt încurajate să finanțeze construcția și renovarea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic, cu scopul asigurării unei dezvoltări durabile.

Rezultate financiare:

Portofoliul de credite al Alpha Bank România s-a situat la finalul anului 2020 la 2,6 miliarde euro, marcând o evoluție constantă comparativ cu 2019 în principal ca urmare a intensificării activității de creditare pe segmentele IMM și credite de locuință. Pe fondul unei cereri ridicate venite din partea sectorului rezidențial, Alpha Bank România a înregistrat vânzări record în 2020. În aceeași perioadă, soldul depozitelor atrase de la clienți a marcat un avans de 2% la 2,6 miliarde euro.

În ceea ce privește performanța financiară, Alpha Bank România a continuat să genereze valoare pentru acționarii săi în pofida provocărilor noului context macroeconomic. Veniturile operaționale și-au demonstrat reziliența în ciuda trendului puternic descendent al ratelor de dobândă, înregistrând un declin de doar 2,8%, la 137,8 milioane euro.

Profitul operațional a crescut cu 13% față de anul precedent ajungând la
32,8 milioane euro, pe fondul unei reduceri de 7% a costurilor. Datorită mediului economic dificil au fost implementate inițiative de optimizare a bazei de costuri, în special în zona administrativă.

Profitul brut înregistrat în perioada analizată s-a situat la 21,3 milioane euro, reflectând atât o performanță operațională bună, cât și un management solid al creditelor neperformante.

_________________

Despre Alpha Bank România

Alpha Bank Group împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au înființat în 1993 Banca București SA, ca bancă comercială. Banca și-a început activitatea în anul 1994. La începutul anului 2000, Banca București a fost redenumită Alpha Bank România pentru a sublinia apartenența la grup.
Alpha Bank România este o bancă universală, ce oferă o gamă largă de servicii și produse atât pentru segmentul de piață dedicat persoanelor fizice, cât și pentru sectorul IMM și corporate, printr-o rețea de unități situate în București și alte orașe mari din țară.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...