Ședința Federal Reserve, crucială pentru viitorul cotației euro în raport cu dolarul

Date:

Așa cum era deja pus în preț în piață, Federal Reserve a livrat o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază însă, cu toate acestea, dolarul a scăzut. Să fi fost doar un caz clasic de „buy the rumor, sell the news?”. Nu, din contră, piața a reacționat ca la carte în urma informațiilor furnizate de FED.

Federal Reserve, un pas înainte pe termen scurt și unul înapoi pe termen lung

„Mesajul simplu este că economia se comportă bine. […] Avem încredere în soliditatea economiei și în rezistența ei la șocuri”, a declarat Janet Yellen în conferința de presă, justificând astfel majorarea dobânzii. Însă, pe întreg parcursul discuției cu jurnaliștii, a reiterat mesajul referitor la evoluția viitoare din statement-ul oficial: „Comitetul se așteaptă la un climat economic care va evolua într-o manieră ce va justifica creșterea graduală a ratei dobânzii”. Și, în opinia mea, aceasta este cheia în care trebuie văzut întreg fenomenul.

FED plot charts

Ce înseamnă această gradualitate? Înseamnă că Federal Reserve va păstra pesemne încă mult timp de acum încolo un nivel al dobânzii sub acela care să fie neutru din punctul de vedere al creșterii economice și al inflației adică o politică monetară care să rămână, în continuare, stimulativă. Cu alte cuvinte, pasul înainte făcut odată cu majorarea dobânzii a fost cumva anulat de pasul înapoi rezultat din estimarea politicii pe termen mai lung.
De altfel, acest aspect se poate constata și din reprezentarea grafică a estimărilor fiecărui membru FOMC în ceea ce privește nivelul dobânzii pentru finele anului 2017 și, respectiv, pentru 2018.

fed1
Rezultă din estimările membrilor FOMC că nivelul pentru finele anului 2017 a rămas constant, deci vom avea parte până atunci de doar două ridicări ale dobânzii, adică un mesaj ceva mai „dovish” față de ceea ce se pusese deja în preț de către participanții la piață. În ceea ce privește 2018, putem constata că, deși nivelul median a fost ridicat cu 25 de puncte de bază, numărul estimărilor unei dobânzi de peste 2,25% a scăzut, în timp ce numărul estimărilor de sub 2% a crescut, de aici și interpretarea participanților la piață că oficialii Federal Reserve nu vor accelera implementarea măsurii de normalizare a politicii monetare.

Cotația EURUSD, post FED

Din graficul la 5 minute al cotației EURUSD din timpul sesiunii cu ședința Federal Reserve rezultă că au avut loc două valuri de creștere pentru cotația EURUSD, unul care a început exact la momentul publicării comunicatului Federal Reserve și celălalt în timpul conferinței de presă a lui Janet Yellen, ca urmare a reiterării acelei „gradualități” la care am făcut referire anterior.
Se poate lesne constata din grafic că dinamica negativă a dolarului a fost cauza creșterii cotației EURUSD, precum și faptul că a fost depășită retragerea Fibonacci de 61,8. Cum această scădere a fost destul de abruptă, ne putem aștepta la un rebound pe termen scurt, asta fără să afecteze neapărat continuarea trend-ului de scădere pe termen mediu.
Tendințele menționate mai sus se confirmă și pe graficul cotației EURUSD care, deși a înregistrat o creștere consistentă, totuși nu a avut forța să atace decisiv nivelul de rezistență din zona 1,0800-1,0850, motiv pentru care, și în acest caz, am putea vedea o ușoară corecție urmată apoi pesemne de o încercare de străpungere a acelui nivel de rezistență. Dacă acest lucru se va întâmpla pe termen scurt este dificil de estimat, chiar dacă șansele de realizare sunt mari.

fed2

EURUSD, la peste 1,1000 pe final de an

În opinia mea vom avea parte de o trecere peste acest nivel de rezistență, dar nu neapărat imediat. Și asta nu doar din cauza unei posibile slăbiri în continuare a dolarului, ci din perspectiva întăririi euro ca urmare a încetării mesajelor „dovish” din partea BCE și a începerii acelora care să pregătească piața pentru încetarea programului de injecții de lichidate și, de ce nu, pentru o ridicare a dobânzii pentru euro în prima parte a anului 2018, mai ales în cazul în care condițiile macroeconomice ale spațiului euro își vor păstra cursul curent. Discutăm în prezent de o creștere economică de 1,7% (trimestrul IV 2016 vs. trimestrul IV 2015), care este suficient de departe de conceptul de „creștere economică anemică”, de o rată a șomajului relativ ridicată, de 9,6%, însă nivelul inflației a ajuns la 2%, care este exact nivelul țintit de către Banca Centrală Europeană. Să nu uităm că, acum câțiva ani, principalul pericol al zonei euro era deflația, cu ale sale efecte negative și, în prezent, suntem la nivelul confortabil al BCE. Cu alte cuvinte, o prelungire a acestei tendințe de îmbunătățire a climatului economic va duce la concluzia că măsurile luate de BCE și-au făcut simțit efectul în economie și, mai cu seamă, în inflație și, pe cale de consecință, mă aștept să vedem în curând mesaje din partea oficialilor care să reflecte apropierea unui început al normalizării politicii monetare. Sigur, toate acestea cu condiția ca aspectele politice să nu intervină negativ. Chiar dacă alegerile din Olanda au fost de succes pentru forțele democratice și sondajele din Franța indică un eșec al candidatului extremist Marine Le Pen la alegerile de luna viitoare, participanții la piață nu își permit să elimine complet riscul politic din nivelul cotației monedei unice europene. O confirmare a câștigării scrutinului de către Emmanuel Macron ar putea contribui pozitiv la creșterea cotației EURUSD.
Însumând astfel factorii influenți (schimbarea diferențialului dintre politicile monetare ale FED și BCE, precum și cei politici), dacă nu apar alte evenimente de nedorit în Europa, nu exclud ca, pe final de an, să găsim cotația EURUSD sensibil peste zona 1,1000-1,1200.

fed3

Liviu Moldovan
Liviu Moldovan
analist piețe de capital și realizator TV

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Allianz Trade lansează raportul „Sector Atlas 2024″, o analiză cuprinzătoare a perspectivelor economice și sectoriale globale

Allianz Trade publică raportul „Sector Atlas 2024”, document ce...

Studiu Brand Management: Publicitatea indoor în malluri rămâne una dintre cele mai eficiente metode de promovare

Într-o lume tot mai digitalizată, în care atenția consumatorilor...

Start in Bac – alternativă inovatoare și accesibilă la sistemul tradițional de meditații

În fiecare an, sute de mii de elevi români...