Ce se va întâmpla cu Bitcoin?

Date:

Păi, ce să se întâmple. Înțeleg că se va termina de fabricat în anul 2033, când cantitatea de bitcoin va ajunge la 21 de milioane.
Dar ce se va întâmpla cu valoarea sa? Aici povestea e mai complicată. Vedeți, bitcoin nu e o monedă. Moneda este un mijloc de plată general acceptat. Monedă, adică mijloc de plată general acceptat, nu poate ajunge decât un bun a cărui valoare este relativ stabilă sau, cel puțin, foarte predictibilă și îndeplinește alte câteva calități. Ca principiu, nici un bun nu ajunge monedă dacă nu are o valoare intrinsecă. Banii de hârtie neconvertibili pe care îi folosim de aproape un secol sunt bani doar fiindcă statul te obligă să-i folosești, altminteri nu i-ar folosi nimeni. Tot statul îți cere să-ți plătești impozitele în ei – și le creează astfel o utilitate.
bitcoinDar bitcoin? Bitcoin nu are o valoare intrinsecă, valoarea lui se poate duce înapoi la zero. Din acest motiv, de ce ar vrea cineva să îl păstreze ca rezervă de lichidități pentru funcția esențială a banilor, aceea de a fi folosiți în plăți viitoare mai mult sau mai puțin certe? Cererea de monedă tocmai asta înseamnă, să pui deoparte o putere de cumpărare, niște resurse – profitând de faptul că banii reprezintă lichiditatea prin definiție, deci pot fi convertiți în bunuri reale extrem de rapid și fără costuri.
Bitcoin este precum un jeton de la un joc de copii. Numărul de jetoane este limitat. Aparent, singurul motiv pentru care lumea nu a ajuns să folosească vechile surprize de gumă Turbo pe post de bani este doar acela că surprizele pot fi tipărite din nou și din nou; dar dacă cineva ar fi reușit să limiteze numărul de surprize Turbo, atunci acestea ar fi servit pe post de monedă. Ei bine, simpla înțelegere a acestui fapt dezvăluie adevărata natură a bitcoin: aceea de activ speculativ. Exact cum în copilărie făceam tranzacții și speculații cu surprize Turbo, la fel și acum cu bitcoin. Acest activ nu este unul productiv și nici nu are drept suport un activ productiv, prin urmare bitcoin nu are cum să aducă vreun randament. Creșterea sa de valoare se datorează pur și simplu interesului crescut pentru el.
Jocuri de copii.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Primirea de către Președintele CCIR, Mihai Daraban, a noului ambasador al Republicii Federative Brazilia în România

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Claudiu Cazacu, XTB România: Sectorul retail confirmă, din nou, creșterea de Black Friday

Fenomenul Black Friday este important nu doar pentru veniturile...

Speedwell primește noi chiriași în Spaceplus

 Dezvoltatorul imobiliar SPEEDWELL anunță că „a semnat noi contracte...