Cripto, pe când faza reglementată?

Date:

De fapt, adevărata întrebare nu este „când?”, ci „cum?”: cum vor defini noile reglementări și viitoarele legi următoarea fază a creșterii criptomonedelor?

Prăbușirile recente ale mai multor jucători cripto de mare profil au accentuat îngrijorările ridicate la nivelul factorilor politici din multe economii occidentale, din Uniunea Europeană și din Statele Unite ale Americii. Pierderile financiare produse de falimentele sau de căderile acestor instrumente întăresc necesitatea supravegherii guvernamentale pentru a se putea asigura protejarea investitorilor, dar și pentru menținerea stabilității economiei și chiar a statelor. Dar dilema majoră nu a fost încă rezolvată: în timp ce legiuitorii de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt de acord că este nevoie de reglementare, totuși tot ei nu reușesc să ajungă la un consens cu privire la cum și unde anume trebuie să se stabilească „încorsetarea” legislativă a diferitelor monede digitale. Întrebarea de bază rămâne încă fără răspuns: este cripto o marfă sau este o monedă? Iar răspunsul este esențial pentru că poate determina ce autoritate statală ar trebui să supravegheze piața cripto și să-i aplice reglementările ce se vor defini.

Statele Unite ale Americii – o economie în care un procent semnificativ de gospodării dețin criptomonede într-o anumită formă – ar putea să limpezească ceva mai devreme această chestiune. Potrivit unei analize a Morgan Stanley Research, ar exista „o cale viabilă către noi reglementări cripto” înainte chiar de următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare din SUA și probabil în actualul mandat al Congresului american. „Este probabil ca legislatorii să ia în serios reglementările privind monedele stabile, deoarece conversațiile sunt în curs de ceva timp”, spunea strategul politic Ariana Salvatore, citată într-un material de la MSR. Monedele stabile sunt active digitale cu o valoare adesea legată de un activ mai tradițional, cum ar fi dolarii americani sau aurul.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Daniel Apostol
Daniel Apostol
Daniel Apostol, jurnalist, MBA, este director editorial al revistei ECONOMISTUL, director editorial al cotidianului „Jurnalul”, director editorial al „ClubEconomic.ro”. A fost realizatorul Jurnalului de Economie la A3, director editorial, jurnalist senior și gazdă a seriei ProfitLive de pe ProfitTV.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sistem eficient de securitate cibernetică și protecție a vieții private

Compania Huawei evidențiază soluțiile de securitate end-to-end ca una...

Protocol între Camera de Comerţ si Industrie Bucureşti și Camera Auditorilor Financiari

Camera de Comerţ și Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB)...