Estonia propune lansarea primei criptovalute naționale din lume. România nu a reușit încă să-și creeze Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului

Date:

Oricine cu acces la internet, din orice colț al lumii, își va putea deschide o afacere în Estonia fără a pune piciorul fizic în acestă țară. Tot Estonia își propune și lansarea primei criptovalute naționale din lume. În schimb, România nu a reușit încă să-și creeze Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului, pierdută fiind în „meandrele statului paralel”. 

La începutul anului 2018, think-tank-ul INACO – Inițiativa pentru Competitivitate readuce în atenția publică propunerea lansată anul trecut Guvernului României, mediului academic, antreprenorial, universitar, civic, social, politic și mass-mediei de a crea Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului – GLEV – pentru a nu rămâne iremediabil paraleli cu viitorul.

Modul în care lumea va face afaceri și va crea locuri de muncă în viitor se schimbă radical în plină revoluție industrială 4.0. România nu mai poate face abstracție de aceste transformări tehnologice radicale cu impact uriaș asupra economiei, educației și a calității vieții. România nu mai poate propune soluțiile secolului trecut la problemele viitorului.

Estonia este cea mai bine conectată la viitor dintre țările din regiunea noastră. Renumitul program Skype s-a născut în Estonia. Digitalizarea ca politică națională a împrietenit statul cu cetățenii, ajungând până la votul on-line, cetățenie oferită electronic sau sănătatea digitalizată în sistem blockchain. Pe scurt, digitalizarea a crescut vizibil calitatea afacerilor și a vieții. Estonia a reușit cel mai mare salt în calitatea vieții în rândul celor mai dezvoltate state ale lumii din grupul OECD în ultimul deceniu și a fost cotată cea mai antreprenorială națiune din Europa în anul 2017. Deciziile publice avansează alert. GLEV
Recent, în luna august a anului trecut, Estonia a lansat Programul e-Residency/e-Rezidență prin care dorește să revoluționeze lumea afacerilor pe baza unui plan de acțiune dedicat economiei viitorului, în cadrul căruia oricine cu acces la internet, din orice colț al lumii, își va putea deschide o afacere în Estonia fără a pune piciorul fizic în această țară balcanică. Un pas esențial îl va reprezenta lansarea Estcoinului – prima criptovalută națională/criptomonedă digitală din lume. Dezvăluirea s-a făcut oficial de către Guvernul estonian în luna august a anului trecut.

Înaintea sărbătorilor de iarnă ale anului trecut, în data de 18 decembrie 2017, Kaspar Korjus, directorul executiv al programului de e-Rezidență din Estonia, a explicat că acesta este un start-up guvernamental și, ca majoritatea start-up-urilor de astăzi, ar putea fi finanțat printr-o ofertă inițială de criptomonede digitale (ICO) numite Estcoin (un potențial rival al renumitului Bitcoin a cărui valoare a sărit de la circa 500 de dolari la peste 16.000 de dolari într-un an).

În primul scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar putea fi un simbol „comunitar” care să sprijine obiectivul de a dezvolta noua națiune estoniană digitală prin încurajarea investitorilor și a antreprenorilor de a utiliza e-Rezidența ca platformă de încredere, explică autoritățile estoniene.

În al doilea scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar presupune o „identitate digitală estoniană” care ar permite membrilor societății „e-Rezidență” să facă diferite operațiuni, precum semnarea digitală a documentelor sau logarea la servicii în condiții de securitate și siguranță. Aceste tokens/criptomonede nu vor putea fi vândute sau tranzacționate, ci ar fi legate în mod clar de proprietarii lor.

În al treilea scenariu de lucru, cel mai controversat, s-ar crea „Euro Estcoin” prin care criptomoneda digitală estoniană ar avea o valoare legată de cea a monedei euro, moneda fizică utilizată astăzi în Estonia. Korjus susține că „acest Estcoin nu ar fi o alternativă la Euro, a cărui creare este în prezent interzisă oricărei națiuni din Zona Euro, ci ar fi o combinație a avantajelor criptomonedei digitale cu stabilitatea valutară tradițională”.

Estonia nu a anunțat o dată pentru lansarea acestei oferte inițiale de criptomonedă, dar Korjus a menționat în spațiul public că „interesul investitorilor este enorm și, în mare măsură, aceștia par să primească ideea. Reticența instituțiilor tradiționale și scepticismul lor nu par să împiedice Programul e-Rezidență al Estoniei să continue pe calea sa actuală, iar tokenizarea cripto va schimba natura lumii noastre, indiferent dacă acționăm sau nu, așa că trebuie să ne asigurăm că ne îndreptăm atenția spre viitor și că se întâmplă deja în Estonia”.

În cazul în care Estcoinul devine realitate, ar fi prima viziune instituțională publică asupra unui viitor bazat de criptare susținută de guvern în sistemul blockchain.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...