Fondurile de investiții, un instrument foarte util într-o perioadă marcată de inflație. Randamente mult peste creșterea prețurilor, spre deosebire de depozitele bancare

Date:

Șerban Bușcu,
editor coordonator Studii Financiare

Cele mai performante cinci fonduri de investiții au obținut randamente anuale nete între 23% și 28,4%, între sfârșitul lunii februarie 2021 și finalul aceleiași luni din 2022, mult peste inflația de 8,5% raportată în această perioadă. Comparativ cu luna februarie 2019, randamentele au fost cuprinse între 64,1% și 85,9%, arată datele raportate de administratori.

„Cele 88 de fonduri deschise de investiții continuă să marcheze performanțe importante, aducând investitorilor randamente semnificative. În această perioadă, în care inflația erodează economiile, este important ca banii să fie puși în mișcare, iar fondurile de investiții arată că sunt o alternativă viabilă, mai ales că portofoliul lor investițional este bazat în principal pe instrumente cu venit fix, din categoria activelor foarte sigure”, a declarant domnul Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Într-o perioadă în care creșterea prețurilor este una dintre cele mai mari probleme pentru România și pentru cetățenii săi, fondurile deschise de investiții arată că sunt un instrument extrem de util pentru protejarea economiilor, unul dintre puținele care reușesc să marcheze randamente semnificative fără să își asume un grad foarte mare de risc. Prin comparație, depozitele bancare, în continuare cea mai utilizată formă de economisire în România, au adus dobânzi în jur de 1,5%, aproape neschimbate din 2018, deși inflația a crescut de câteva ori în această perioadă. Datele Băncii Naționale a României (BNR) relevă că, la nivelul lunii ianuarie, dobânda medie pentru depozitele în lei constituite de gospodăriile populației era de doar 1,45%, aproape aceeași ca în ianuarie 2021. În această perioadă, creșterea prețurilor a fost de 8,4%, ceea ce înseamnă că deponenții au marcat o pierdere reală de 7%, fără a lua în calcul comisioanele bancare.  În februarie, inflația a continuat să crească, ajungând la peste 8,5%, în timp ce dobânzile bancare au urcat doar marginal, până la o medie de aproximativ 2%.

Cu randamente de zeci de ori peste cele oferite de depozitul bancar și net peste inflație, fondurile de investiții au și avantajul că nu reprezintă  o formă de economisire cu un grad foarte mare de risc. Potrivit datelor prezentate în ultimul Raport Asupra Pieței de Capital realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cea mai mare parte a activelor fondurilor de investiții deschise sunt în titluri de stat, iar o parte importantă merge în depozite, instrumente cu venit fix care intră în categoria plasamentelor foarte sigure. La 31 august 2021, arată datele ASF, peste 45,5% din activele fondurilor deschise de investiții au mers în titluri de stat și aproximativ 17,5% în depozite bancare și disponibil. Doar sub 8,5% din active sunt plasate în acțiuni, în timp ce peste 20% merg în obligațiuni. Procedurile pentru deschiderea unui cont de investiții la unul dintre fondurile deschise din România nu sunt mult diferite și nici mult mai complicate decât cele ce trebuie parcurse pentru a deschide un depozit bancar. Precizăm, totuși, că, spre deosebire de depozite, unde în limita a 100.000 de euro suma din cont este garantată, fondurile de investiții nu beneficiază de o schemă de garantare.

Preluare din studiifinanciare.ro

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Precizări Hidroelectrica privind îngrijorările despre creșterea debitului Dunării

În contextul îngrijorărilor exprimate în spațiul public cu privire...

CCIR se implică în revitalizarea relațiilor economice cu Muntenegru

Secretarul General al Camerei de Comerț și Industrie a...

INSCOP – două treimi dintre români cred că imigranții ajută economia

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda...

Soluții neaplicate – riscuri neglijate. Capcana venitului mediu. Ce fel de model economic?

de prof. Adrian Ciocănea (foto) Soluția optimă pentru asigurarea creșterii susținute a...