Instrumentele de capitaluri, o soluție cu multe avantaje de recompensare a angajaților, dar și cu implicații fiscale și contabile complexe

Date:

Camelia Niță, Director
Ala Popa, Senior Manager
Florin Rizea, Senior Manager

Competiția pentru forța de muncă determină angajatorii să caute diverse metode să atragă, să rețină și să recompenseze personalul performant. Recompensarea angajaților în instrumente de capitaluri, în plus față de pachetul salarial și beneficiile uzuale, a început, din aceste motive, să prindă tot mai mult teren. Conform studiului salarial PwC Paywell România, 10% dintre companiile respondente folosesc deja această soluție care poate fi realizată prin aderarea angajaților la planuri de tip Stock Option Plan (SOP), Restricted Stock Unit (RSU) Plan, Employee Stock Ownership Plan (ESOP) și altele asemenea.

 

Planurile de remunerare a angajaților în instrumente de capitaluri, stimulate de facilități fiscale

 

Planurile de compensare în instrumente de capitaluri acordă angajaților dreptul ca, la un moment viitor, să primească titluri de participare cu titlu gratuit sau să achiziționeze la un preț preferențial respectivele titluri de participare la compania la care lucrează sau în alte companii din grup. Exercitarea dreptului este condiționată însă de anumite criterii cum ar fi continuitatea relației cu angajatorul sau performanța individuală și globală.

Apetitul pentru această formă de remunerare a fost stimulat și de anumite facilități fiscale aplicabile la nivelul angajaților. Mai exact, în cazul în care planurile de remunerare a angajaților în instrumente de capitaluri se califică drept „Stock Option Plan” în baza definiției din Codul fiscal, angajații pot beneficia de scutiri de la impozitul pe venit și de la contribuțiile sociale datorate pe venitul salarial. Dintre condițiile prevăzute de Codul fiscal pentru aplicarea tratamentului fiscal favorabil din perspectiva impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale menționăm existența unei perioade minime de un an între momentul acordării dreptului de a achiziționa sau primi un număr determinat de titluri de participare și momentul exercitării acestuia.

Totuși, având în vedere complexitatea planurilor, multe companii pot omite elemente importante la momentul acordării unor asemenea beneficii angajaților, fapt ce poate avea consecințe fiscale precum aplicarea incorectă a facilităților fiscale.

Care sunt implicațiile contabile, fiscale și de prețuri de transfer?

 Deoarece tratamentul contabil influențează semnificativ tratamentul fiscal al instrumentelor de participare a angajaților la capital, încadrarea contabilă corectă are o importanță majoră. Totuși, diversitatea și complexitatea planurilor, alături de lipsa clarificărilor din legislație, pun de cele mai multe ori în dificultate persoanele din departamentul financiar.

Mergând la partea legislativă, reglementările contabile românești prevăd modul de înregistrare a instrumentelor de participare a angajaților la capital, însă fără a oferi detalii sau exemple de monografii contabile care să acopere multitudinea de situații existente.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ziua Copilului: Vânzările de Barbie au scăzut cu 40 la sută în primul trimestru

 Pawel Majtkowski, analistului eToro De Ziua Copilului, am aruncat o privire...

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat...

Bestjobs: Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie

Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar...