Perspectivele piețelor bursiere pentru 2022

Date:

Mai sunt doar câteva zile până când ne vom lua la revedere de la anul 2021, un an foarte bun pentru piețe și vom trece la un 2022 plin de incertitudini. Privind în urmă, am văzut cum bursele din Statele Unite și Uniunea Europeană au atins noi maxime, dar investitorii se întreabă oare ce urmează? Voi încerca să vă ofer câteva perspective cu privire la evoluțiile piețelor americane și europene în anul următor.

În ultimii 71 de ani, S&P a înregistrat câștiguri mai mari de 10% în ultimele două luni ale anului doar de alte cinci ori (1954, 1962, 1970, 1985 și 1998). Și, din punct de vedere statistic, de fiecare dată a dus la un an următor cu o piață oferind randamente de două cifre, cu un câștig mediu de 18%. Este posibil ca anul viitor să asistăm la un foarte rar al patrulea an consecutiv cu randamente de două cifre în S&P 500.  Ar fi doar a doua oară în ultimii 50 de ani. S&P 500 ar putea atinge o țintă de 5.050. În afară de statistici, avem un mediu atipic caracterizat de o inflație ridicată, randamente scăzute ale obligațiunilor și rate scăzute ale dobânzilor. Cu toate acestea, portofoliile investitorilor trebuie să fie diversificate. Există o mulțime de amenințări, de la pandemie, cu noua variantă Omicron, până la situația geopolitică din Europa și Asia. Se estimează că PIB-ul global se va mări anul viitor cu 4,4%, aproape dublu față de media ultimului deceniu, susținând o creștere a câștigurilor companiilor de peste 10%, în timp ce ratele globale ale dobânzilor, încă scăzute, ar trebui să susțină evaluările acțiunilor la niveluri mult peste medie.  

În SUA, valoarea indicelui S&P 500 este cu 30% peste media sa pe termen lung, ceea ce face ca investitorii să se teamă de o supraevaluare. Dar indicele este bine susținut de rentabilitatea record a companiilor și de ratele, încă foarte scăzute, ale dobânzilor. Evaluările ar putea fi ridicate, dar nu pentru toate companiile. Se pare că vom avea parte de încă un an cu o creștere puternică a PIB-ului și condiții de piață care favorizează companiile ciclice, firmele care au fost afectate de pandemie și care se redeschid acum, companiile cu o capitalizare mică, dar și industria financiară și energia. Creșterile ratelor dobânzilor prognozate pentru anul viitor aruncă o umbră asupra acțiunilor din categoria celor defensive, deoarece acestea sunt sensibile la randamentele obligațiunilor. Acțiunile legate de tehnologie ar putea fi interesante într-o perspectivă pe termen lung. În cele din urmă, în fața necunoscutului, diversificarea portofoliului este esențială.  

În 2022, Europa se află într-un punct deosebit de interesant. Avem evaluări mai mici ale acțiunilor europene decât cele ale acțiunilor din Statele Unite, și o Bancă Centrală Europeană care nu este foarte dornică să limiteze achizițiile de active sau să crească ratele dobânzilor. De asemenea, avem în Europa bugetul pe termen lung și programul „Next Generation” care asigură finanțarea necesară pentru a ne reveni după pandemie, oferind peste 800 de miliarde de euro până în 2027. În plus, fiind în prima linie a luptei împotriva încălzirii globale, există o mulțime de fonduri pentru energia curată. Toate aceste premize plasează Europa într-o lumină interesantă pentru investitori.  

Inflația a fost una dintre principalele preocupări pentru investitori în 2021. Ar putea rămâne o preocupare și în 2022, deși anul viitor am putea vedea rate de inflație mai mici, pe măsură ce lanțurile de aprovizionare se ajustează și creșterea economică se stabilizează la un nivel mai scăzut după nivelurile de boom înregistrate în acest an.

 

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...