Peste o treime din fondurile speculative tradiționale investesc în cripto, aproape de două ori mai multe decât anul trecut

Date:

_________________

Raport PwC România

Chiar și cu volatilitatea extraordinară din acest sector, numărul fondurilor speculative tradiționale (hedging) care investesc în cripto aproape s-a dublat și apar tot mai multe fonduri specializate în criptomonede, pe măsură ce aceste active digitale sunt acceptate, arată raportul Global Crypto Hedge Fund Report 2022, realizat de PwC împreună cu Asociația pentru gestionarea investițiilor alternative (AIMA) și Elwood Asset Management, parte din CoinShares.

Dintre fondurile speculative tradiționale intervievate în cadrul raportului, 38% investesc în prezent în active digitale, aproape dublu comparativ cu un an în urmă. Între timp, numărul fondurilor speculative specializate în criptomonede a accelerat, ajungând la peste 300 la nivel global.

„Apetitul și cererea în creștere din partea investitorilor au sporit interesul în criptomonede pe post de clasă de active, în domenii de la retail la instituțional. Pe lângă numeroasele fonduri speculative care investesc în criptomonede, managerii de active «tradiționali» încearcă marea cripto cu degetul și au ajuns deja în stadiul în care încep să lanseze produse. Acest lucru va ajuta la instituționalizarea pieței criptomonedelor și pe măsură ce acestea se vor maturiza, se vor îmbunătăți și reglementările și infrastructura. Ca urmare a celor mai recente evoluții în domeniu, investitorii fac un apel tot mai insistent la transparență și încredere”, a spus Olwyn Alexander, global asset and wealth management leader la PwC Irlanda.

Potrivit raportului, majoritatea fondurilor speculative tradiționale care investesc în active digitale sunt încă la început de drum: 57% au mai puțin de 1% din totalul activelor gestionate (AuM). Dar este trebuie remarcat că pentru 20% dintre aceste fonduri activele digitale reprezintă între 5% și 50% din AuM. Mai mult, două treimi dintre fondurile care investesc în prezent în active digitale intenționează să aloce mai mult capital în această clasă de active până la sfârșitul anului 2022.

În același timp, valoarea totală a activelor gestionate de fondurile speculative de cripto se situa la 4,1 miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Performanțele fondurilor speculative cripto continuă să fie solide. Se dorește creșterea reglementării și transparenței

Cele mai multe fonduri speculative au tranzacționat Bitcoin „BTC” (86%), urmat de Ethereum „ETH” (81%), Solana „SOL” (56%), Polkadot „DOT” (53%), Terra „LUNA” (49%) și Avalanche „AVAX” (47%). Și, în ciuda volatilității cripto, randamentul continuă să fie ridicat, situându-se la plus 63,4% în 2021, față de plus 127,55% în 2020.

Incertitudinea în materie de reglementare este un aspect esențial pentru fondurile speculative, indiferent dacă investesc sau nu în prezent în active digitale.

Lipsa de claritate a reglementărilor și a regimului fiscal a fost citată ca principala provocare de 89% dintre managerii de fonduri speculative care investesc în prezent în active digitale, iar pentru managerii care nu investesc în prezent în cripto, incertitudinea reglementărilor s-a clasat ca principal obstacol (83%).

În acest context, managerii fondurilor speculative indică o serie de domenii care au nevoie de îmbunătățiri pentru adoptarea activelor digitale, în frunte cu auditul și contabilitatea, gestionarea riscurilor și conformitatea, capacitatea de a utiliza activele digitale ca garanție și administrarea fondurilor.

Datele cuprinse în raport provin din cercetările efectuate în primul trimestru din 2022 pe un eșantion de 77 de manageri de fonduri speculative și specializate în criptomonede.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...