Serviciile de finanțare participativă

Date:

Paul Barangă
Director Direcția Supraveghere Integrată, Autoritatea de Supraveghere Financiară

 

Prin Legea nr. 244/2022, în vigoare din 06.08.2022, au fost stabilite măsuri de punere în aplicare a dispozițiilor Regulamentului (UE) 2020/1503, care reglementează activitatea furnizorilor europeni de servicii de finanțare participativă pentru afaceri.

 

Prin acest regulament sunt stabilite cerinţe clare în ceea ce privește:

  •  prestarea de servicii de finanțare participativă la nivelul UE;
  •  organizarea, autorizarea și supravegherea furnizorilor de servicii de finanțare participativă;
  •  funcționarea platformelor de finanțare participativă;
  •  transparența și comunicările publicitare în legătură cu prestarea de servicii de finanțare participativă în Uniunea Europeană.

Mai mult, scopul regulamentului este de a promova serviciile de finanțare participativă la nivel transfrontalier, pentru a facilita exercitarea libertății de a presta și de a beneficia de aceste servicii pe piața internă din UE.

Finanțarea participativă se realizează prin intermediul unei soluții de tehnologie financiară care oferă întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), cu precădere întreprinderilor nou-înființate și celor aflate în faza de extindere, un instrument de finanțare alternativ la cel bancar, respectiv prin punerea în legătură prin intermediul furnizorilor de servicii de finanțare participativă a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare se realizează prin intermediul împrumuturilor și al achiziționării de valori mobiliare sau de părți sociale.

Derularea activității de finanțare participativă presupune implicarea a trei participanți principali, respectiv: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanțare, investitorii care finanțează proiectul propus și un furnizor de servicii de finanțare participativă (în continuare furnizorul) care constituie „interfața” ce facilitează realizarea conexiunii între dezvoltatorii de proiecte cu potențialii investitori prin administrarea unei platforme online.

Cadrul de reglementare instituit de Regulamentul (UE) 2020/1503 este unul complementar celui privind piețele de instrumente financiare (MiFID II) și al celui privind prospectul, legiuitorul european dorind să evite arbitrajul de reglementare cu respectivele reglementări, dar totodată să permită utilizarea acestui mecanism de finanțare alternativă pentru dezvoltarea IMM-urilor.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ziua Copilului: Vânzările de Barbie au scăzut cu 40 la sută în primul trimestru

 Pawel Majtkowski, analistului eToro De Ziua Copilului, am aruncat o privire...

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat...

Bestjobs: Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie

Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar...