Top cele mai populare acțiuni din România în 2022: Investitorii individuali își păstrează încrederea în marile companii de tehnologie, în ciuda scăderilor de pe burse, în timp ce Netflix intră în top 20 

Date:

 

  • Tesla, Nio & UiPath sunt cele mai populare trei acțiuni deținute de investitorii români pe platforma eToro
  • Netflix a intrat în topul primelor 20 de acțiuni, în urma creșterii recente a cotațiilor 
  • Acțiunea meme Gamestop coboară șapte poziții pe listă, deoarece tot mai mulți investitori individuali își vând acțiunile 

 

Investitorii individuali par să își păstreze încrederea în marile acțiuni din domeniul tehnologiei, în ciuda scăderilor bursiere din 2022 care au ras sute de miliarde de dolari din valoarea de piață a acestora, potrivit celor mai recente date trimestriale privind acțiunile de pe rețeaua socială de investiții eToro.

 

Tesla a încheiat anul trecut pe primul loc în topul celor mai populare 20 de acțiuni din România pe platforma eToro, urmată de concurentul său chinez Nio și de unicornul de origine română UiPath, cu puține alte schimbări față de 2021. 

În ultimele 12 luni, o nouă companie a intrat în top 20 – Netflix, care l-a depășit chiar și pe rivalul său Disney, în preferințele investitorilor români.  Între timp, compania aerospațială Virgin Galactic, a lui Richard Branson, și acțiunile din domeniul tehnologiei medicale Asenus, au coborât trei locuri în ultimul an, închizând acum lista. 

La nivel global, au existat două noi intrări pe listă – Coca-Cola, o acțiune defensivă populară, care a înregistrat o creștere datorită sponsorizării Cupei Mondiale de fotbal, și compania americană Intel, unul dintre cei mai mari producători de semiconductori din lume.

 

Comentând aceste date, Ben Laidler, Global Market Strategist al eToro, a declarat: „2022 a fost un an excepțional de slab pentru investiții, iar pentru unii dintre utilizatorii noștri, acesta ar fi cea mai mare piață bear pe care au experimentat-o. Cu toate acestea, știm din ultimul nostru studiu Retail Investor Beat* că marea majoritate a investitorilor de retail investesc pe termen lung, ceea ce îi face să reziste la ciclurile de piață.

Din ceea ce putem observa, o mulțime de investitori individuali și-au păstrat pozițiile, adoptând o strategie de tip «wait and see» în 2022, în loc să își schimbe abordarea investițională. Cele mai populare acțiuni sunt în continuare dominate de marile companii de tehnologie, în ciuda scăderii cotațiilor bursiere din acest an, dar când ne uităm la aceste nume – Apple, Microsoft, Meta, Alphabet – vorbim de giganți cu bilanțuri de fortăreață, perspective de creștere structurală și acum cu evaluări mai ieftine, care ar fi putut încuraja mai mulți investitori să cumpere. Cu siguranță,  vorbim de companii care merită în continuare un loc în cadrul unui portofoliu diversificat.

Au existat, de asemenea, unele mișcări în rândul acțiunilor din top, cu Gamestop, care a coborât pe locul 12 (locul 14 la nivel global), după ce numărul utilizatorilor eToro care dețin aceste acțiuni a înregistrat o scădere de 14% (17% la nivel global).”

 

Laidler a adaugat: „Cele două intrări în lista primilor 20 de jucători la nivel global au sens. Intel este bine plasată pentru a beneficia de orice atenuare a încetinirii pieței semiconductorilor, datorită poziției sale de lider în industrie și evaluării sale mult mai ieftine, în timp ce Coca-Cola, datorită dominației sale în industria globală a băuturilor răcoritoare, a reușit să treacă cu succes prin recesiunile anterioare.

Pe unii s-ar putea să-i surprindă faptul că Netflix a urcat în clasament. Probabil că asistăm la rezultatul unui bottom fishing, investitorii de retail care au cumpărat în lunile de vară bucurându-se de câștiguri semnificative de atunci, conducerea firmei navigând în criza costului vieții cu noi programe, abonamente cu suport publicitar și măsuri drastice de partajare a parolelor.”

Poziție Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor români pe eToro la sfârșitul lui T4 2022 Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor români pe eToro la sfârșitul lui T4 2021
1 Tesla Motors, Inc. Nio Inc.
2 Nio Inc.-ADR UiPath Inc.
3 UiPath Inc. Tesla Motors, Inc.
4 Apple Apple
5 Meta Platforms Inc GameStop Corp.
6 Amazon.com Inc Palantir Technologies Inc.
7 Palantir Technologies Inc. Alibaba
8 Microsoft Amazon.com Inc
9 NVIDIA Corporation Meta Platforms Inc
10 Alphabet BioNano Genomics Inc
11 Alibaba-ADR Microsoft
12 GameStop Corp. Alphabet
13 BioNano Genomics Inc NVIDIA Corporation
14 Advanced Micro Devices Inc Asensus Surgical Inc.
15 Intel PayPal Holdings
16 PayPal Holdings Advanced Micro Devices Inc
17 Netflix, Inc. Virgin Galactic Holdings Inc
18 Walt Disney Intel
19 Asensus Surgical Inc. Nano Dimension Ltd
20 Virgin Galactic Holdings Inc Walt Disney

Toate datele sunt exacte la data de 30 decembrie 2022 (vineri), după închiderea pieței.

 

Rank Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor eToro, la nivel global, la sfârșitul lui T4 2022 Cele mai deținute acțiuni ale utilizatorilor eToro, la nivel global, la sfârșitul lui T4 2021
1 Tesla Motors, Inc. Tesla Motors, Inc.
2 Amazon.com Inc Nio Inc
3 Apple Amazon.com Inc
4 Nio Inc Apple
5 Meta Platforms Inc Alibaba
6 Microsoft Meta Platforms Inc
7 Alibaba GameStop Corp.
8 NVIDIA Corporation Microsoft
9 Alphabet Alphabet
10 PayPal Holdings NVIDIA Corporation
11 GameStop Corp. Palantir Technologies Inc.
12 Palantir Technologies Inc. PayPal Holdings
13 Walt Disney BioNano Genomics Inc
14 Netflix, Inc. Walt Disney
15 Coinbase Global Inc Coinbase Global Inc
16 Advanced Micro Devices Inc AMC Entertainment Holdings Inc
17 BioNano Genomics Inc Asensus Surgical Inc.
18 Intel Advanced Micro Devices Inc
19 AMC Entertainment Holdings Inc Netflix, Inc.
20 Coca-Cola Virgin Galactic Holdings Inc

Toate datele sunt exacte la data de 30 decembrie 2022 (vineri), după închiderea pieței.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Financial Intelligence organizează a șasea ediție a evenimentului FORUMUL ROMÂNIA DIGITALĂ

Financial Intelligence, cu sprijinul Directoratului Național de Securitate Cibernetică...

O nouă provocare pentru Green Deal  

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Studiu: 38% din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia nu își monitorizează plățile

38% dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul...