În anul 2017 Bitcoin a avut o creștere ce a creat halucinații: 1318%. Conform unor statistici recente, cine a investit 100 de dolari în bitcoin în 2011, se regăsea la sfârșitul anului 2017 cu 4,6 milioane de dolari in buzunar! Capitalizarea totală a criptomonedelor este de aproximativ 550 miliarde de dolari la nivel mondial. Există peste 100 de fonduri speculative dedicate monedelor virtuale. În lume sunt aproape 1.500 de criptomonede, iar bitcoin este una dintre ele, e drept, cea mai cunoscută. Fără doar și poate că statisticile ispitesc până și pe cele mai prudente persoane să-și încerce norocul.
Dar dincolo de aceste cifre îmbătătoare, ce se află în spatele bitcoin? De unde a apărut acest miraj? Ce provocări întâmpină? Poate deveni bitcoin o monedă mondială? De ce Blockchain, tehnologia ce a stat la baza creării bitcoin, este râvnită până și de băncile clasice, rivalele criptomonedelor? Care vor fi efectele acestor transformări asupra sistemului bancar și a modelelor sale de business?
După cum știți, bitcoin este o monedă virtuală ce are funcționalitatea unică de a realiza plăți on-line, fără niciun intermediar. Protocolul de criptomonedă oferă bitcoin un statut de aur numeric. Scăpând controlului monetar al statelor, ea este o adevărată valoare de refugiu. Dar, în ciuda tuturor prejudecăților, tranzacțiile cu bitcoin sunt consultabile și un specialist poate să identifice ușor orice tranzacție. Ele nu sunt deci anonime, ci „pseudonime”, pentru că este făcut public numărul de identificare, nu numele persoanei care efectuează operațiunea.
Unde are bitcoin cea mai mare prezență? Primele trei piețe sunt Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud. Cea mai ridicată rată de penetrare este în Coreea de Sud, unde există peste 2 milioane de investitori pentru 51 de milioane de locuitori. În general, în Europa, ponderea operațiunilor cu criptomonede rămâne relativ scăzută.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament