30.000 de experți contabili și contabili autorizați se opun reorganizării și restrângerii independenței profesiei

Date:

Luni, 4 aprilie, s-au desfășurat lucrările Conferinței Naționale a CECCAR, forul superior de conducere al corpului profesional. Au fost reprezentați toți cei 30.000 de experți contabil/contabili autorizați cu drept de vot, prin mandatele de reprezentare acordate în cadrul adunărilor generale ale celor 42 de filiale  din țară.

La lucrările Conferinței Naționale CECCAR au fost invitați să participe ministrul Finanțelor și parlamentari, membrii Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Au dat curs invitației doar doi parlamentari.

Pe Ordinea de zi a fost dezbătută și votată poziția membrilor CECCAR legată de amendamentele la Plx 596/2018, proiectul de lege care vizează reorganizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi.

Astfel, referitor la:

 1. Restrângerea nejustificată a competențelor experților contabili judiciari  în materie de expertiză contabilă judiciară care vizează și aspecte fiscale:
  • Vot în unanimitate (100%) pentru respingerea propunerii. Este  necesară păstrarea acestei competențe pentru expertul contabil judiciar, fără a fi condiționată în mod arbitrar deținerea calității de consultant fiscal. Aceasta corespunde jurisprudenței – Decizia nr. 6457/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.
 2. Modificarea sistemului actual de organizare și conducere:
  • Vot în unanimitate (100%) pentru respingerea propunerii și păstrarea sistemului actual de organizare și conducere, întrucât acesta acordă independență lărgită în deciziile filialelor. 
 3. Instituirea unui sistem de supraveghere suplimentară care în fapt, așa cum este definit în amendamente, este un sistem de control și subordonare:
  • Vot în unanimitate (100%) pentru respingerea propunerii. Votul reprezintă un mandat pentru păstrarea sistemului actual de supraveghere. Sistemul actual de supraveghere este similar cu cel aplicat Camerei Consultanților Fiscali.
 4. Reorganizarea și divizarea patrimoniului la nivel teritorial prin acordarea de personalitate juridică filialelor:
  • Vot în majoritate (97,5%) pentru respingerea propunerii și păstrarea actualului sistem având în vedere că măsura ar fi una care ar induce sarcini administrative nejustificate. Sistemul actual acordă o largă autonomie decizională la nivelul filialelor. Singurii care au avut o altă opinie și au votat pentru reorganizare, sunt reprezentanții filialei din Constanța.
 5. Reorganizarea sistemului de gestiune financiară:
  • Vot în majoritate (97,5%) pentru respingerea propunerii și păstrarea actualului sistem de gestiune financiară. Acesta asigură finanțarea sustenabilă corespunzătoare pentru toate filialele. Singurii care au avut o altă opinie și au votat pentru reorganizare sunt reprezentanții filialei din Constanța.

S-a constatat incompatibilitatea președintelui Consiliului superior ales, Ștefan Mihu, având în vedere că acesta a ocupat, începând cu decembrie 2021, o funcție politică de conducere în PSD Constanța. S-a constatat încălcarea prevederilor art. 32, alin. (5) din OG nr. 65/1994, precum și a reglementărilor CECCAR care impun neimplicarea în funcții politice.

Drept urmare, potrivit reglementărilor CECCAR s-a procedat la revocarea mandatului său prin vot secret, rezultatul fiind pentru revocare în proporție de 91,13%.

A fost ales noul președinte al Consiliului superior prin vot secret, cu un procent de 95,5%.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Ziua Copilului: Vânzările de Barbie au scăzut cu 40 la sută în primul trimestru

 Pawel Majtkowski, analistului eToro De Ziua Copilului, am aruncat o privire...

Microsoft Build 2023: noi soluții de inteligență artificială pentru viitorul digital

Microsoft Build 2023 – cel mai important eveniment dedicat...

Bestjobs: Angajații profită de minivacanța dintre 1 și 5 iunie

Cei mai mulți au planuri aproape de casă, dar...