BCR lansează o nouă emisiune de obligațiuni verzi senior nepreferențiale în lei, în valoare totală de 702 milioane de lei

Date:

Banca Comercială Română (BCR) lansează cu succes o noua emisiune de obligațiuni verzi senior nepreferențiale, în valoare de 702 milioane de lei, continuându-și astfel strategia de diversificare a surselor de finanțare și contribuind la dezvoltarea pieței de capital din România. 

Noua emisiune de obligațiuni verzi se înscrie în demersurile companiei de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, de a încuraja comportamentele responsabile față de mediu și de a reduce inegalitățile sociale. 

În ultimii trei ani, banca a emis obligațiuni în valoare de 3,75 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenți activi de la Bursa de Valori București. 

Emisiunea constă în obligațiuni senior nepreferențiale cu o maturitate de 5 ani și reprezintă a doua tranzacție cu obligațiuni verzi a BCR, urmând să fie listată la Bursa de Valori București. Obligațiunile au primit un rating pe termen lung de BBB+ din partea Fitch. 

Procesul de book building a evidențiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel încât valoarea emisiunii a fost majorată de la minimum 350 milioane de lei la 702 milioane de lei, în timp ce randamentul de 95 bps peste randamentul titlurilor de stat, care se translatează la o rată dobânzii de 9,079%, reflectă performanța solidă a băncii. 

Distribuția a fost echilibrată între fonduri de pensii, administratori de fonduri, companii de asigurări și instituții de credit, beneficiind de asemenea de participarea notabilă a International Finance Corporation (IFC) si Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

©BCR/ By Mihnea Ratte www.instagram.com/mihnearatte/

„Rămânem consecvenți și extindem angajamentul nostru de a emite obligațiuni verzi, ca parte din viziunea noastră de transformare sustenabilă și pe termen lung a economiei românești. Investitorii sunt din ce în ce mai atenți la resursele pe care aleg să le susțină și ne bucură să vedem această preocupare tot mai prezentă în România. Este un semn de responsabilitate și totodată, de încredere în piața de capital, chiar și într-un context internațional dificil”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Emisiunea de obligațiuni s-a dovedit una de succes încă de la început, în condițiile în care la finalul primei zile de subscriere registrul de ordine era acoperit la peste 500 milioane lei, cu mult peste suma minima vizată de 350 de milioane de lei. În cea de a doua zi, registrul de ordine a fost supra-subscris semnificativ, ceea ce a dus la decizia închiderii mai devreme a ofertei și la creșterea valorii emisiunii la 702 milioane lei. Volumul final reflectă angajamentul nostru față de piață în ceea ce privește planurile de emisiuni viitoare, precum și intenția ferma de a dezvolta o relație bazată pe încredere cu investitorii noștri.

Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o dețină băncile pentru a absorbi pierderile, cerințele minime pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL) și ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluție. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Noile reglementări UE pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, tema centrală a Forumului România Eficientă 2024

Creșterea performanței energetice a clădirilor, responsabile pentru 40% din...

Lavazza – cifră de afaceri de peste 3 miliarde de de euro în 2023

Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare...

Hidroelectrica propune repartizarea a 100% din profitul realizat în 2023 către acționari

Hidroelectrica propune acționarilor repartizarea a 100% din profitul net...

Cometex inaugurează cel de-al 11-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul  Hunedoara 

Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale deschide pe 28...