A fost lansat Indexul Antreprenoriatului Românesc, semestrul 1, 2024

Date:

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat lucrarea „Indexul Antreprenoriatului Românesc, semestrul 1, 2024”, realizată de CNIPMMR, în parteneriat cu Banca Comercială Română, Pluxee Romania și Banca Transilvania.

Lucrarea este caracterizată ca reprezentând „cea mai complexă interpretare a datelor despre antreprenoriatul românesc și prezintă analiza indicelui mediului de afaceri, indicelui evoluţiei IMM-urilor şi indicelui care reflectă aprecierea antreprenorilor referitor la situația firmelor pe baza a 15 indicatori macro-economici, și anume: ritmul real de creștere al PIB-ului, rata șomajului, rata inflației, câștigul salarial mediu lunar net, dinamica fiscalității forței de muncă, dinamica impozitului pe profit și pe venit, dinamica impozitului pe dividende, respectarea principiului one in – one out, stabilitatea cursului de schimb, deficitul balanței comerciale, rata dobânzii raportat la rata inflației, dinamica investițiilor străine directe, rating-ul de țară, dinamica investițiilor străine directe, dinamica numărului de societăți comerciale, dinamica cifrei de afaceri medii a firmelor.

Scorul Indexului Antreprenoriatului Românesc este de 49 de puncte din 100 în semestrul I din 2024, corespunzator unui nivel moderat al sistemului antreprenorial. Cele patru categorii ale indexului sunt antreprenoriat critic sau slab, antreprenoriat moderat, antreprenoriat emergent şi antreprenoriat solid”.

Din prezentarea oferită de Florin Jianu, președintele CNIPMMR și din comentariile invitaților la evenimentul de lansare, reținem cele mai importante aspecte semnalate în cadrul analizei pentru anul 2024:

–           Rata inflației este în scădere în anul 2022 față de anul 2023 cu 10,40%;

–           Rata șomajului în anul 2023 a fost de 2,93% într-o mică scădere față de anul 2022;

–           Salariul mediu lunar net a întregistrat o creștere de 15,48% față de anul 2022;

–          Percepția antreprenorilor cu privire la evoluţiile contextuale cu influenţă negativă asupra activității IMM-urilor: 79,56% birocrația și fiscalitatea, 28,93% nivelul investițiilor mediului de afaceri, 55,98% procesul de creditare a firmelor, 61,63% perspectiva calificărilor, competențelor și nivelul de profesionalism asupra forței de muncă;  

–            38,61% din IMM-uri au estimat că evoluția economiei României va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor în 2024;

–           30,57% din IMM-uri au estimat o creștere a nivelului exporturilor în 2024 față de 2023.

Florin Jianu, președinte CNIPMMR: „Antreprenoriatul a devenit o componentă cheie pentru economie. Antreprenoriatul înseamnă o stare de spirit, înseamnă educație, înseamnă curaj și înseamnă și un cadru adecvat. De aici ne-a venit ideea acestui index, de la faptul că trebuie să știm de unde plecăm și unde vrem să ajungem, unde vrem să poziționăm România pe harta națiunilor antreprenoriale. Pornim pe un drum complex, folosim 15 indicatori macro-economici și o analiză de percepție realizată semestrial. De la indicatorii globali care arată ritmul real de creștere al PIB-ului la percepția de moment al antreprenorilor, Indexul Antreprenoriatului românesc reprezintă cea mai complexă interpretare a datelor despre antreprenoriatul românesc. Indexul Antreprenoriatului Românesc nu înseamnă doar o simplă măsurătoare statistică, ci va însemna un barometru al evoluției noastre ca națiune antreprenorială în timp, va însemna calitatea muncii sutelor de mii de antreprenori români dar și a milioanelor de angajați. Politicile publice vor încuraja sau din contră antreprenoriatul, jumătate din indicatori fiind în directa responsabilitate a statului. Indexul Antreprenoriatului Românesc este doar un început, ne propunem ca el să poarte numele fiecărei țări europene și să putem realiza analize comparative și cu alte națiuni antreprenoriale. Le mulțumesc partenerilor noștri strategici și colegilor care au contribuit la aceasta cercetare și vom continua ca împreuna sa fim IMM.”

Florin Jianu, președinte CNIPMMR; Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română; Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee Romania&Bulgaria; Cristian-Nicolae Stănică, președinte Comisia Națională de Strategie și Prognoză; Andrei Tudorel, președinte Institutul Național de Statistică; prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al CNIPMMR; moderator, Andreea Negru, președinte PEFA.

Partenerii evenimentului au fost: Banca Comercială Română (BCR), Pluxee Romania, Banca Transilavia (BT).

Link lucrare: https://cnipmmr.ro/wp-content/uploads/2024/04/INDEXUL-ANTREPRENORIATULUI-2024-ROMANA-C5-convert.pdf

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei

de Bianca Chera, senior associate , Marius Gheldiu, associate–...

Eurobarometru: Situația geopolitică face ca votul la alegerile europene să fie și mai important

Peste opt din zece europeni (81%) consideră că votul...

Crește contrabanda cu țigarete

Piața neagră a țigaretelor crește în martie 2024 până...