Accace: Cât de simplu este procesul de înființare al unui SRL în România comparativ cu Republica Cehă, Ungaria sau Polonia  

Date:

Specialiștii Accace, una dintre principalele companii de consultanță de afaceri și externalizare servicii din Europa Centrală și de Est, au analizat aspectele juridice care țin de înființarea unui SRL (Societate cu răspundere limitată) în România, comparativ cu alte țări precum Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Ucraina.

Printre aspectele identificate, România înregistrează printre cele mai scăzute valori ale capitalului și contribuției minime din regiune, dar și una dintre cele mai mici durate a procedurii de înregistrare a companiei. 

Potrivit analizei Accace, în toate cele șase țări analizate, fondatorii pot fi persoane fizice sau juridice. Numărul acestora este limitat până la 50 de persoane, atât în România, cât și în Slovacia, iar în celelalte țări numărul fondatorilor unei companii este nelimitat.

În topul țărilor cu cea mai mică valoare a capitalului minim se află Republica Cehă cu 1 CZK (circa 0,041 euro), urmată de România cu 1 Ron (circa 0,20 euro), Polonia cu 5,000 PLN (circa 1,066 euro), Slovacia cu 5,000 euro și Ungaria cu 3,000,000 HUF (circa 7,360 euro).

În ceea ce privește contribuția minimă a companiilor de tip SRL, primul loc este deținut tot de Republica Cehă cu 1 CZK (circa 0,041 euro), urmată tot de România cu 1 Ron (circa 0,20 euro), Ungaria cu 100,000 HUF (circa 245,72 euro), Slovacia cu 750 euro și Polonia cu 5,000 PLN (circa 1,066 euro).

Durata procedurii de înregistrare a unui SRL de către autoritățile competente diferă de la 24 de ore pentru Ucraina (după depunerea documentelor la un registru de stat), de la o zi până la 15 zile lucrătoare în Ungaria, trei zile lucrătoare în România, între 10 și 15 zile lucrătoare în Slovacia, între două și trei săptămâni în Republica Cehă și între două și patru săptămâni în Polonia.

Din datele prezentate de Accace, în România, începând cu 2017, au fost eliminate taxele de înregistrare la Registrul Comerțului pentru constituire, fiind aplicabile doar cele de publicare în Monitorul Oficial, iar în Ucraina nu se percepe taxă de stat pentru înregistrare.

Totodată, taxele de înregistrare plătite pentru înregistrarea unui SRL în Polonia este de 600 PLN (circa 128,03 euro) sau 350 PLN (circa 74,69 euro) în cazul înregistrării prin platforma S24, în Slovacia este de 150 euro, în Ungaria de 100,000 HUF (circa 245,78 euro), iar în Republica Cehă de 6,000 CZK (circa 246,59 euro).

Informațiile complete din analiza realizată de specialiștii Accace le puteți accesa pe website-ul companiei.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

EY România: Anul 2023 va marca o nouă etapă în abordarea digitală a raportărilor și controalelor fiscale

Transparența și schimbul de informații la nivel internaţional vor...

Google sub lupa autorităților antitrust în SUA. Ar putea fi divizat gigantul?

Este oare posibil ca „era Google” să se apropie...

Peste 58% din români vor să își schimbe jobul în 2023, în timp ce 55,4% vor să facă o reconversie profesională în următorii 5...

Criză, scumpiri, război, sărăcie - cuvintele-cheie care ne guvernează...

România în proceduri de infringement și în domeniul energiei și climei

Comisia Europeană solicită CROAȚIEI, UNGARIEI și ROMÂNIEI să prezinte...