Investiție privată în educație, liceul internațional online Spark Generation, dezvoltat la Cluj-Napoca, anunță că „invită școlile gimnaziale și liceele din România interesate de metode de învățare moderne și digitale, să se înscrie până la data de 1 iunie 2024 pe platforma sa digitală, pentru a avea acces gratuit la cursuri în limba engleză acreditate Cambridge. În prima lună de la deschiderea înscrierilor, în program s-au înrolat peste 60 de școli și licee din România unde învață 7.000 de elevi.
Programul lansat de Spark Generation oferă acces gratuit elevilor și profesorilor la o curriculă formată din 55 de materii acreditate Cambridge IGCSE & A Level (în limba engleză), la cursuri de Wellbeing și Future Readiness, dar și la diverse resurse pentru descoperirea vocațională pentru elevi. Toate școlile gimnaziale și liceele din România interesate să se alăture acestei mișcări educaționale inovatoare se pot înscrie simplu, prin completarea acestui formular online”.
Ruxandra Mercea, fondator și inițiator al proiectului Spark Generation: „Misiunea mea și a grupului educațional pe care îl conduc este să avem impact în educația copiilor noștri, să le oferim acces la un altfel de mediu de învățare, care să le permită să obțină rezultate academice bune, dar și echilibrul emoțional de care au atât de multă nevoie. Invitația adresată școlilor din România are exact acest rol – de a lua contact direct cu un model de predare și învățare, cu multiple beneficii pentru elevi, profesori și administrația școlii. Schimbarea adevărată nu este despre a crea un club exclusivist; este despre normalizarea sistemelor inovatoare de învățare pentru toți. Pentru a vedea o schimbare reală și durabilă, noi am decis să deschidem porțile și să oferim acces la experiența și know-how-ul acumulat tuturor celor interesați din sistemul tradițional de învățământ, public sau privat.”
Proiectul Spark Generation a fost lansat în pandemie de trei antreprenoare din Ardeal, ca soluție pentru elevii din sistemul tradițional de învățământ care aveau nevoie să își continue studiile online, având la bază experiența în educație din Transylvania College din Cluj-Napoca, una dintre cele mai cunoscute școli private din România. În ultimii patru ani, Spark Generation s-a transformat constant, devenind o soluție educațională care construiește o nouă generație de adolescenți curajoși, rezilienți și pregătiți pentru viitorul lor, de părinți liniștiți și mândri, de educatori inspirați și care inspiră, de lideri de școli care devin modele de urmat.
Cursurile de Wellbeing și Future Readiness vin ca sprijin pentru o problemă reală cu care se confruntă profesorii, elevii și părinții, având deja mii de exemple în România că școlile și părinții se simt deseori neputincioși în a-i sprijini pe elevi să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a-și atinge potențialul personal și profesional.”
Creatorii platformei Spark Generation subliniază că aceasta „aduce beneficii pentru întregul ecosistem educațional: școlile oferă un curriculum extins și modernizat, cu acces la o gamă variată de materii care nu există în mod tradițional în școli, precum Media Studies, Economics, Antreprenoriat, Wellbeing și Leading Your Life; elevii au libertatea de a alege cursurile care îi pasionează și oportunitatea de a învăța și de a se dezvolta într-un mediu stimulativ, unde le sunt valorizate interesele individuale; profesorii au la dispoziție resurse digitale inovatoare și metodologii de predare moderne, pentru a îmbogăți experiența educațională și a reduce timpul necesar proceselor administrative; iar părinții se asigură că adolescenții lor au acces la o educație de calitate, relevantă pentru provocările viitorului.
Platforma digitală vine cu o serie de inovații pentru școli, oferind o gamă largă de resurse interactive și multimedia, ceea ce face învățarea mai captivantă și mai eficientă pentru elevi, dar și o serie de beneficii reale pentru profesori, precum acces la un conținut adaptat nevoilor de învățare ale elevilor, crearea facilă de teste și corectare asistată de AI, acces la date personalizate pentru fiecare elev”.
Raluca Manole, cofondator și director de marketing al Spark Generation: „Accesul la educație modernă este oferit gratuit pe o perioadă nelimitată școlilor de stat, tocmai pentru că în acest mod putem crea o schimbare sistemică. Pentru școlile private am gândit o structură de preț care să asigure continuarea accesului la o educație de calitate, la standarde internaționale recunoscute în întreaga lume, și care să sprijine școlile în menținerea unui standard înalt de predare și învățare, facilitând educația personalizată în funcție de nevoile individuale ale elevilor. Astfel, școlile private pot folosi gratuit resursele Spark Generation până la data de 31 august 2024, iar apoi vor plăti un abonament lunar de 5 euro/elev. Pentru primul an de înrolare beneficiază însă de un discount suplimentar de 50%, astfel că abonamentul constă în doar 2,5 euro pe lună pentru fiecare elev. Acest model educațional este deja implementat cu succes în multe țări europene, precum Italia, Franța, Spania și Țara Galilor, principala provocare fiind lipsa unei platforme precum Spark Generation, unde elevii să-și găsească resursele de învățare necesare. Principalul avantaj al acestui sistem este că elevii dobândesc competențe lingvistice în timp ce acumulează cunoștințe specifice disciplinei studiate, o abordare holistică și eficientă în educație.”
După cum precizează inițiatorii, „conținutul actual al platformei Spark Generation – cursurile Cambridge în limba engleză – susține integrarea în programul Content and Language Integrated Learning (CLIL), oferind astfel elevilor posibilitatea de a învăța engleza în contextul materiei studiate (de exemplu, învață matematică în limba engleză).”, adaugă Raluca Manole.
Prin colaborarea cu școlile din toate colțurile țării, Spark Generation își propune să aducă schimbări semnificative în modul în care educația este percepută și livrată”.
Florina Popîrțac, cofondator și CEO al Spark Generation: „Am pornit de la marile provocări actuale ale școlilor: nevoia de conținut digital în predare, curricula extinsă cu materii noi, predare și învățare personalizată pentru fiecare elev în parte, eficientizarea timpului dedicat de către profesori pentru evaluarea elevilor, analiza decalajelor în asimilarea materiei de către elevi. Folosind Spark Generation, profesorii câștigă 50% mai mult timp pentru a se concentra pe suportul individual dedicat elevilor, odată cu o creștere de 30% a implicării și performanței elevilor. Posibilitățile de digitalizare și inovare ale platformei sunt nelimitate, inclusiv ne propunem ca în viitor să le putem oferi profesorilor oportunitatea de a-și adăuga propriile cursuri.”
Spark Generation este „cel mai nou liceu online internațional lansat în România” și „se adresează elevilor de 13-19 ani, din România și din străinătate, vorbitori de limbă engleză, care doresc să urmeze cursuri acreditate Cambridge și au nevoie de un orar flexibil. Susținut de o investiție inițială de 1,5 milioane de euro, proiectul se pregătește pentru o nouă rundă de finanțare, fondurile obținute urmând să fie folosite pentru creșterea numărului de elevi ce au acces la cursuri, dar și pentru introducerea de noi tool-uri AI. În momentul de față, cursurile sunt accesate de peste 9.000 de utilizatori, din peste 25 de țări din lume”.