AsociațiaMai MultVerde și Lidl România continuă acțiunile de protejare a mediului și de educație prin proiectul „Cu Apele Curate”, inițiat în 2019 „ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene”.

În comuna Șimian din județul Mehedinți, cu sprijinul partenerilor locali asociația Mod of Life și compania producătoare de cereale Semrom Oltenia, asociația Mai Mult Verde și Lidl România au plasat o pictură murală – autor, Wanda Hutira – înfățișând globul pământesc acoperit cu un sac de gunoi pe un zid de 280 de mp al companiei economice.

Wanda Hutira: „Inspirată de naturile statice flamande, această variantă a ospățului vine ca o critică a felului în care societatea contemporană consumă natura. Globul pământesc, adesea folosit ca simbol al căutării și cunoașterii, ia aici forma unui sac de gunoi din plastic. Ca alternativă, alături sunt legume și fructe, împrăștiate pe lângă glob. Roadele pământului invadează ambientul ca un martor al trecerii timpului și al imuabilității plasticului care rămâne acolo mult timp după ce obiectul nu mai este de folos”.

Marian Zamfir, directorul companiei Semrom Oltenia: „Mesajul acestei picturi murale ne vizează pe toți și este extrem de important să fim atenți la impactul pe care îl poate avea poluarea asupra sănătății noastre. Știm ce înseamnă un pământ fertil și ce poate să ne ofere în fiecare sezon, tocmai de aceea cunoaștem importanța protejării mediului. Sperăm ca acest apel să trezească simțul civic din fiecare cetățean și să aducă puțină responsabilitate”.  

Asociația Mai Mult Verde a realizat de asemenea în comuna Șimian amplasarea unui container în formă de pește pentru colectarea deșeurilor din plastic, ecologizarea zonei și distribuirea de bidoane de apă reutilizabile și de scrumiere portabile pescarilor și șoferilor de TIR din preajmă. La Drobeta-Turnu Severin, a desfășurat acțiuni de igienizare pe malurile și pe luciul apei, ateliere de reutilizare creativă, proiecții de filme tematice și o acțiune pilot de testare a plasei Trash Catcher pentru colectarea de deșeuri plutitoare, acțiune în parteneriat cu organizația belgiană Waste Free Oceans. Tot în Drobeta-Turnu Severin, asociația Mai Mult Verde își propune să amplaseze țâșnitori stradale cu sistem de filtrare a apei și să continue acțiunile de colectare a deșeurilor plutitoare cu ajutorul plasei Trash Catcher.

Doru Mitrana, președintele asociației Mai Mult Verde: „Misiunea noastră de a transforma natura în prietenul nostru cel mai bun este în continuă desfășurare. Ne dorim să ajutăm mediul înconjurător să respire, fără să fie acoperit de deșeuri și plastic. Și, cel mai important, ne-am propus să le insuflăm și cetățenilor ideea că, dacă ne dorim să trăim sănătos, totul pornește de la fiecare dintre noi. Având deja experiența realizării unor picturi murale extraordinare în Galați și Zimnicea, ne-am propus să nu ne oprim aici și să marcăm intrarea în comuna Șimian printr-o uriașă pictură murală. Aceasta are scopul de a ne reaminti că este absolut necesar să fim responsabili și atenți cu natura, deoarece ea este cea care ne oferă elemente atât de necesare, precum aer curat, apă și roade delicioase”.

Programul „Cu Apele Curate” este susținut de Lidl România, parte (împreună cu Kaufland) a Grupului Schwarz, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața internațională de retai. Grupul Scwarz dezvoltă strategia integrată REset Plastic aplicată la nivel internațional prin ariile de acțiune: evitarea folosirii plasticului în ambalaje, regândirea design-ului acestora, reciclare, acțiuni de ecologizare, inovare, educare în domeniu.

Asociația Mai Mult Verde se definește prin faptul că „implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum Există viață după colectare sau Deșeurile nu sunt gunoaie. În cadrul acțiunilor organizate de Mai Mult Verde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro)”.

____________________

 Lidl „acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri”.

DISTRIBUIȚI