Alex Milcev, EY: Efectele Brexit din perspectivă fiscală

Date:

 

 

Alex Milcev, EY Romania (1)

Autor: Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistență Fiscală și Juridică, EY RomÃĸnia(foto)

Efectele exacte ale ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt greu de anticipat, putem identifica ÃŽnsă cÃĸteva dintre ele din perspectivă fiscală și juridică.

 

Deducerea TVA aferentă serviciilor financiar – bancare

Brexit-ul poate genera oportunități de deducere a TVA, de exemplu, pentru băncile și companiile de asigurări din RomÃĸnia. În prezent, acestea nu deduc TVA sau deduc ÃŽntr-o proporție minimă. Astfel, prestările de servicii financiar-bancare realizate de prestatori romÃĸni către clienți din afara Uniunii Europene vor permite deducerea TVA, prin excepție de la regula generală.

 

Înregistrarea ÃŽn scopuri de TVA

Există ÃŽn prezent companii stabilite ÃŽn Marea Britanie și ÃŽnregistrate ÃŽn scopuri de TVA ÃŽn RomÃĸnia prin procedură directă. Odată cu Brexit-ul, acestea vor trebui să schimbe procedura de ÃŽnregistrare ÃŽn scopuri de TVA și vor fi nevoite să desemneze un reprezentant fiscal, cu toate obligațiile ce rezultă de aici (de exemplu –  răspunderea reprezentantului fiscal pentru obligațiile de TVA ale companiei britanice, emiterea unei scrisori de garanție bancară etc.).

 

Încă nu a fost stabilită o procedură de schimbare a formei de ÃŽnregistrare sau dispoziții tranzitorii pentru a ști cÃĸt de complicată sau de ușoară va fi această schimbare. Cert este că prevederile legislației de TVA ÃŽn vigoare nu permit păstrarea formei directe de ÃŽnregistrare ÃŽn scopuri de TVA, iar ÃŽn cazul ÃŽn care codul de TVA devine invalid, activitățile comerciale ale companiilor britanice din RomÃĸnia ar putea fi blocate.

 

Regulile de “use and enjoyment’’ (utilizare și exploatare efectivă)
cu privire la prestarea serviciilor

În prezent, serviciile de procesare a bunurilor prestate de o companie din RomÃĸnia către o companie din Marea Britanie au loc acolo unde beneficiarul este stabilit. După Brexit, ÃŽnsă, devin aplicabile prevederile de “use and enjoyment” prin care prestatorul este obligat, ca regulă generală, să colecteze TVA din RomÃĸnia, dacă serviciile sunt utilizate și exploatate efectiv ÃŽn RomÃĸnia.

Acest lucru, cumulat cu faptul că ÃŽncă nu există declarații de reciprocitate pentru rambursarea TVA ÃŽntre RomÃĸnia și Marea Britanie, va crește costurile beneficiarului din Marea Britanie.

 

Operațiuni vamale

Livrările de bunuri expediate din Marea Britanie către RomÃĸnia și invers vor face obiectul operațiunilor vamale. Mai mult, ÃŽn prezent nu este cunoscut cuantumul taxelor vamale după Brexit. Astfel, cel puțin pentru perioada imediată post-Brexit, se pot ÃŽnregistra ÃŽntÃĸrzieri ÃŽn lanțul logistic și o creștere a costurilor pentru bunurile importate din Marea Britanie.

 

Impact asupra scutirii impozitului
cu reținere la sursă pentru plățile externe

În domeniul impozitării directe sunt cÃĸteva zone importante ce vor fi afectate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este vorba, ÃŽn special, de Directivele Europene privind dividendele, dobÃĸnzile și redevențele ce oferă un tratament fiscal favorabil și care, post-Brexit, nu vor mai putea fi aplicate ÃŽn relațiile dintre o societate din RomÃĸnia și o societate din Marea Britanie. În același spectru, tratamentul fiscal favorabil prevăzut de Directiva privind fuziunile nu va mai putea fi invocat ÃŽn acțiuni de restructurare și reorganizare ÃŽntreprinse ÃŽntre societăți din RomÃĸnia și societăți din Marea Britanie.

 

În baza Directivelor, distribuirea de dividende, precum și plățile de dobÃĸnzi și redevențe efectuate de către o companie din RomÃĸnia către o companie din Marea Britanie nu sunt impozitate cu reținere la sursă ÃŽn RomÃĸnia, ÃŽn anumite condiții. Odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, acest beneficiu nu va mai fi disponibil.

 

În lipsa aplicabilității Directivelor, cotele de impozit prevăzute de Codul Fiscal (5% pentru dividende, respectiv 16% pentru dobÃĸnzi și redevențe) sau cele prevăzute de convenția de evitare a dublei impuneri (10% sau 15% ÃŽn funcție de natura plății), ÃŽn anumite condiții, vor fi aplicabile. Acestea pot genera un cost suplimentar la nivelul companiilor.

 

O modificare a convenției de evitare a dublei impuneri ÃŽntre RomÃĸnia și Marea Britanie prin păstrarea unui tratament similar cu cel prevăzut de Directive ar putea reduce povara fiscală. O discuție privind renegocierea convenției este pe agenda Guvernului Britanic ÃŽn 2019, totuși, rămÃĸne de văzut ÃŽn ce direcție vor merge aceste potențiale modificări.

 

Dreptul de ședere ÃŽn Romania, post-Brexit

Pentru a favoriza un Brexit cÃĸt mai ordonat, Uniunea Europeană acordă Marii Britanii o prelungire flexibilă a termenului pÃĸnă la care poate părăsi blocul comunitar. Dacă acordul de Brexit negociat cu UE va fi aprobat de Parlamentul britanic, atunci Regatul Unit va putea părăsi Uniunea ÃŽncepÃĸnd de luna următoare, dar nu mai tÃĸrziu de 31 octombrie 2019.

 

Deși un scenariu “no deal” devine din ce ÃŽn ce mai puțin probabil, State Membre precum Elveția sau Republica Cehă au implementat deja ÃŽn legislația locală proceduri specifice pentru cetățenii britanici care au rezidență ÃŽn aceste state, ÃŽn cazul ieșirii din Uniune fără acord.

 

Inclusiv Guvernul RomÃĸniei a aprobat ÃŽn data de 19 martie 2019 un Memorandum care cuprinde Planul de măsuri privind reglementarea statutului cetățenilor britanici ÃŽn contextul unui scenariu “no deal”. Măsurile au ca scop lămurirea unor aspecte importante cu privire la asigurarea continuității drepturilor dobÃĸndite de cetățenii britanici din RomÃĸnia. Documentul tratează cele mai fierbinți subiecte ÃŽn contextul Brexitului “no-deal”, cum ar fi: dreptul de ședere, accesul la piața muncii, dreptul de proprietate asupra terenurilor, securitate socială și, nu ÃŽn ultimul rÃĸnd, accesul la educație. În prezent, actul normativ care ar transpune măsurile din Memorandum se află ÃŽn procedură de avizare și aprobare, conform prevederilor legale.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate