Analiză Evergent privind sănătatea financiară a companiilor de software

Date:

Evergent Investments prezintă o analiză asupra companiilor din IT listate la BVB. Analiză este realizată din perspectiva indicatorului Rule of 40, „utilizat pentru a evalua performanța și sănătatea financiară a companiilor de software”, reflectând „echilibrul dintre creștere și profitabilitate”:

Evolutia companiilor din IT, listate la BVB,
din perspectiva indicatorului Rule of 40

La nivel global, anul 2023 a debutat cu concedieri masive in randul companiilor din sectorul IT, e.g.  Meta, Google, Amazon si Microsoft, totusi, mediatizarea si entuziasmul generat de Artificial Intelligence au adus randamente de doua sau chiar trei cifre companiilor precum Nvidia, C3.ai, Microsoft, Palantir, Adobe si Uipath. Aceste tendinte au reorientat atentia si investitiile catre companiile de software, axate mai mult sau mai putin pe AI.

La nivel national, ultimii doi ani au adus la cota bursei romanesti companii noi din sectorul IT. Un domeniu dinamic si in plina expansiune, sectorul IT a atins o pondere de 7% din PIB-ul Romaniei conform ultimelor cifre disponibile.

Rule of 40

„Rule of 40” este un indicator utilizat pentru a evalua performanța și sănătatea financiară a companiilor de software. Indicatorul reflecta echilibrul dintre crestere si profitabilitate.

„Regula” sugerează că rata combinată de creștere a veniturilor unei companii și marja de profit a acesteia ar trebui să fie de cel puțin 40%:

Regula 40 = Rata de creștere a veniturilor + Marja de profit

Analiza companiilor de software, listate pe bursa locala, prin prisma „Rule of 40” arată că trei din șapte companii aveau valoarea indicatorului peste 40% în 2021. Anul 2022 a adus o îmbunătățire la nivelul sectorului reprezentat la BVB, cinci din cele șapte companii depășind pragul de 40%.

Marje și rate de creștere

La nivelul cifrelor raportate pentru anul 2022, marjele nete ale companiilor de software analizate au fost între 7% și 29%, în timp ce ratele de creștere ale veniturilor s-au situat între 26% și 59%.

Astfel, observăm variații semnificative în performanța lor. Două din cele șapte companii au înregistrat o îmbunătățire a marjei nete în perioada 2021-2022, în timp ce trei au înregistrat o rată de creștere mai mare a veniturilor față de anul anterior. Aceste aspecte ar putea reflecta mediul inflaționist din ultima vreme.

Analiza la nivelul fiecărei companii:

  • Arctic Stream a depășit pragul de 40% al indicatorului prin creșterea semnificativă a CA în 2022, generată, în principal, de creșterea vânzărilor de soluții IT dezvoltate de companii partenere și o menținere a marjei de profit net (8.3%)
  • Arobs a depășit pragul de 40% al indicatorului în 2022. La nivel individual a avut o creștere mai mare a CA (35%), dar o scădere a marjei nete de la 25,5% la 18,3%. La nivel consolidat, cifrele Arobs au arătat o creștere a CA de 58,4% și o marjă netă de 14,3%
  • Bento și-a menținut valoarea indicatorului peste 40%. A raportat o creștere a CA de 26% în 2022, reprezentând o treime din creșterea anului precedent și o marjă de profit net constantă în jurul a 16%
  • Connections Consult nu a reușit să treacă testul Rule of 40. Compania a menținut relativ constantă rata de creștere a CA și marja netă de profit
  • Safetech Innovations, la nivel individual, pare să fie campioana analizei. Compania confirmă, atât prin rata de creștere semnificativă, de peste 50%, a CA, cât și cea mai mare marjă de profit net de 29,2%, în comparație cu celelalte companii listate. Rezultatele consolidate arată o marjă a profitului net de aproximativ 19%, mai scăzută,  datorită înființării entității din Marea Britanie
  • Softbinator s-a menținut peste pragul de 40% al indicatorului cu o evoluție relativ constantă a ratei de creștere a CA și a marjei nete de profit
  • Life is Hard a avut la nivelul anului 2021 rezultatele financiare influențate de preluarea liniilor de activitate de la Active Power Solutions și Tree Comm Services. La nivelul anului 2022, compania a avut o evoluție echilibrată între rata de creștere a CA (16.7%) și marja netș de profit (18.3%)

Remarcăm ponderea dominantă a creșterii CA în cadrul indicatorului Rule of 40, deoarece companiile sunt pe un trend de creștere și se concentrează, în principal, pe obținerea unei cote de piață cât mai mare.

În paralel, creșterea CA pentru unele companii a fost susținută majoritar de activități cu marje reduse, cum ar fi: vânzarea de hardware, revânzarea de soluții IT sau închirierea personalului (outsourcing) pentru proiecte externe, fapt reflectat și în scăderea marjelor nete.

Pe lângă creșterea organică evidențiată de analiza Rule of 40, companii ca Arobs, Safetech, Softbinator au realizat la nivel consolidat rate de creștere mai ridicate ale veniturilor, prin achiziția altor companii sau prin deschiderea unor filiale.

Analiza companiilor de software, listate la BVB, prin prisma Rule of 40 arată că anul 2022 a adus o îmbunătățire și oferă un punct de referință pentru a evalua performanța acestora.

Bogdan Vasile este analist de investiții al Evergent Investments și acoperă investiții, atât private, cât și listări pe Aero și piața principală.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...