Analiză iBanFirst privind inflația din SUA

Date:

Fintechul iBanFirst analizează inflația actuală în SUA, constatând că, pentru prima oară în ultimii doi ani, se situează sub 5%, înregistrând un nivel anual de 4,9%:

Este încă devreme pentru o victorie asupra inflației, arată IPC din SUA

„Un IPC scăzut ar fi indicat o posibilă recesiune în economia americană, în timp ce un IPC ridicat ar fi indicat o iminență a intrării în recesiune. Cu toate acestea, în realitate, niciuna dintre aceste situații nu s-a concretizat. Datele IPC din aprilie au reflectat în mare măsură consensul pieței”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Inflația a fost ușor sub așteptări, înregistrând un nivel anual de 4,9%. Este prima dată în ultimii doi ani când se situează sub 5%. Cu toate acestea, nu este suficient pentru a declara victoria asupra inflației. Indicatorul IPC de bază, care evaluează presiunile inflaționiste subiacente, a înregistrat o creștere lunară de 0,41% și o creștere anuală de 5,5%.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste date să determine Rezerva Federală a SUA să majoreze rata dobânzii de referință în luna iunie. Se anticipează că pauza monetară va continua, chiar și dincolo de intervalul de timp prognozat de piață. Este evident că cifrele actuale nu sugerează posibilitatea unor reduceri ale ratei dobânzii în acest an.

Principalii factori care contribuie la rata anuală a inflației sunt următorii:

  • Transportul (+11%)
  • Mâncarea servită în afara casei (+8,6%)
  • Energia electrică (+8,4%)

Pe termen scurt, trebuie acordată atenție prețurilor mașinilor second-hand. Acestea au fost un factor important în creșterea inflației în 2022 și acum sunt în creștere din nou. Acest aspect ar putea cauza îngrijorări în lunile următoare.

În ceea ce privește piața FX, acest raport nu aduce schimbări semnificative. Deoarece Rezerva Federală (Fed) se află într-un mod de pauză în politica monetară, în timp ce alte bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, continuă să înăsprească politica monetară, iBanFirst estimează că dolarul va continua să se deprecieze în acest an. Slăbiciunea actuală a dolarului va fi accentuată și de pozițiile speculative actuale împotriva acestuia, așa cum se poate observa în graficul de mai jos.


Despre iBanFirst 

Înființat în 2016, fintechul iBanFirst s-a impus rapid ca principala alternativă pentru companiile de comerț care efectuează plăți internaționale.

iBanFirst oferă servicii de plăți transfrontaliere de ultimă generație, combinând capacitățile unei platforme performante cu sprijinul experților în domeniul forex. Prin intermediul iBanFirst, directorii și echipele financiare au acces direct la piețele valutare, pot primi, trimite și urmări plățile și pot elabora strategii personalizate de acoperire a riscului valutar.

Având peste 350 de angajați în 10 țări europene și un volum de tranzacții de circa 1,4 miliarde de euro lunar, iBanFirst este listată de Financial Times ca fiind una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. În mai puțin de 10 ani, fintechul a devenit un partener de încredere pentru IMM-urile din întreaga lume.

iBanFirst este susținut financiar de banca franceză de investiții Bpifrance, de liderii europeni în investiții de capital de risc Elaia și Xavier Niel, precum și de fondul de i

nvestiții american Marlin Equity Partners (capital în valoare de peste 8 miliarde de dolari în administrare).

Reglementată de Banca Națională a Belgiei ca instituție de plată, iBanFirst este autorizată să opereze pe întreg teritoriul Uniunii Europene. În calitate de membră al rețelei SWIFT de comunicare interbancară și certificată SEPA, iBanFirst deține licențe PSIC și PSIP sub directiva PSD2.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Luna mai – luna promovării economiei sociale

Luna mai este dedicată promovării economiei sociale, anunță Agenția...

Donație de alimente a clienților Lidl pentru comunități defavorizate 

Compania Lidl România anunță că, în colaborare cu rețeaua...

Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) alege un nou vicepreședinte

Camera de Comerț Română din Singapore (RoCham) are plăcerea...