Analiză iBanFirst privind tendințele principalelor perechi valutare 

Date:

Fintech-ul iBanFirst prezintă o analiză asupra principalelor tendințe ale verii pe piața valutară, considerate ca „relevante pentru companiile din România care se ocupă cu comerțul internațional, cu accent pe perechea valutară euro/dollar”:

La ce ar trebui să se aștepte companiile
românești de la piața valutară vara aceasta?

Analiștii de la iBanFirst prezintă principalele tendințe ale verii pe piața valutară, relevante pentru companiile din România care se ocupă cu comerțul internațional, cu accent pe perechea valutară euro/dolar. Potrivit acestora, moneda unică europeană se redresează, dar dolarul american recâștigă poziția de lider. În săptămânile următoare, se estimează că mișcarea prețurilor pe piață va fluctua în intervalul 1,0800-1,1050, iar până la sfârșitul verii, acest interval se va extinde la 1,0500-1,1250.

EUR/USD

Moneda unică a reușit să recupereze o parte din pierderile suferite, dar acum mingea este din nou în terenul dolarului american. În acest moment este greu de prevăzut un catalizator care să relanseze euro spre maximele de 1,1250. Dimpotrivă, după forumul anual al Băncii Centrale Europene (BCE) desfășurat săptămâna trecută la Sintra, pare că Rezerva Federală a SUA (FED) nu a încheiat încă ciclul de majorare a dobânzilor, ceea ce a surprins investitorii într-o anumită măsură. Se pare că o creștere de 0,25% în cadrul ședinței din iulie este destul de probabilă. De asemenea, piața pare să fi subestimat rezistența economiei americane, care a înregistrat o creștere semnificativ mai mare a PIB-ului în al doilea trimestru decât era anticipat. În următoarele câteva săptămâni, este probabil ca mișcarea prețurilor pe piață să fluctueze în intervalul 1,0800-1,1050, iar până la sfârșitul verii, acest interval să se extindă la 1,0500-1,1250.

EUR/GBP 

Perspectivele nu s-au modificat. Se preconizează că Banca Angliei va adopta o poziție extrem de strictă pe termen scurt, ceea ce ar sprijini lira sterlină. Există posibilitatea ca valoarea să scadă sub 0,8500 și să atingă nivelul de 0,8400 pe termen lung.

EUR/CNH 

Săptămâna trecută, băncile de stat din China au vândut dolari americani atât pe piețele onshore, cât și pe cele offshore, pentru a limita deprecierea yuanului în raport cu dolarul. Acest lucru s-a întâmplat de cel puțin trei ori săptămâna trecută. Până în acest moment, aceste acțiuni nu au afectat perechea EUR/CNH, însă situația trebuie monitorizată în continuare.

EUR/JPY

Riscul unei intervenții pe piața valutară din partea Băncii Japoniei (BoJ) este în creștere, pe măsură ce yen-ul se apropie de niveluri dificile. Pe termen lung, este necesară o schimbare de direcție din partea BoJ pentru a oferi un sprijin real monedei japoneze. Se anticipează că investitorii vor continua să urmărească cu atenție limitele trasate de banca centrală. Potrivit analiștilor de la iBanFirst, este posibil să vedem niveluri de 159 yeni pentru un euro în următoarele săptămâni.

GBP/USD 

Perechea liră/dolar se află într-o fază extinsă de consolidare, după ce săptămâna trecută nivelul de 1,2850 a fost testat, dar rata de schimb a fost respinsă de piață. Cu toate acestea, există o tendință constantă de cumpărare a monedei atunci când valoarea acesteia scade sub 1,27. Aceasta indică o perspectivă pozitivă pe termen scurt. În luna iulie, este posibil să vedem încercări de depășire a nivelului de rezistență de la 1,2750/55, cu scopul de a atinge o valoare de peste 1,28.

„Este important ca firmele românești să rămână vigilente și să monitorizeze îndeaproape mișcările pieței valutare în lunile următoare, indiferent dacă se află în sezonul activ al verii sau își planifică deja acțiunile pentru toamnă. Piața valutară este caracterizată de imprevizibilitate, iar protejarea parțială a expunerii față de fluctuațiile monedei este recomandată pentru a face față volatilității pieței, indiferent de sezonul în care se înregistrează volume semnificative de tranzacții”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.


Înființat în 2016, fintechul iBanFirst s-a impus rapid ca principala alternativă pentru companiile de comerț care efectuează plăți internaționale. iBanFirst oferă servicii de plăți transfrontaliere de ultimă generație, combinând capacitățile unei platforme performante cu sprijinul experților în domeniul forex. Prin intermediul iBanFirst, directorii și echipele financiare au acces direct la piețele valutare, pot primi, trimite și urmări plățile și pot elabora strategii personalizate de acoperire a riscului valutar.

Având peste 350 de angajați în 10 țări europene și un volum de tranzacții de circa 1,4 miliarde de euro lunar, iBanFirst este listată de Financial Times ca fiind una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. În mai puțin de 10 ani, fintechul a devenit un partener de încredere pentru IMM-urile din întreaga lume.

iBanFirst beneficiază de sprijin financiar acordat de banca franceză de investiții Bpifrance, de liderii europeni în investiții de capital de risc Elaia și Xavier Niel, precum și de fondul de investiții american Marlin Equity Partners (cu un capital de peste 8 miliarde de dolari în administrare).

Ca instituție de plată reglementată de Banca Națională a Belgiei, iBanFirst este autorizată să opereze pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Fiind parte a rețelei SWIFT pentru comunicarea interbancară și având certificarea SEPA, iBanFirst deține licențe PSIC și PSIP sub directiva PSD2.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate