ANOSR susține interzicerea majorării taxelor percepute de universități

Date:

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține Proiectul de lege BP167/2020 ce prevede interzicerea majorării tuturor taxelor universitare pe perioada stării de urgență și pe durata anilor universitari 2019-2020 și 2020-2021. De asemenea, îndeamnă decidenții din sfera educațională să sprijine adoptarea de urgență a acestui proiect. Considerăm că în condițiile actuale este imperios necesar ca universitățile să demonstreze un management universitar eficient fără a pune pe umerii studenților cheltuielile suplimentare.

Riscul de răspândire a Noului Coronavirus SARS-Cov-2 a determinat pierderi majore pe plan mondial, însă observăm că fiecare stat ia măsuri cât mai consecvente pentru a limita răspândirea virusului. Totodată, măsurile de limitare a răspândirii virusului, testare și tratare a pacienților, vor avea consecințe grave asupra economiei și bunăstării financiare individuale. Conform Raportului OECD privind efectele Coronavirusului, răspândirea virusului pe o scară largă poate determina reducerea creșterii economiei globale până la 1.5%, la jumătatea valorii preconizate înainte de izbucnirea virusului, cu repercusiuni la nivel mondial.   

Criza economică din urma pandemiei va afecta situația financiară a studenților și familiilor acestora. Cel mai probabil, studenții nu vor avea posibilitatea nici de a achita taxele actuale, cu atât mai mult, taxe majorate. Aceste circumstanțe vor cere măsuri speciale de sprijin financiar, atât din partea Guvernului cât și din partea universităților. 

Învățământul superior este o responsabilitate publică și în același timp, este guvernat de valori europene precum echitatea socială. Este inacceptabilca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală. 

Cu toate acestea, există universități care au recurs la majorarea taxelor în acest context nefavorabil. ANOSR a susținut astfel solicitarea reprezentanților studenților Facultății de Drept din Universitatea din București de respingere a propunerii de creștere a taxelor de școlarizare. Deși prima propunere a fost respinsă în Senat, cea de-a doua, ce presupune indexarea taxelor de școlarizare cu rata inflației a fost acceptată. Poziția integrală poate fi consultată laacest link.

În aceste condiții, susținem inițiativa legislativă BP167/2020 ce prevede modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 prin interzicerea majorării și indexării cu rata de inflației a tuturor taxelor percepute de universități pe timpul stării de urgență și pe durata anilor universitari 2019-2020 și 2020-2021. Facem apel către decidenții instituționali susțină această inițiativă legislativă pentru a fi adoptată de urgență.

„Astfel de măsuri pot fi considerate o plasă de siguranță pentru viitoarele generații de studenți. Decidenții nu ar trebui să uite că România este încă la coada clasamentelor europene privind rata de persoane absolvente de studii universitare, iar o plafonare a taxelor în următoarea perioada ar încuraja cetățenii să urmeze studii superioare cu scopul de a obține noi calificări pentru a-și căuta un loc de muncă mai bine plătit. Sunt convins că în universități se pot găsi strategii financiare alternative, fără să împovăreze studenții cu taxe mai mari, pentru a face față unui eventual declin financiar.” – a declarat Petrișor-Laurențiu Țucă, președintele ANOSR 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...