Anul aniversar al Filarmonicii „George Enescu”

Date:

La Ateneul Român s-a deschis anul aniversar al Filarmonicii „George Enescu“ – 150, cu semnificaţii dincolo de cadrul artistic, spre valoare, societate, cultură, ajungând inclusiv la necesitate economică.

În 2018 se împlinesc 150 de ani de la înființarea filarmonicii bucureştene, una dintre cele mai vechi din Europa: „Societatea Filarmonică Română“, condusă de Eduard Wachmann. Prezentând reperele programului aniversar, director general al Filarmonicii „Geoge Enescu“, Andrei Dimitriu, a reliefat un complex de momente demne de celebrare pe aceleaşi coordonate: 130 de ani de la finalizarea construcţiei Ateneului Român (1888, foto Filarmonica „George Enescu”), 120 ani de când George Enescu a dirijat pentru prima oară la Ateneu „Poema Română” (1898), 80 de ani de la inaugurarea frescei Ateneului.

Concertele şi recitalurile din prima parte a anului va aduce sub cupola Ateneului nume de referinţă precum Christian Zacharias, Andrei Ioniță, Elisabeth Leonskaja, Christian Badea, Cristian Măcelaru, Horia Andreescu, Plamena Mangova, Elisabeth Sombart, Alon Goldstein, Jin Wang. Vor fi reluate Conferinţele Ateneului, inclusiv cu invitaţi laureaţi Nobel. Se va derula şi un festival de conferinţe de cultură generală susţinute de personalităţi ale vieţii publice autohtone, pe teme sociale majore. Vor fi reluate demersurile pentru reconstituirea Pinacotecii Ateneului Român.

Totodată, sub aspect economic, directorul general al Filarmonicii „George Enescu” a semnalat că, în urma aplicării noilor reglementări fiscale, mai multe salarii vor fi diminuate faţă de nivelul de la 31 decembrie 2017; în această situaţie se vor regăsi îndeosebi şefi de partide ai orchestrei, muzicieni cu vechime, în total 85 de salariaţi, scăderea totală fiind de circa 47.000 lei pe lună.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

O nouă provocare pentru Green Deal  

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Studiu: 38% din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau familia nu își monitorizează plățile

38% dintre românii care își împart cheltuielile cu partenerul...

Consolidarea rețelei electrice: O prioritate pentru atingerea obiectivelor de decarbonizare ale României pentru 2030

Energy Policy Group a publicat un raport numit „Consolidarea...