Apel din Casa Solară

Date:

Casa Solară – proiectare, creaţie exclusivă la detaliu de ultimă piuliţă a 50 de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din București reuniţi în echipa EFdeN – este în drum spre Dubai, unde în noiembrie se va desfăşura cea mai importantă competiție internațională de case solare, Solar Decathlon. Este o casă sustenabilă la unul dintre cele mai înalte niveluri la care se poate face aşa ceva în lume la această oră. O dovedesc parametrii verificaţi, atestaţi, precum şi experienţa şi recunoaşterea unor realizări similare ale aceleiaşi echipe în ediţii anterioare ale competiţiei. Economistul a oglindit acestea constant.

Actuala casă a necesitat doi ani de muncă, peste 150.000 de ore de voluntariat, asigurarea a 80% din buget de către aceiaşi studenţi care au şi proiectat şi construit casa, ei atrăgând implicarea a peste 100 de companii. Încă 20% din necesar e de obţinut acum: 257.900 euro, pentru transportul echipei, asamblarea casei, participarea, cazarea, hrana, întoarcerea în țară și posibilitatea de a reconstrui prototipul. Apelul este pentru obţinerea acestor bani. Se poate aşa ceva prin participarea privată, din mediul de business etc. la campania Susține Inovația Românească. Există trei variante de a susține proiectul EFdeN:

– Sponsorizarea proiectului

– Susținerea unui voluntar – deplasarea fiecărui membru costă 4.500 euro

– Donații din partea persoanelor fizice sau juridice.

Mihai Toader-Pasti, managerul general al proiectului EFdeN, accentuează: “Pentru România este o oportunitate mare să participe la această competiție alături de țări cu tradiție în inovație și cercetare. Fiind anul centenarului, este o presiune cu atât mai mare ca noi să reușim, mai ales acum, după ce am construit deja casa și are șanse reale de câștig. Procesul educațional, de cercetare și conștientizare este mai important în ceea ce facem decât produsul, dar dacă vorbim despre casă, ea este 100% electrică, produce anual mai multă energie decât consumă, este complet echipată și mobilată, automatizată și controlată vocal, folosește materiale prietenoase cu mediul și oferă tot confortul și siguranța de care ocupantul are nevoie”.

În imagine, interior din Casa Solară, foto Zafiu Andrei

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...