Aprobare guvernamentală pentru 100.000 de muncitori străini  

Date:

Executivul a aprobat un contingent de 100.000 de muncitori străini pentru 2023 în economia românească. În 2022, s-au înregistrat aproximativ 80.000 de contracte între companii din România și muncitori străini. Au angajat muncitori străini peste 11.000 de companii, față de 5.000, anul trecut.

MARIUS STEFANESCU

Marius Ștefănescu, președintele Patronatului Forței de Muncă Străine: „Aprobarea noului contingent pentru anul 2023,  în luna decembrie, ajută atât companiile care angajează personal asiatic, cât și agențiile recrutoare. La începutul acestui an, din cauza neaprobării Hotărârii de Guvern care stabilește limita maximă de muncitori nou admiși în piață, au fost două luni de blocaje. De-a lungul anului au fost încercări ale autorităților de a ușura fluxul birocratic și de a preîntâmpina întârzierile, însă nu au fost suficiente. Este nevoie să se suplimenteze urgent posturile consulare în ambasadele și consulatele din Asia, pentru a procesa mai ușor dosarele de viză. Misiunile consulare pe perioade limitate de timp au fost doar soluții heirupiste, iar relocările nu fac decât să consume bani și timp atât statului, cât și angajatorilor români. Întârzieri există inclusiv în eliberarea permiselor de ședere. Viza în baza căreia vin asiaticii în România are o valabilitate de 3 luni. Dacă permisul de ședere nu este eliberat de autorități în acest timp, există riscul ca muncitorul să fie trimis înapoi în Asia și să fie nevoie să se reia tot procesul de la capăt. Este dificil ca același număr de funcționari care procesau în trecut doar 10-20 de mii de vize, să proceseze acum 100 de mii.”

MELANIA POP

Melania Pop, manager de dezvoltare la compania International Work Finder: „Angajarea muncitorilor asiatici a trecut de la a fi un trend exotic la o necesitate acută în domenii din ce în ce mai diverse. Dacă acum câțiva ani aceștia veneau să lucreze în HoReCa sau în menaj, de doi ani și cu precădere anul acesta, avem sute de solicitări pentru montatori piese, manipulanți mărfuri, confecționeri. În continuare, muncitorii asiatici sunt predominanți în construcții și restaurante, însă nevoia de personal s-a extins înclusiv în domenii unde este nevoie de muncitori înalt calificați. Anul acesta, temenul mediu de sosire în țară a fost de 4-6 luni de la începerea procesului birocratic, însă sunt cazuri unde se poate întârzia mai mult. Găsirea și recrutarea acestor muncitori poate dura între 2 săptămâni și o lună, deci restul timpului de așteptare îl reprezintă strict procesarea documentelor de către insituțiile statului din România și Asia.”

Specialiștii în recrutarea de personal asiatic estimează că „în 2023, dacă s-ar suplimenta personalul consular, s-ar putea procesa lunar un număr dublu de vize față de anul 2022, ceea ce ar reduce considerabil termenul de sosire a muncitorilor – de la 6 luni, la 3 luni”.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...